Un tractor amb cisterna aplicant purins amb el nou sistema, a Albesa, a la Noguera (ACN)

Decret sobre els purins a Catalunya: 2 anys sense noves granges ni caps de bestiar

La decisió del govern té com a objectiu assegurar la qualitat del sòl i de les aigües subterrànies
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Durant els pròxims dos anys no es podrà ampliar el nombre de caps de bestiar ni fer cap granja nova a 66 municipis de Catalunya. Ho estableix un nou decret aprovat pel govern. El decret té com a objectiu gestionar les dejeccions ramaderes per assegurar la qualitat del sòl i de les aigües subterrànies.

Hi ha finques que apliquen purins amb un nou sistema. La cisterna incorpora unes mànegues que els distribueixen de forma més uniforme i amb la dosi adequada, per reduir així les emissions. Aquesta és una de les mesures del nou decret de gestió de les dejeccions ramaderes, que restringeix les aplicacions de purins amb ventall.

Amb la decisió de prohibir els pròxims dos anys la construcció de granges o l'ampliació de bestiar es pretén reduir la contaminació de les aigües subterrànies, segons explica la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

"Garantir una activitat agrària que sigui ambientalment sostenible. De fet, tampoc podríem entendre-la de cap altra manera en ple segle XXI. Hem de garantir, doncs, la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i alhora també de les explotacions agrícoles."

La normativa, que s'ha aprovat amb 6 anys de retard, s'ha consensuat amb el sector.

El nou decret també preveu una mesura social. I és que prohibeix aplicar purins en festius i caps de setmana prop de nuclis urbans.

A partir d'ara, ramaders i agricultors tindran l'obligació de declarar cada any quina gestió fan de fems o purins i per transportar-los, si la parcel·la és a més de 5 quilòmetres, caldrà portar un GPS per tenir un control més gran dels abocaments.

 

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, observant com s'aplica el nou mètode (ACN)​

Aquesta nova normativa s'ha aprovat amb 6 anys de retard​


Satisfacció moderada del sector

El sector celebra el decret, però lamenta que arribi amb molts anys de retard. El sindicat Unió de Pagesos també recorda que té algunes mancances. La principal, que no exigeix que les empreses de fertilitzants creuin les dades amb els pagesos i ramaders, tal com apunta Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí del sindicat.

"Haurem de creuar dades, pagesos i ramaders, pel que fa a la fertilització orgànica, però aquest creuament no es produirà amb la fertilització mineral. Per tant, això és una pota coixa del decret, del control."

Unió de Pagesos també demana que es difongui la nova normativa entre pagesos i ramaders perquè s'apliqui de forma més fàcil i eficaç.

 

 

ARXIVAT A:
Salut Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut