Delicte o acte lúdic? Denuncien un taller de falsos còctels Molotov contra policies a Granollers

Sindicats policials denuncien l'Ajuntament i l'alcaldessa per un suposat delicte d'odi i injúries, i el consistori diu que no en sabia res malgrat que l'acte apareixia al programa de la festa major

RedaccióActualitzat

Polèmica a Granollers per un taller programat dins la festa major que simulava la fabricació d'un còctel Molotov i com llançar-lo contra un ninot uniformat com un mosso d'esquadra, i que convidava a fer barricades de contenidors davant d'una furgoneta policial de cartró.

Organitzat pels Blaucops, un grup de la colla dels Blaus de la ciutat, el taller de "Tècniques aplicades de guerrilla urbana" es va fer dimecres al vespre a la plaça de Can Trullàs. 

Alguns sindicats policials dels Mossos i policies locals com la USPAC, PSU i ASEMIT han censurat l'activitat i han presentat una denúncia a Fiscalia contra l'ajuntament; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, i totes les persones responsables de l'acte. 

Volen que s'investigui si s'hauria comès un suposat un delicte d'odi i injúries contra els cossos de seguretat. De moment, els Mossos han confirmat que ho estudien i que han obert unes diligències informatives al jutjat on es descriuen els fets.

El polèmic taller es va fer dimecres al vespre a la plaça de Can Trullàs, tal com consta al programa de la festa major (EFE)

Demanen la dimissió de l'alcaldessa

A més, la USPAC ha exigit la dimissió de l'alcaldessa, del PSC, per haver permès el que consideren un "acte vandàlic". El sindicat de Mossos també ha reclamat a la nova cúpula del cos que se sumi a les denúncies per "defensar" els cossos policials.

El Partit Popular de Catalunya també denunciarà els fets i s'ha sumat a les peticions de dimissió d'Alba Barnusell perquè, asseguren, no pot seguir en el càrrec després d'haver "permès" el taller.

L'Ajuntament ha manifestat el seu "rebuig" al contingut de l'acte i ha expressat el seu suport als cossos de seguretat. En un comunicat, el consistori ha dit que desconeixia el contingut de l'acte i ha reivindicat que "defensa els valors de pau i convivència".
 

La consellera Parlon diu que el taller és "intolerable"

La consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha qualificat el taller d'"intolerable" i ha valorat que "la incitació a la violència" no pot tenir cabuda en una festa major.

"La llibertat d'expressió és un dels drets constitucionals i per tant objecte de protecció, i garanteix el dret de qualsevol persona a expressar-se críticament amb relació a una actuació policial o a una institució, però hem de defensar igualment que aquesta crítica no pugui llegir-se com una incitació a qualsevol mena de violència".

Parlon ha defensat la tasca dels Mossos i de la resta de cossos policials, que considera "un pilar bàsic i garant d'una societat democràtica". "És intolerable que un taller fomenti pràctiques violentes dels infants", ha afegit la consellera. 

En un comunicat, Interior ha informat que els Mossos estan duent a terme les actuacions policials oportunes per tal de traslladar els fets a l'autoritat judicial i fiscal.

Precisament, la Fiscalia de Menors ha demanat als Mossos que identifiquin si al taller hi van participar menors en situació de desemparament, i insta la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència a prendre mesures si n'identifica algun.
 

Barnusell ho titlla d'acte "desafortunat" i "aïllat" dins l'ampli programa de festes

Aquest dijous, l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha reivindicat que aquest "acte desafortunat" no forma part, ha dit, "de com nosaltres entenem la festa en absolut".

En una breu compareixença de premsa sense preguntes, ha remarcat que aquest va ser "un acte aïllat" d'un programa amb més de 250 activitats i ha insistit que "no pot posar en cap cas en qüestió el nostre model de festa major com a ciutat".

L'alcaldessa ha subratllat que la festa té 40 anys i és "motiu d'orgull", i que s'organitza "a través d'una comissió en què les dues colles, entitats i ajuntament treballen cadascun d'ells de manera autònoma i independent". 

Barnusell ha volgut reconèixer "la feina dels cossos de seguretat en el dia a dia de la ciutat", durant tot l'any, ha dit, però també durant els dies de festa, "treballant de costat amb les colles i amb l'ajuntament".

L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha comparegut davant la premsa l'endemà que esclatés la polèmica (ACN/Àlex Recolons)

Els organitzadors parlen d'un "acte lúdic"

Cada any les colles dels Blancs i els Blaus trien un fil conductor per muntar els actes de la festa major de Granollers. Aquest any, els Blaus han escollit la universitat i és en aquest context, asseguren, que el subgrup de la colla va organitzar el taller pràctic.

En la descripció de l'activitat publicada al programa festiu es detallava que el taller consistia a fer "una introducció a les principals eines tècnico-tàctiques per a una estratègia subversiva".

En una piulada a la xarxa X, els Blaus han lamentat la interpretació que s'ha fet de l'acte i han afirmat que "no s'ha volgut ofendre els cossos de seguretat ni incentivar la violència".

Aquesta explicació no ha convençut diverses organitzacions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que s'han afanyat a demanar la intervenció del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la Fiscalia de Menors.

La Confederació Espanyola de Policia ha demanat a l'Ajuntament de Granollers que retiri les subvencions públiques als organitzadors i el Sindicat Unificat de Policia s'ha adreçat per carta al ministre per demanar que "eviti la propagació de discursos d'odi contra el col·lectiu policial".

Un altre sindicat de la Policia Nacional, Jupol, també ha posat el focus en la participació de menors en el taller. Per la seva banda, des de la Guàrdia Civil el sindicat Jucil ha denunciat que "l'odi" contra les forces policials creix a Catalunya.

ARXIVAT A:
Cultura popularMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut