Del més ric a qui té més propietats: la declaració de béns de diputats i diputades del Parlament

La cambra acaba de publicar la declaració de béns dels membres d'aquesta legislatura, cosa que permet fer una radiografia del patrimoni del nou hemicicle

Marc Texidó / Alba Gil / Xavier CaraltóActualitzat

El nou Parlament ja està en marxa. El primer pas va ser la constitució, que es va fer fa dues setmanes activant així la XV legislatura. Ara, la web de la cambra ha publicat una informació rellevant de tots i cadascun dels 135 diputats i diputades que en formen part, la seva declaració de béns.

És una de les obligacions que tenen els membres electes quan arrenca la legislatura, presentar la seva declaració. Una informació que permet fer una radiografia, si més no, curiosa i diferent de la que és habitual a les esferes polítiques. 

 

 

Jaume Giró, de conseller més ric a diputat amb més diners

Amb 4,3 milions d'euros al banc i 470.000 euros en accions, Jaume Giró, de Junts, és el parlamentari que declara que té més patrimoni. Compta, a més, amb la meitat de la propietat de quatre habitatges valorats en gairebé 1,7 milions, la meitat de dos garatges de 43.000 euros i una barca de segona mà.

Jaume Giró és el diputat de la cambra amb més patrimoni
Jaume Giró és el diputat de la cambra amb més patrimoni (Europa Press/David Zorrakino)

El segueix Anna Navarro, la número dos de Carles Puigdemont el 12-M, que declara que té un habitatge de més d'un milió d'euros, 400.000 euros en comptes corrents bancaris i un Porsche Macan als Estats Units.
 

Les diputades joves, amb menys patrimoni

No és sorprenent que de les persones que declaren menys patrimoni hi hagi nous diputats, i especialment els més joves. És el cas, precisament, de les dues diputades més joves, que s'estrenen al Parlament i que van conformar la mesa d'edat a la sessió constitutiva. Mar Besses, d'Esquerra, amb 6.000 euros al banc, i Júlia Calvet, de Vox, amb només 2.000. Per darrere només queda la diputada del PSC Susana Martínez, que declara que només té 600 euros al compte corrent.
 

Les herències de Rull i Vilagrà

El nou president del Parlament, Josep Rull, declara que no ha comprat cap dels béns immobles que té, tots els va rebre en herència ja fa 12 anys, i suma un valor de 860.000, si bé no en té el 100% de la propietat.

La diputada d'ERC i actual vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà, és qui té més propietats aquesta legislatura: 11, 10 de les quals també rebudes en herència, algunes propietats compartides i valorades en mig milió d'euros.

Laura Vilagrà és la diputada amb més propietats
Laura Vilagrà és la diputada amb més propietats (Europa Press/David Zorrakino)

Els béns dels líders polítics

D'entre els líders dels partits, encapçala la llista amb més patrimoni Carles Puigdemont, de Junts. Té la meitat del patrimoni d'un habitatge de 325.000 euros i 120.000 euros al compte corrent.

El líder dels socialistes, Salvador Illa, és copropietari d'una casa valorada en 217.000 euros i té un garatge de 6.100 euros. A més, compta amb 67.300 euros al banc i més de 59.000 en plans de pensions.

Salvador Illa té estalviats 59.000 en plans de pensions
Salvador Illa té estalviats 59.000 euros en plans de pensions (Europa Press/David Zorrakino)

Pel que fa a la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, declara un pis de gairebé 267.000 euros i 51.000 euros al compte corrent, mentre que Laia Estrada, de la CUP, diu que té la meitat de la propietat d'un pis de 163.000 euros i 25.000 euros d'estalvis.

 Jéssica Albiach declara disposar de 51.000 euros al compte corrent (Europa Press/David Zorrakino)

La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, és copropietària de dos habitatges, un valorat en 100.000 euros i l'altre de 84.000 euros, i té també 2.500 euros al banc.

Alejandro Fernández, president del PPC, declara que és propietari d'un habitatge de 95.000 euros i comparteix una tercera part de quatre propietats més que han estat heretades: tres finques rústiques valorades en un total de 3.000 euros i un immoble de 15.000 euros.

A la cua se situa el líder de Vox, Ignacio Garriga, que diu només tenir 3.000 euros al compte i un préstec personal de 1.300 euros. En la seva declaració, Garriga justifica que rep un sobresou per dirigir el grup parlamentari després de la polèmica per un informe de la cambra segons el qual va carregar despeses personals.  

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut