Elionor jurant la Constitució al Congrés
Elionor ha jurat la Constitució sobre el mateix exemplar que ho va fer Felip VI (Reuters/Juan Medina)

Elionor jura la Constitució sense els partits independentistes ni part del govern espanyol

Són més els partits obertament republicans o contraris a la cerimònia que no assisteixen a la jura de la Constitució de la princesa Elionor

RedaccióActualitzat

Elionor de Borbó i Ortiz ha jurat la Constitució davant les Corts, el dia que compleix 18 anys i amb el mateix escenari i guió que va seguir l'actual rei d'Espanya fa 37 anys. Una cerimònia amb les absències dels partits independentistes, així com de les dues ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, i el ministre d'IU, Alberto Garzón.

La Casa del Rei ha volgut que fos idèntica a l'anterior tant estèticament com de contingut.

La princesa d'Astúries, que ha arribat al Congrés passades les 11 després d'un recorregut en cotxe des de La Zarzuela acompanyada de la Infanta Sofia, ha acatat la Carta Magna sobre el mateix exemplar que ho va fer el monarca actual. I ha repetit la fórmula en què, a més d'acatar la Carta Magna i les lleis, també ha manifestat que respectarà els drets dels ciutadans de les comunitats autònomes:

"Juro exercir fidelment les meves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes i fidelitat al rei."

En acabar, els assistents l'han aplaudit durant 3 minuts i 48 segons. En el mateix moment de l'any 1986, els aplaudiments al llavors príncep Felip va durar uns 50 segons.

El Congrés s'ha adaptat per acollir una sessió de les Corts espanyoles amb tots els diputats i senadors --disposats en 585 cadires que han substituït els escons-- i amb la presència a la tribuna, que s'ha habilitat al lloc que habitualment ocupa la mesa, de les principals autoritats de l'Estat.

Elionor dins un Rolls Royce, saluda vestida de blanc
Elionor s'ha desplaçat al Congrés amb un Rolls-Royce, amb la seva germana, la infanta Sofia (EFE)

El d'Armengol, únic discurs de l'acte

L'únic discurs ha estat el de la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, que ha afirmat que el jurament d'Elionor "suposa el ferm compromís" amb un present "lliure i democràtic, arrelat en un passat que no oblidem per així disposar un millor futur".

"Una aliança amb l'Espanya d'avui, que és responsabilitat de tothom perfeccionar, a través del diàleg i els consensos, respectant-ne la diversitat, la seva pluralitat, i fent de l'estabilitat i la convivència la nostra bandera, perquè aquesta sigui, com al poema de l'escriptor basc Felipe Juaristi, "bihotz zintzoa bezain zabala", ampla com un cor generós", ha seguit la presidenta del Congrés.

La família reial espanyola al complert i el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez (Reuters/Juan Medina)

Presències i absències

Però no tot és exactament igual que fa tres dècades, ni per les presències ni per les absències, ni pel context polític i social en què es produeix.

En aquesta ocasió a l'hereva de la Corona espanyola no l'ha acompanyat el seu avi patern, el rei Joan Carles, que ha estat relegat a un acte familiar a la tarda.

Entre els assistents, hi havia els expresidents espanyols (EFE/ Chema Moya)

Per contra, el 1986 sí que hi va ser Joan de Borbó, l'avi de Felip VI. Al final també ha caigut de la llista d'assistents la reina Sofia, per no fer tan evident l'absència del rei emèrit.

Fa tres dècades hi van ser presents tots els presidents de les comunitats autònomes amb els presidents de Catalunya, Jordi Pujol, i d'Euskadi, José Antonio Ardanza, al capdavant.

Ara no hi han estat ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el lehendakari Iñigo Urkullu. I si el 1986 només es va absentar l'únic diputat que tenia Esquerra al Congrés, Francesc Vicens, aquest dimarts la llista de grups que no hi han participat s'ha engrandit a Esquerra, Junts, PNB, Bildu, BNG i la majoria de diputats de Sumar i Podem.

