Agents amb llançadores de bales de foam a Barcelona
Agents amb llançadores de bales de foam a Barcelona a les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, el febrer del 2021 (ACN/Blanca Blay)

Irídia demana que es reestructuri la divisió d'afers interns que investiga els mossos

Entrega un informe al Parlament amb 13 recomanacions, com crear un mecanisme de control independent dels Mossos i recull 10 casos de suposades irregularitats policials

RedaccióActualitzat

Un informe del col·lectiu Irídia, que defensa els drets humans, denuncia casos de mala praxi al cos dels Mossos d'Esquadra. L'entitat ha presentat les conclusions de l'estudi aquest divendres, en una comissió sobre model policial al Parlament de Catalunya.Entre les peticions més destacades, demanen prohibir els projectils de foam, després que el 2014 s'eliminessin les bales de goma, i reestructurar la divisió d'afers interns dels Mossos (DAI).

Algunes de les denúncies són per la dificultat d'identificar els agents implicats en actuacions desproporcionades, el control intern posterior que en fa el cos i la falta de transparència en la publicació dels protocols d'ús d'armes.

Per arribar a les conclusions, el col·lectiu d'advocats ha tingut en compte els casos recents que ha investigat Irídia i que fan referència a 10 persones ferides en els últims 6 anys, que es recullen en un annex final.

Algunes d'aquestes persones van rebre l'impactes de projectils de foam en zones vitals i tres van perdre un ull. La resta, segons l'entitat, van ser víctimes de mals usos de la defensa policial i força desproporcionada.

Els projectils de foam que fan servir els Mossos
Els projectils de foam que fan servir els Mossos

L'informe complet es pot llegir a la web d'Irídia, sota el títol "Anàlisi dels mecanismes de control del cos de Mossos d'Esquadra". Conté nombroses actuacions policials que el col·lectiu considera desproporcionades o antireglamentàries.

S'hi citen cops de bastó policial al cap o bé ús de la força contra periodistes que estan fent la seva feina. També s'hi esmenten situacions d'especial vexació o humiliació, incorrecta identificació dels agents o bé casos de racisme que Irídia demana prevenir i erradicar.
 

Tretze recomanacions de millora

L'informe d'Irídia incorpora fins a tretze recomanacions per millorar el funcionament dels Mossos d'Esquadra. Hi destaquen la petició de prohibir les llançadores de foam pel seu caràcter "altament lesiu i poten­cialment letal".

Mentre això no passi, volen mecanismes de traçabilitat de les llançadores, una arma que es va incorporar l'any 2010. En concret, demanen una geolocalització de l'arma i de numeració dels projectils.

A més, recomanen un sistema d'enregis­trament de vídeo i àudio d'alta qualitat i adaptat a situacions nocturnes. I sol·liciten que la gravació es conservi en un servidor extern i inac­cessible pels agents. A les comissaries, demanen que les imatges gravades es conservin durant 6 mesos.

Pel que fa a les furgonetes, creuen que haurien d'incorporar un sistema de localització GPS que permeti sempre el rastreig precís del recorregut i que la informa­ció es conservi durant un any.

També demanen la creació d'un mecanisme independent de control dels cossos policials, que s'emmiralli en països com Bèlgica, el Regne Unit, Irlanda o Noruega. Entre les funcions de la DAI, diuen que hi hauria d'haver investigar situacions irregulars i hauria de poder actuar d'ofici.

Volen que el nou sistema de Número d'Operatiu Policial (NOP) d'identificació d'agents s'apliqui urgentment a l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO).

Un agent dispara una bala de foam a les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél, el febrer del 2021
Un agent dispara una bala de foam en una protesta contra l'empresonament de Hasél, el 2021 (ACN/Miquel Codolar)

Consideren que s'ha d'adoptar un nou protocol d'actuació da­vant la presència de periodistes en protestes o actuacions d'ordre públic que protegeixi de ma­nera clara el dret a la informació, evitant que pu­guin ser colpejats o sancionats per dur a terme la seva tasca.

Finalment, recomanen que es creï una oficina especialitzada d'atenció a persones afectades per vulneracions de drets humans en el marc de l'ús de la força per part dels cossos policials, funcionaris de presons o efectius de seguretat privada.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicial
Anar al contingut