El sindicat assegura que ha detectat irregularitats en les obres de l'estadi del Barça (EFE/Alejandro Garcia)

Demanen "exemplaritat" al Barça davant les denúncies de precarietat a les obres al Camp Nou

Representants del sindicat s'han presentat a l'estadi per explicar els seus drets als treballadors de les empreses subcontractades per a la remodelació
Redacció
TEMA:
Drets laborals

Comissions Obreres ha fet una acció informativa aquest dimecres al matí a les obres del Camp Nou per denunciar explotació laboral dels treballadors d'empreses subcontractades.

Una trentena de representants sindicals s'han presentat a les portes de les obres per informar de primera mà els treballadors dels seus drets.

Molts treballadors són migrants, i desconeixen les lleis i, de vegades, l'idioma.

Això, després que el sindicat hagi assegurat que ha detectat algunes irregularitats.

El focus públic va arribar arran de les denúncies de males pràctiques laborals aparegudes a El Periódico, què ha recollit testimonis de jornades de més de 10 hores i salaris per sota del sou mínim.

Un representant de CCOO reparteix informació a dos treballadors de les obres del Camp Nou

Organitzar els treballadors

Cap a les 7 del matí d'aquest dimecres, Comissions s'ha personat a l'estadi per explicar als treballadors que començaven la seva jornada laboral els salaris que els corresponen cobrar segons les categories, el calendari laboral de la construcció i dels seus drets laborals.

També han repartit fulletons amb informació i amb un número de telèfon perquè es puguin posar en contacte i per a recollir eventuals queixes.

La intenció, tal com ha explicat el secretari d'acció sindical de CCOO d'habitatge de Catalunya, Carlos del Barrio, és que els treballadors sàpiguen que "es poden organitzar col·lectivament":

"No hem de tolerar una construcció basada en la precarietat".

Segons Del Barrio, la reacció dels treballadors ha estat molt bona i s'han mostrat molt interessats en la informació que se'ls ha facilitat.

En aquest sentit, CCOO preveu fer una sessió informativa setmanal al camp del Barça, on probablement establirà un punt d'assessorament estable.


Demanen que el Barça mostri "compromís"

CCOO considera que, com a "obra emblemàtica", la del Camp Nou "ha de ser un exemple" on es compleixin els drets dels treballadors.

Per això, demanen al club que mostri "compromís" amb el compliment del conveni dins de les seves obres.

Segons el sindicat, és a les subcontractes on se solen fer jornades laborals de 12 hores, 6 o 7 dies a la setmana de manera ininterrompuda i de vegades no compleixen el conveni col·lectiu de la construcció.

Però, malgrat això, asseguren que la solució no és deixar de treballar amb les empreses que no compleixen, perquè els treballadors es quedarien al carrer, sinó fer que respectin les seves obligacions.


Què marca la llei

La llei diu que una empresa, encara que tingui conveni propi, no pot pagar un salari base per sota del que diu el conveni de sector.

La jornada laboral a Espanya està fixada en 40 hores a la setmana i se'n poden fer 80 d'extres a l'any.

Una altra cosa és que es treballi per més d'una empresa. 

La Inspecció de Treball de la Generalitat ha fet tres inspeccions des de l'inici de les obres del camp del Barça, en les quals s'ha fet algun requeriment.

Fins ara, però, no s'ha informat que hi hagi cap expedient sancionador obert.

 

ARXIVAT A:
Migracions Infraestructures CCOO Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut