Desenes de persones fan cua per aconseguir menjar enmig d'una zona bombardejada al nord de la Franja de Gaza (Reuters/Mahmoud Issa)

Demanen investigar tortures contra el personal sanitari a Gaza, on l'ONU ha suspès operacions

Un informe de Human Rights Watch demana que s'investiguin els abusos i tortures d'Israel contra el personal sanitari des de l'inici del conflicte

RedaccióActualitzat

Les Nacions Unides han interromput temporalment les operacions humanitàries a la Franja de Gaza arran de l'ordre israeliana d'evacuar les seves instal·lacions a Deir al-Balah, el darrer lloc on s'havien reubicat després de les anteriors ordres d'evacuació.

L'ONU espera que les seves agències puguin reprendre l'activitat al més aviat possible, però ara per ara els és impossible repartir ajuda humanitària, ja que són incapaços de trobar un lloc segur des d'on fer-ho.

Per això, les Nacions Unides tornen a advertir de la situació extrema a Gaza per la falta de tot, sobretot d'infraestructura sanitària.

Precisament, un informe-denúncia de Human Rights Watch (Observatori dels Drets Humans) ha demanat al Tribunal Penal Internacional que investigui abusos i tortures comprovats contra metges, infermeres i sanitaris palestins arrestats durant tota aquesta crisi.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'exèrcit d'ocupació ha destruït el 90% de la sanitat de Gaza i hauria matat més de mig miler de sanitaris.

Israel acumula denúncies de les principals organitzacions pro drets humans, incloses les nacionals, en relació amb acusacions comprovades de maltractament i tortura de presoners.

Human Rights Watch ha fet arribar la petició al fiscal del Tribunal Penal Internacional, Karim Khan, que té pendent d'aprovació des del maig una petició d'ordres d'arrest internacional del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu; el ministre de defensa, Yoav Gallant, i els líders de Hamas per l'atac del 7 d'octubre contra Israel.

Israel continua llançant atacs contra la Franja de Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Israel ataca Gaza sense treva

Mentrestant, l'ofensiva israeliana a Gaza continua amb una trentena de morts més aquest dilluns. En les darreres hores no hi ha hagut més intercanvis de foc entre l'organització xiïta libanesa Hezbollah i Israel, després d'haver protagonitzat diumenge l'escalada bèl·lica més greu en gairebé 20 anys.

En l'àmbit diplomàtic, Egipte ha assegurat que no acceptarà la presència de tropes israelianes a la seva frontera amb Gaza. A les converses sobre un eventual alto el foc, la delegació egípcia ha deixat clar que Israel ha de sortir totalment d'aquell sector, ja que podria suposar el trencament dels acords de Camp David del 1978, que van portar a un tractat de pau entre Israel i Egipte.

 

ARXIVAT A:
Drets humansIsraelONUGuerra a Gaza
Anar al contingut