A Kènia fins ara s'han trobat 73 persones en una fossa

Del cas de Kènia a altres sectes que han portat milers de persones a la mort

El seguiment de doctrines sectàries ha portat milers de persones fins a la mort arreu del planeta

Actualitzat

Morir de fam per trobar-se amb Déu. Així haurien mort un centenar de persones a Kènia seguidores de la secta Església Internacional de la Bona Nova, liderada per Makenzie Nthenge.

Els seus cossos han estat exhumats al bosc de Shakahola, a l'est del país, durant els últims dies. Es creu que la xifra podria augmentar. Segons el mateix Nthenge, hi podria haver fins a un miler de víctimes.

Un drama empès pel seguiment d'una doctrina sectària que s'ha repetit al llarg dels anys amb milers de morts en diferents parts del planeta:

El líder de la secta a Kènia diu que hi poden haver fins a un miler de víctimes (Reuters)

914 morts a la selva de la Guaiana, a Amèrica del Sud

El cas més mortífer és el de la secta Temple del Poble a la selva de la Guaiana, a Amèrica del Sud. Els fets van passar el novembre del 1978 i van morir 914 homes, dones i nens.

Eren seguidors d'un suposat sacerdot anomenat Jim Jones, majoritàriament americans negres pobres que havien marxat de Califòrnia per construir un món ideal.

Més de 900 persones es van suïcidar a la secta que liderava Jim Jones (Nancy Wong / Wikimedia)

Jones havia fundat "Jonestown" l'any 1973, que definia com una "societat autènticament socialista, finalment alliberada de racisme, sexisme i discriminació contra la gent gran".

Els seguidors que en van sortir, però, parlen més aviat de consum de drogues, fam i esclavitud sexual. Les persones que hi van morir aquell 1978 ho van fer de manera voluntària, possiblement arran d'un suïcidi col·lectiu. Se n'ha parlat extensament en diversos documentals, programes de ràdio i articles.


700 morts a Uganda. Suïcidi o assassinat

L'any 2000 més de 700 seguidors de la secta d'origen protestant de la Restauració dels Deu Manaments de Déu van morir a Uganda, a l'Àfrica oriental.

Tres-cents seguidors van morir cremats a l'església de la secta a Kanungu, al sud-oest del país, i fins a quatre-cents cossos es van trobar en diverses fosses comunes, majoritàriament dones i nens.

Moltes de les persones trobades a les fosses van ser enverinades, però algunes van ser estrangulades o bé apunyalades.

82 víctimes d'una secta a Texas

El 1993, 82 membres de la secta Davidians van ser trobats morts a la seva granja de Waco, als Estats Units. El seu guru, David Koresh, pregonava oposició al poder federal nord-americà.

A prop de la granja on van morir cremats els membres de Davidiens hi ha un monument de record (Lorie Shaull)

La granja va estar sota setge policial durant 51 dies fins que el 19 d'abril hi va haver l'assalt. Els sectaris van calar foc a la granja enmig d'un intercanvi de trets. Entre els morts hi havia 20 nens i el mateix David Koresh.

El programa d'humor "El Búnker", de Catalunya Ràdio, va dedicar un programa a David Koresh.


74 morts a Suïssa, França i el Canadà

Fins a 74 morts en quatre casos diferents de la secta esotèrica de l'Ordre del Temple Solar.

El primer cas va ser l'any 1994 a la Suïssa francòfona: 48 membres van ser trobats carbonitzats als pobles de Cheiry i Granges-sur-Salvan, i cinc més al Canadà.

Es van trobar unes cartes que parlaven de suïcidi, però la justícia va concloure que almenys 16 havien estat assassinats. Entre els morts d'aquell 1994 també hi havia els líders de l'organització: Luc Jouret i Joseph Di Mambro.

Un any més tard es van descobrir 16 cossos carbonitzats de membres de la secta a Vercors, al sud-est de França. La mateixa història es va repetir el 1997 al Canadà amb cinc morts més.


Suïcidi col·lectiu a Califòrnia: 39 morts

L'any 1997, 39 membres de la secta Porta del Paradís van morir per haver ingerit una barreja de somnífers i alcohol a prop de San Diego, a Califòrnia.

Els seguidors de la Porta del Paradís afirmaven que eren d'un altre planeta i que havien estat enviats a Amèrica com si fossin àngels.


32 estrangulats a Corea del Sud

Va passar l'any 1987. Fins a 32 seguidors de la coneguda com a secta de la "sacerdotessa" Park Soon-Ja van ser trobats morts a Yongin, a prop de la capital de Corea del Sud, Seül.

Segons va informar la policia, la majoria de víctimes van ser estrangulades amb un fil de pescar per un home que s'hauria penjat posteriorment. Alguns d'ells havien pres verí i entre els morts hi havia la mateixa sacerdotessa i tres dels seus fills.


Atac sectari a Tòquio: 13 morts i 13 executats

La secta Aum va atacar l'any 1993 el metro de Tòquio, al Japó, amb gas sarín, una arma química que pot provocar una parada cardiorespiratòria.

Tretze persones van morir al metro de Tòquio arran del llançament de gas sarín (Toshinori baba / Wikimedia)

Van entrar al metro amb sacs de gas sarín i els van rebentar amb un paraigua abans de fugir. Van morir 13 persones i més de 6.300 es van intoxicar.

El procés legal contra els membres de la secta va durar anys, i finalment 13 d'ells van ser condemnats a mort i executats l'any 2018. Entre els executats hi havia el fundador de la secta, Shoko Sahara.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut