Del misteriós encaputxat a la confusió amb Corea: les anècdotes de la inauguració dels Jocs

La llarga cerimònia inaugural de París, de quatre hores de durada, deixa moments per al record i enigmes que encara estan per resoldre

Actualitzat

París ha inaugurat aquest divendres al vespre els Jocs Olímpics amb una cerimònia passada per aigua i amb el riu Sena com a fil conductor. Les quatre hores d'acte han deixat moments per a la història i moltes curiositats.

Un dels elements més sorprenents i enigmàtics de la inauguració ha estat l'aparició d'un misteriós personatge encaputxat portant la flama olímpica i que ha generat tota mena de teories a les xarxes.

Des de l'inici de la cerimònia se l'ha vist recorrent París amb la torxa per museus, teulades, carrers i canals en unes imatges que, la majoria, havien estat gravades prèviament.

El misteriós encaputxat, portador de la flama olímpica a París (Reuters/Bernat Armangue/Pool)

Moltes persones han associat l'encaputxat amb el personatge Arno Dorian, del videojoc Assassin's Creed Unity, ambientat en la Revolució Francesa i que l'empresa Ubisoft va treure al mercat el 2014.

Tot i que l'organització dels Jocs Olímpics no ha revelat la identitat de l'encaputxat, les publicacions que han fet els comptes a X de la saga de videojocs i de l'empresa creadora han confirmat les sospites.

 

Vaixells a mida de les delegacions

Els esportistes de totes les delegacions participants en els Jocs han desfilat navegant en vaixells pel riu i és que la de la capital francesa ha estat la primera cerimònia inaugural que es fa fora d'un estadi.

Aquesta posada en escena ha evidenciat la mida molt desigual de les delegacions. La d'Andorra, per exemple, ha compartit vaixell amb Angola, i delegacions molt reduïdes com Bhutan o Gabon han desfilat en petits vaixells enmig de la immensitat del Sena.

La petita delegació de Bhutan durant la desfilada pel riu Sena en una petita embarcació (Reuters/Michael Reaves/Pool)

Confonen Corea del Sud amb Corea del Nord

Durant la desfilada pel riu, l'organització ha anunciat --en francès i en anglès-- la delegació sud-coreana com a República Popular Democràtica de Corea. Aquesta és, però, la designació oficial de Corea del Nord i no de Corea del Sud, que oficialment s'anomena República de Corea.

La confusió ha motivat moltes crítiques i ha portat el ministre d'Esports de Corea del Sud a demanar una reunió amb el president del Comitè Olímpic Internacional (COI). De moment, l'organisme olímpic ha admès l'error i s'ha disculpat en una piulada al seu compte de X.

La delegació de Corea del Sud desfilant pel riu Sena sota la pluja, durant la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de París (Reuters/Claudia Greco)

"Però, ja han sortit?", la fugaç aparició d'Espanya a la televisió

Unes 90 embarcacions han transportat les 206 delegacions participants al llarg de 6 quilòmetres entre el pont d'Austerlitz i fins a Trocadéro, i això ha fet que alguns països hagin passat força desapercebuts, al senyal televisiu ofert per la realització del COI.

La delegació d'Espanya ha aparegut uns 20 segons en pantalla durant la desfilada pel Sena, en què ha compartit vaixell amb la petita delegació d'Estònia.

La nombrosa delegació espanyola ha compartit espai amb la petita delegació d'Estònia, al vaixell que ha navegat pel Sena (Reuters/Clive Brunskill/Pool)

Tot i que Espanya s'ha vist molt més que altres països, per a algunes persones, com el tenista català Àlex Corretja, la seva aparició ha estat un vist i no vist insuficient.


Roses al riu per homenatjar els algerians morts el 1961 

Un dels moments que han passat desapercebuts durant la retransmissió ha estat el sentit homenatge de la delegació algeriana als compatriotes que van morir ofegats al riu Sena el 1961 a mans de la policia francesa. La matança es va produir en el marc d'una protesta de milers d'algerians per reclamar la independència del país. 

Els representants d'Algèria han llençat roses vermelles a l'aigua en el mateix punt on es va produir la que es coneix com la Massacre de París. Un episodi fosc de la història de França que el seu president, Emmanuel Macron, va qualificar fa tres anys com un "crim inexcusable per a la República".


Un Sant Sopar amb Drag Queens?

Durant la retransmissió de la cerimònia també s'ha pogut veure una escena on apareixien diverses Drag Queens al voltant d'una taula. Més tard també hi ha aparegut Dionís, el déu del vi en la mitologia grega. 

Moltes persones han vist en aquesta escena una particular representació de la pintura del Sant Sopar de Leonardo da Vinci i han acusat l'organització de faltar al respecte al cristianisme.

L'organització dels Jocs ha explicat a X que la interpretació del déu grec Dionís "ens fa prendre consciència de l'absurditat de la violència entre éssers humans".


Una recreació de Titanic al mig del Sena

Un dels esportistes més estimats de la delegació britànica, el nedador Tom Daley, ha protagonitzat una de les anècdotes de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de París. 

Ell i l'esportista de l'equip de rem Helen Glover han simulat l'escena més famosa de la pel·lícula "Titanic", en una de les imatges que està sent de les més compartides a les xarxes.

 

Sense avions al cel de París

I mentre els esportistes han anat desfilant pel Sena i s'han revelat sorpreses com el peveter en un globus o la brillant actuació de Céline Dion, al cel de París no s'hi ha pogut veure cap avió. Almenys, cap de comercial.

I és que, amb l'excepció dels avions militars, l'espai aeri a la regió de París ha quedat tancat durant la cerimònia inaugural dels Jocs i ha deixat un buit insòlit d'avions a mitja França, com es pot veure en aquesta imatge de radar. 


Aquest ha estat un element més del dispositiu de seguretat sense precedents per garantir la seguretat dels Jocs, amb més de 75.000 agents, drons vigilants, inhibidors de drons i bussejadors i sonars al fons del riu.

 

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsFrança
Anar al contingut