I és que, si fins fa poc el debat monarquia-república era un tabú, ara són més els partits obertament republicans o contraris a la cerimònia que dona continuïtat a un model de monarquia que no comparteixen.

Una societat molt diferent

La cerimònia d'aquest 2023 també reflecteix una societat espanyola molt diferent. El gener de 1986 Espanya acabava d'entrar a la Comunitat Europea i ara ostenta la presidència de torn de la UE. L'endemà de la jura del príncep Felip el govern espanyol va convocar el referèndum per entrar a l'OTAN.

També la presència de les dones a les institucions ha marcat la jornada. Una presidenta de la cambra li ha pres el jurament a Elionor, i al banc del govern hi ha hagut la meitat de dones, mentre que fa 37 anys no n'hi havia cap, ni a cap alta institució de l'Estat.

Balcons amb persones observant el pas de la comitiva reial
Moltes persones han seguit la comitiva reial pels carrers de Madrid (Reuters/Susana Vera)

Al Congrés de 1986, en època del bipartidisme, hi havia majoria absoluta del PSOE i ara el debat polític gira al volant de les converses dels socialistes amb els independentistes per formar govern, amb l'amnistia i l'autodeterminació de fons. En aquells anys la dreta extrema estava integrada a Coalició Popular de Manuel Fraga, i ara Vox té trenta-tres diputats al Congrés.
 

"Em dec des d'avui a tots els espanyols"

En acabar les cerimònies civils i militars del Congrés, la família reial i les autoritats s'han desplaçat al Palau Reial, on s'ha fet una cerimònia més reduïda on s'ha imposat a la princesa Elionor el collar de Carles III.

Allí, després d'unes breus paraules del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, l'hereva de la Corona ha pronunciat un discurs d'agraïment.

"Em dec des d'avui a tots els espanyols, a qui serviré amb respecte i lleialtat", ha dit. I ha afegit: "Els demano que confiïn en mi com jo tinc posada tota la confiança en el nostre futur".

El rei d'Espanya ha imposat el collar de Carles III a la princesa Elionor (EFE/Juanjo Martín)

Felip VI obre el dinar de gala

Un dinar de gala per a les altes autoritats, un centenar de persones, ha tancat els actes oficials. Aquí sí que hi ha anat la reina Sofia. En aquest marc, el rei Felip VI ha ofert un discurs.

"Tu formes part i representes una nova generació que, com les que ens han precedit, tindrà els seus propis ideals, la seva manera de veure i entendre la vida, la seva visió del món. I també tindrà els seus propis reptes, que us exigiran sempre la preparació més gran. Conèixer cada dia més la nostra història, i valorar la diversitat i riquesa cultural i natural del nostre país sens dubte us ajudarà en aquest afany", ha dit el monarca dirigint-se a la seva filla.

Després, ha convidat els assistents a sumar-se a un brindis, abans del dinar.

A última hora de la tarda, al Palau d'El Pardo, ha començat el que la Casa del Rei qualifica com "una celebració familiar i de caràcter privat" amb la família reial, la família del rei i la família de la reina.

Aquí sí que hi ha anat el rei emèrit, l'únic moment que comparteix amb la seva neta, la futura reina d'Espanya.

Joan Carles només ha estat convidat a l'acte de caràcter privat (EFE/Javier Lizón)

La Casa del Rei ha preparat la cerimònia de la jura amb especial dedicació, en un mes en què la princesa Elionor ha jurat bandera dins de la seva formació militar, ha acompanyat els seus pares a la desfilada de la Hispanitat i ha entregat els premis Princesa d'Astúries.

Felip VI vol transmetre el missatge de la continuïtat dinàstica de la monarquia espanyola. Elionor, en el discurs als premis que porten el seu nom, ja va deixar clar que és conscient de les obligacions que ha d'assumir.

La princesa ha intensificat l'agenda pública els darrers mesos coincidint amb l'entrada a la majoria d'edat (Raúl Terrel/Europa Press)
ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
Anar al contingut