Plantes de marihuana (Pexels / Harrison Haines)

Demanda el veí als EUA per l'olor de marihuana: "Tinc dret a respirar aire fresc a casa"

Judici a Washington per la demanda d'una dona al veí de sota perquè els porros que fuma li omplen el pis d'olor de marihuana
Redacció
TEMA:
Marihuana

Un jutjat de Washington acull des de la setmana passada un judici peculiar: Josefa Ippolito-Shepherd ha demandat el seu veí de sota, Thomas Cackett, perquè l'apartament de Cleveland Park on viu fa olor de marihuana.

És la primera vegada que hi ha un judici d'aquestes característiques al Districte de Colúmbia i l'inici va ser mogut, amb els dos veïns discutint-se, interrompent-se l'un a l'altra i acusant-se mútuament de mentir, segons relata el diari The Washington Post.

La demandant ha explicat al diari que ha netejat casa seva però l'olor no marxa i que sovint té la sensació de no poder respirar i que a les nits no pot dormir. Creu que la flaire de marihuana arriba a l'apartament a través de les esquerdes de les escales, per darrere de les canonades de sota la pica de la cuina i pels llums de sostre del pis de sota.

Assegura que la pudor és una alteració de l'ordre públic i que per això ha portat el cas als tribunals:

"Tinc dret a respirar aire fresc a casa meva. No estem parlant de si me'n vaig a casa d'algú altre o llocs on la gent va a fumar marihuana. Tenen la llibertat de fer el que vulguin, però no vull que m'envaeixin casa meva."

Abans de recórrer a la Justícia, Ippolito-Shepherd va intentar convèncer la propietària de l'apartament on viu Cackett que el fes fora i al veí que deixés de fumar a dins de casa, però tant l'una com l'altre van negar-s'hi. També va escriure al president del consell municipal, Phil Mendelson, que va respondre-li que el que fa Cackett és perfectament legal i l'única manera que hi havia d'acabar amb el problema era fer marxa enrere en la legalització de la marihuana.

Ippolito-Shepherd afirma que el seu objectiu no és que s'il·legalitzi la marihuana, sinó que es restringeixi la possibilitat de fumar-ne en edificis amb diversos apartaments.

Un tribunal del Districte de Colúmbia (dccourts.gov)

Efectes de la legalització del cànnabis

Des de l'any 2014, amb l'aprovació de la Iniciativa 71, el cànnabis és legal al Districte de Colúmbia tant per a finalitats medicinals com recreatives per a les persones més grans de 21 anys, sempre que no es fumi en un espai públic.

Amb la legalització del cànnabis a cada vegada a més estats és freqüent notar olor de marihuana als carrers de cada vegada més ciutats. Però també han augmentat els conflictes entre grups de no fumadors que es queixen dels efectes nocius de l'olor i fumadors que reclamen el dret de consumir lliurement.

La situació va arribar al punt més extrem a San Francisco, on l'any 2019 es va debatre una proposta per prohibir fumar tant tabac com marihuana a l'interior d'apartaments amb l'objectiu de defensar els drets dels fumadors passius. Però això era incompatible amb el consum de cànnabis en l'àmbit privat per raons medicinals. Finalment, una esmena va aconseguir limitar la restricció al tabac a l'espai públic; fumar-hi cànnabis ja estava prohibit.

El tabac mata cada any més de vuit milions de persones arreu del món, de les quals uns 1,2 milions són fumadors passius, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. En el cas de la marihuana, el fum que s'empassen els fumadors passius "conté moltes de les mateixes substàncies químiques i causants de càncer que es poden trobar en el fum del tabac", apunten els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en les sigles en anglès).

 

ARXIVAT A:
Estats Units Drogues Marihuana
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut