Del pou, la mina o la piscina: el pla dels ADF per obtenir aigua en cas d'incendi

Els ADF rescaten aigua no potable dels municipis per omplir basses i dipòsits

Les pluges dels últims dies han estat benvingudes, però encara insuficients per parlar d'un canvi significatiu en la situació dels pantans, que estan a un quart de la seva capacitat. Amb la greu falta d'aigua i a les portes d'un estiu que es preveu complicat pel risc d'incendi, els ADF busquen com aprofitar cada litre disponible per omplir els punts d'abastiment que hi ha repartits pel territori.

Les Associacions de Defensa Forestal han de rescatar i guardar l'aigua no potable i que tampoc es pot fer servir per regar i reomplir basses, pous i piscines d'abastiment d'emergència.

A Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme, han pogut extreure l'aigua d'un pou municipal, per exemple, que no es pot fer servir com a aigua de boca ni per regar, però que pot ser de gran ajuda si cal extingir incendis forestals.

"Són pous que feia anys que estaven clausurats perquè estaven contaminats amb compostos de l'agricultura", explica Josep Bertran, cap operatiu de l'ADF Serralada de Montalt. Porten l'aigua a un dipòsit amb una capacitat de 160.000 litres "perquè sempre estigui ple al màxim".

L'aigua que aconsegueixen es porta amb cubes cap als dipòsits (CCMA)

Un altre tipus d'aigua que s'està aprofitant són els excedents de les mines públiques, com és el cas de Cabrera de Mar. El cap operatiu de l'ADF Burriac, Jaume Tolrà, explica que van buscant a diferents llocs del municipi on saben que hi ha mines per treure aigua i "anem aprofitant una mica d'aquí, una mica d'allà, i podem reomplir les basses".

Una d'aquestes basses, amb 40.000 litres de capacitat, és propietat de Jon Borràs Garcia, que la cedeix perquè pugui utilitzar-se com a dipòsit d'aigua i punt de recollida dels hidroavions, com explica ell mateix:

"Cada any venen abans que comenci la temporada d'incendis i fem un repàs de com està tot. Totes les claus estan obertes, l'única que falta és la de baix, la d'hidrant del camí. Allà tenen una clau de pas que obren ells i començarien a omplir els bombers".

L'ADF Montseny-Ponent ha pogut aprofitar aigua de la piscina municipal de Seva. La piscina s'ha hagut de buidar i s'ha posat a disposició de qui la pugui necessitar, una bona ocasió per portar-la cap als dipòsits.

Entre una cosa i una altra, els ADF busquen mantenir i ampliar les bases d'aigua del territori perquè, en cas d'incendi, els bombers tinguin punts d'abastament a prop del foc i no perdin temps en distàncies llargues.

 

ARXIVAT A:
SequeraIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut