Imatges de l'atac de Jabalia, aquest dissabte (Reuters)

Denuncien l'atac contra una escola de l'ONU a Jabalia, a Gaza, amb desenes de morts i ferits

Molts palestins, amb banderes blanques, han fugit del camp de Jabalia, al nord de la Franja, mentre que el principal hospital, el d'Al-Shifa, ha quedat gairebé buit

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte ha tornat a ser especialment sagnant a Gaza, on haurien mort almenys 80 palestins en dos bombardejos israelians.

Al camp de refugiats de Jabalia, una de les instal·lacions atacades és una escola que servia com a refugi per a milers de desplaçats palestins, administrada per les Nacions Unides, segons ha informat el Ministeri de Sanitat de Gaza.

L'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) ha assenyalat, a través del seu comissionat general, Philippe Lazzarini, que estan "rebent imatges i vídeos horribles de desenes de persones mortes i ferides en una altra escola de la UNRWA que acull milers de desplaçats al nord de la Franja de Gaza".

Fonts sanitàries palestines parlen d'almenys 50 morts. "Juro que han bombardejat l'escola just sobre els nostres caps", explicava un desplaçat de Jabalia, Oday Abu Tair. "Hem aguantat la falta de menjar, d'aigua i de gasolina, pregant a Déu que ens donés força i paciència, que ens donés un futur millor. Desgraciadament, molts ja no hi són", afegia aquest testimoni.

La BBC ha verificat unes imatges que els han arribat de l'escola Al-Fajura i que duren un minut i mig, aproximadament, en què es comptabilitzen almenys 20 víctimes immòbils en aquest centre de l'ONU.

Desplaçats palestins evacuant el camp de Jabalia (Reuters)

Israel no ho confirma

El representant de les Nacions Unides Philippe Lazzarini alertava, en un missatge a les xarxes socials: "Aquests atacs no es poden convertir en una cosa normal, han de cessar. Un alto el foc humanitari no pot esperar més".

L'Hospital Indonesi ha rebut desenes de morts procedents d'aquest atac, la majoria nens i dones, segons fonts mèdiques que cita l'agència palestina WAFA. El portaveu de l'exèrcit israelià, el tinent coronel Peter Lerner, ha dit a la BBC que no poden "confirmar" que l'incident sigui responsabilitat seva.

L'escola Al-Fajura ja va ser blanc d'un atac israelià el dia 4, en què va morir una desena de persones i mig centenar van resultar ferides.

L'ONU també havia denunciat que Israel ha continuat atacant Khan Yunis i altres zones del sud de la Franja. Durant la matinada, les bombes de l'aviació han acabat amb la vida de 26 persones, la majoria nens, després d'un atac contra un barri residencial.

Els bombardejos augmenten al sud, tot i que els israelians han obligat a desplaçar cap allà bona part dels habitants del nord, oficialment per la seva seguretat. En els últims dies hi han arribat més de 600.000 persones.


L'Hospital Al-Shifa està gairebé buit

Mentre augmenta la pressió militar contra els civils, el principal hospital de la Franja ha deixat de funcionar definitivament. Ja feia una setmana que l'Al-Shifa estava sota mínims i des d'avui està pràcticament buit i a les fosques. Metges i pacients s'han vist obligats a desallotjar-lo per un ultimàtum d'Israel que el seu exèrcit nega.

Només hi quedarien 120 malalts que no estan en condicions de ser traslladats i que haurien quedat amb un cirurgià i el personal sanitari mínim, segons Al-Jazeera. Les imatges no poden arribar als mitjans.

La UNRWA també ha advertit que, ara mateix, el problema més greu és la falta d'aigua i que a les tendes no queda aliment per a més de quatre o cinc dies.

Manifestació a Jerusalem per demanar l'alliberament dels ostatges

Entre la societat israeliana, creix l'angoixa pels ostatges que encara estan en mans de Hamas i aquest dissabte una marxa històrica per demanar el seu alliberament ha arribat a Jerusalem. Hi han participat milers de persones, entre els quals familiars dels segrestats. Els manifestants van sortir de Tel-Aviv a peu fa cinc dies i aquesta tarda s'han concentrat davant l'oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, per reclamar-li accions urgents. Netanyahu no els ha volgut rebre després de la protesta, però pensa fer-ho dilluns.

Marxa des de Tel-Aviv per reclamar l'alliberament dels ostatges (Reuters/Ammar Awad)
ARXIVAT A:
IsraelGazaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut