Quatre doctores han ajudat a explicar al llibre en què es tradueix el biaix de gènere
Quatre doctores han ajudat a explicar al llibre en què es tradueix el biaix de gènere (iStock/demaerre)
CATALUNYA MIGDIA CAP DE SETMANA

Del càncer d'úter a la mort per infart: el biaix de gènere a la medicina, en un llibre

Quatre metgesses dels principals hospitals públics de Catalunya reclamen que es replantegi l'atenció al pacient tenint en compte que hi ha malalties que afecten de manera diferent homes i dones

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Històricament, i fins avui, les dones han estat infradiagnosticades i sobremedicades, tractades amb condescendència pel sistema sanitari o insuficientment ateses.

Per això, quatre metgesses dels principals hospitals públics de Catalunya reclamen que es replantegi l'atenció al pacient tenint en compte la perspectiva de gènere a l'hora de tractar malalties que afecten de manera diferent els homes i les dones. Són les doctores Carmina Comas, Elisa Llurba, Antònia Sambola i Mercè Roqué.

I ho han plasmat en un llibre titulat "Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en la salut", de la periodista Isabel Muntané i la metgessa d'urgències de l'Hospital Clínic Blanca Coll-Vinent.

A través de diversos testimonis denuncien les conseqüències per a la salut de les dones de malalties com els infarts, els tractaments farmacològics o la recerca.


Falta d'investigació en càncers femenins

Al llibre hi han participat l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic, l'Hospital Germans Trias i Pujol i l'Hospital de Sant Pau. A través de testimonis, parla, per exemple, de la violència obstètrica durant un part o d'una dona intoxicada greu a causa d'un medicament perquè només s'havia assajat en homes.

També de la falta d'investigació en càncers femenins. Ho explica la cap del Servei d'Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba:

"En tots els càncers s'ha millorat la supervivència menys en dos: el càncer d'ovari i el d'úter. Perquè hi ha molt poca recerca, a ningú li importa. És important que reivindiquem recerca específica en malalties de les dones."

Per això, per exemple, les dones amb endometriosi triguen deu anys de mitjana a ser diagnosticades.

Moren més dones d'infart

I les dones moren més, o sobreviuen amb pitjor pronòstic, quan tenen un infart.

D'una banda, perquè tenen aturades cardiorespiratòries més sovint durant la nit i, de l'altra, si l'infart és al mig del carrer tampoc millora la situació, perquè es pensa que es tracta d'un mareig.

Els infarts són una de les dolències que afecten diferent les dones dels homes
Els infarts són una de les malalties que afecten de manera diferent les dones i els homes (iStock/SDI Productions)

Ho descriu la cardiòloga del Vall d'Hebron Antonia Sambola: "Alguns pensen que és una patologia més lleu, com una lipotímia, i que ja s'aixecaran."

"Quan arriben a l'hospital, sobreviuen menys dones que homes amb una aturada. I el tractament que reben és menys efectiu."

 

Fer recerca amb perspectiva de gènere

Per això reclamen que s'inclogui aquesta perspectiva de gènere als currículums de medicina a la universitat i que es legisli en recerca i investigació, com demana una de les autores del llibre, la doctora Blanca Coll-Vinent:

"Tenir en compte com s'ha de fer la recerca i obligar a fer-ho d'aquesta manera. S'ha d'apostar i si no s'aposta amb diners, temps i lleis, no es farà bona recerca."

El llibre estarà a les llibreries a partir d'aquest dilluns.

El documental "Dona, vostè no té res!" versa sobre el biaix de gènere en medicina.

 

ARXIVAT A:
SalutFeminismeIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut