Decathlon no vendrà el hijab per a runners a França per amenaces als treballadors
Anunci del hijab a Decathlon Marroc
París

Decathlon no vendrà el hijab per a "runners" a França per amenaces als treballadors

El hijab es pot comprar a les botigues del Marroc i "online", però no a França

Xevi MiróActualitzat

Decathlon té dissenyat un hijab per a corredores musulmanes i ha estat a punt de posar-lo a la venda a les seves botigues de França, però a causa de la pressió que s'ha generat via Twitter i xarxes socials se n'ha hagut de desdir.

En un tuit publicat el dimarts l'empresa francesa diu:

 

 

Després de nombrosos debats interns, i per garantir la seguretat dels nostres empleats a França:

"La nostra missió és crear per a tots els esportistes productes tècnics als millors preus, a tot el món. És en aquest esperit que desenvolupem aquest hijab a partir de les necessitats expressades per les nostres usuàries marroquines".

 

En el mateix comunicat, Decathlon diu: "davant la controvèrsia violenta i les amenaces", "la nostra prioritat és apaivagar la situació". Continuen dient que han "suspès el projecte de màrqueting d'aquest producte a França per garantir la seguretat dels nostres treballadors".


L'ús del hijab no està prohibit a França

Decathlon és el primer distribuïdor de roba d'esport del món i malgrat que aquest hijab es ven a les seves botigues del Marroc, la seva idea de començar a distribuir-lo per Europa ha hagut de ser desestimada. A França, l'ús del hijab al carrer no està prohibit, però els debats sobre la presència de símbols religiosos a la via pública fa molts anys que dura amb posicions molt enfrontades.

Les veus contràries a aquesta comercialització venen dels partits de l'esquerra i també dels conservadors. La lliga del Dret Internacional de les Dones i el Comitè de Laïcicitat de la República han fet una declaració conjunta en què acusen Decathlon d'incentivar "l'apartheid sexual".

 

La diputada del partit socialista francès, Valérie Rabault, es plantejava fer boicot a l'empresa si tirava endavant la proposta

 


La portaveu del partit republicà, la conservadora Lydia Girous, va publicar aquest tuit acusant Decathlon de sotmetre's a l'islamisme:

 


Per la seva banda, Decathlon ha contestat a la política francesa dient que no neguen cap dels seus valors i que fan "el possible per fer que l'esport sigui més accessible a tot el món". Segons Decathlon, "aquest hijab era una necessitat" per a molts usuaris i ells han "respost" a aquesta necessitat.


El cert és que el hijab per a "runners" ja fa més d'un any que es pot trobar "online", comercialitzat per Nike. A part de la nacionalitat de les dues marques, -Decathlon és francesa- la diferència més gran entre un i l'altre és el preu, ja que el hijab de Decathlon costa 19 euros a la web del Marroc, mentre que el de Nike en costa 30.

 


El burkini també va generar polèmica

Ja fa més de dos anys que el govern francès també va mostrar-se indignat per la venda del burkini, una peça de roba preparada per al bany i que tapa tot el cos de les dones, menys la cara, mans i peus. Segons la ministra de la família de llavors, el burkini incita a un "control social sobre el cos de les dones".  Ara el burkini es pot comprar online, tant a França com a Espanya.

De moment, Decathlon no ha dit si el hijab ha estat definitivament retirat del seu catàleg o només es tracta d'una mesura temporal.

ARXIVAT A:
Islam
Anar al contingut