Gisèle Pélicot ha decidit no amagar la seva identitat amb l'objectiu de "no deixar-se vèncer" (REUTERS/Manon Cruz)

Declara la dona a qui el marit drogava i violava en grup: "Parlo per totes les altres víctimes"

Gisèle Pélicot ha explicat que quan va veure les imatges de les violacions a les quals va ser sotmesa durant anys el seu món "es va enfonsar"

Actualitzat

Gisèle Pélicot, la dona francesa a qui el seu marit va estar drogant i sotmetent a violacions grupals durant anys, ha començat a declarar aquest dijous al judici sobre el cas, iniciat dimarts.

Ho ha fet a cara descoberta i sense amagar-se de res. Pélicot ha explicat des del principi del judici, a través del seu advocat, que "no té res a amagar" i que "cal que se sàpiga i que la vergonya canviï de camp".

De fet, França és molt estricta pel que fa a la preservació de la identitat de les persones involucrades en processos judicials i només es permet la difusió d'imatges una vegada celebrats els judicis i amb l'acord de les parts. És per això que en aquest judici s'han difós moltes imatges de la víctima i pràcticament cap dels acusats.

Gisèle Pélicot ha explicat que ha renunciat a un judici a porta tancada "en nom de totes aquelles dones que potser mai seran reconegudes com a víctimes". És per això que vol que, amb el seu testimoni, "cap dona sofreixi submissió química":

"Parlo en nom de totes aquelles dones a qui han drogat i que no ho saben, perquè mai més cap dona hagi de patir submissió química."

"Aquests homes s'aprofiten de mi, i cap ni un diu que hi ha alguna cosa estranya", ha lamentat. La víctima ha explicat que quan la policia li va mostrar les imatges de les violacions --ella no n'era conscient a causa de la submissió química-- el seu món "es va ensorrar":

"He estat sacrificada a l'altar del vici. Em van considerar com una nina de drap."

Sobre el cas, que ha commocionat França, Pélicot ha recordat que, quan va veure per primera vegada les imatges, li va costar reconèixer-s'hi, que s'hi va veure "adormida" i que va veure com abusaven d'ella. "Violació no és la paraula correcta, és barbàrie", ha assenyalat.

"No són escenes de sexe, són escenes de violacions. Hi ha dos o tres homes sobre meu i jo estic inerta."

Gisèle Pélicot, de 72 anys, havia seguit atentament fins ara el judici sense pronunciar-se. Aquest dijous ha declarat davant els 51 agressors que seuen al banc dels acusats, inclòs el seu marit, Dominique Pélicot, que organitzava les violacions i a qui ara anomena "senyor P."

El Palau de Justícia d'Avinyó, on se celebra el judici
El Palau de Justícia d'Avinyó, on se celebra el judici (Reuters/Manon Cruz)

Deu anys de violacions brutals, en grup i gravades en vídeo

El 2 de novembre del 2020 va ser el primer cop que Gisèle Pélicot va ser conscient dels abusos als quals l'havien sotmès el seu marit i desenes d'homes més, convidats per ell, després que la policia li mostrés les fotografies i vídeos que havia trobat a l'ordinador de Dominique.

Pélicot va patir nits senceres de violacions grupals a través de la submissió química, per la qual quedava pràcticament inconscient i que li provocava llacunes de memòria els dies posteriors, infeccions i dificultat per moure's.

Ha explicat que, durant 50 anys, sempre va fer costat al seu marit i que, quan va descobrir els abusos, el seu món "es va enfonsar". Davant del tribunal, ha agraït la tasca dels cossos de seguretat. "Els policies em van salvar la vida investigant en l'ordinador del senyor P.", com s'ha referit al seu exmarit.

Els 51 acusats de participar en les violacions grupals tenen entre 26 i 74 anys. El judici, que ha tingut un gran impacte entre la societat francesa, s'allargarà quatre mesos.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexualFrança
Anar al contingut