Una imatge d'arxiu d'una cria de gasela dam mohor (Europa Press)

Denuncien la mort de 4 gaseles i un arruí per "l'estrès i agitació" d'un concert a Almeria

Els responsables de l'institut de recerca del CSIC on viuen els animals ja havien alertat del risc que suposava el festival per a aquestes espècies en perill d'extinció

Indignació a Almeria per la mort de quatre gaseles i un bòvid en perill d'extinció arran de la celebració d'un festival de música celebrat a prop de la reserva animal on vivien.

Concretament, es tracta de tres gaseles dama mohor, entre les quals una cria de pocs dies i una altra a punt de parir; una gasela de Cuvier acabada de néixer i una femella d'arruí gestant de la Finca Experimental La Hoya, una instal·lació científica del CSIC, el Consell Superior d'Investigacions Científiques.

La gasela dama mohor és una espècie "críticament amenaçada" i la gasela de Cuvier i l'arruí es consideren com a "vulnerables", segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.


Havien advertit del perill

Es dona la circumstància que els responsables del centre havien sol·licitat a l'Ajuntament d'Almeria el trasllat dels concerts, que es van fer al parc de La Hoya, a tocar del recinte d'investigació del CSIC, entre el 19 i el 22 de juny.

Precisament, l'organisme apuntava als possibles problemes de salut que el soroll podia causar a les espècies.

Amb tot, el consistori, organitzador del festival, va rebutjar reubicar-lo.

Un grup de gaseles dama mohor a la Finca Experimental La Hoya (Europa Press)

Apunten a "l'estrès i l'agitació provocats pels concerts"

En un comunicat, la veterinària de l'institut de recerca Sonia Domínguez ha explicat que les necròpsies indiquen que les causes de les morts dels exemplars han estat "la desatenció materna d'una de les cries", "un avortament" i "diferents lesions traumàtiques", totes "causades per l'estrès i l'agitació provocats pels concerts".

Per això, considera que les morts dels animals "s'haurien pogut evitar" i ha incidit que es va advertir l'Ajuntament "de l'especial sensibilitat d'aquests animals i del moment tan crític en el qual es troben aquests dies durant l'època de cria":

"Hem perdut uns animals d'un valor incalculable per als programes de conservació i això no té marxa enrere."

Davant d'aquestes defuncions, la directora de l'Estació Experimental de Zones Àrides, a la qual s'adscriu la reserva animal, Teresa Abáigar, ha afirmat que resulta "frustrant que l'Ajuntament d'Almeria no hagi mostrat el sentit de precaució exigible a una administració pública".

Un exemplar d'Arruí(CSIC/Ximo Albors)

L'alcaldessa va rebutjar reubicar el festival

Tot i els advertiments dels científics, la mateixa alcaldessa d'Almeria, María del Mar Vázquez, va defensar la "compatibilitat" entre el parc de rescat d'espècies saharianes i els espectacles, en considerar-los "concerts semiacústics de baix impacte sonor":

"No és qüestió de generar conflicte cada vegada que l'Ajuntament vol fer una activitat."

"Com que som persones raonables, si veiem que no es pot fer, canviarem d'ubicació i no passa res", va apuntar Vázquez, que, malgrat no disposar de cap estudi acústic per determinar la "compatibilitat" que defensava, va incidir en els "pocs decibels" que suposaven aquests concerts.


"És menys que el so d'un telèfon"

Qui també s'ha afanyat a tirar pilotes fora, fins i tot després dels fets, ha estat el regidor de Cultura, Tradicions i Festes Majors de l'Ajuntament d'Almeria, Diego Cruz, que ha posat en dubte que les morts estiguin relacionades amb l'impacte sonor del cicle de concerts.

"Segons els informes d'una empresa externa, a la muralla exterior de la finca experimental, no es van superar els 65 decibels, que és menys que el so d'un telèfon, amb la qual cosa a l'interior no es va arribar als 60".

El representant municipal considera "molt precipitades" les conclusions de la veterinària del centre d'investigació i ha assegurat que "amb els registres fets per enginyers i tècnics externs a l'Ajuntament s'acredita que en cap moment s'ha superat un llindar que excedís l'ús autoritzat".

A més, Cruz manté que s'han adoptat les mesures tècniques necessàries per "garantir un baix impacte sonor" i que es va utilitzar un limitador "calibrat" que "ni tan sols es va activar" perquè "no se superessin en cap moment els 92 decibels". Segons ha indicat, això és l'"equivalent al so del trànsit a la ciutat o en una autovia".


L'Ajuntament manté els concerts programats per al juliol

Des de l'Ajuntament, que manté programat un cicle de flamenc al mateix lloc al juliol, s'ha lamentat la mort dels cinc exemplars.

"No es vol posar en dubte les valoracions dels experts, però sí que es considera que són conclusions molt precipitades tenint en compte tots els atenuants i circumstàncies que existeixen al voltant de la finca", han afirmat.

Preparatius per a la celebració dels concerts al costat de la muralla on comença la reserva d'animals (Europa Press)

La reserva

La Finca Experimental La Hoya, on s'han registrat les morts, té una població de prop de 400 exemplars repartits en unes 20 hectàrees d'extensió. És una de les instal·lacions més especialitzades i rellevants en conservació de fauna amenaçada de grans mamífers.

Forma part de l'Estació Experimental de Zones Àrides, que coordina els programes europeus de conservació de quatre espècies d'ungulats nord-africans en perill d'extinció: la gasela dama mohor ("Nanger dama mhorr"), la gasela de Cuvier ("Gazella cuvieri"), la gasela dorcas del Sàhara ("Gazella dorcas neglecta") i l'arruí saharià ("Ammotragus lervia sahariensis").

Amb aquestes espècies s'han dut a terme projectes de reintroducció al Marroc, el Senegal i Tunísia.

ARXIVAT A:
MúsicaMaltractament animalAndalusiaBiodiversitat
Anar al contingut