Miquel López és alcalde des del 2023 (Twitter/@mfornells)

De Palau al Pallars: el primer poble que visitarà Illa té 180 habitants i cap regidor del PSC

L'alcalde de Castell de Mur, Miquel López, va ser el primer d'adreçar-se al nou president per convidar-lo a visitar el municipi

Quan un nou president arriba al Palau de la Generalitat els seus gestos se segueixen amb especial interès. Cada reunió, cada fotografia, són analitzats amb un nivell de detall que la feina del dia a dia acabarà difuminant amb el temps.

Però encara som en aquests primers passos, els que poden servir per intentar marcar la línia del nou govern, i és aquí que hem d'emmarcar la decisió de Salvador Illa --que va ser batlle de la Roca del Vallès-- d'estrenar-se al Palau de la Generalitat rodejant-se d'alcaldes.

Per començar, aquest divendres, amb el que el seu equip ha qualificat de "trobada informal" amb el de Barcelona, Jaume Collboni.

Ara bé, la solemnitat de la primera visita institucional a un alcalde la reserva per a aquest dissabte, quan té previst recórrer més de 200 quilòmetres per anar-se a trobar amb el primer batlle que li va demanar cita, el de Castell de Mur, un petit municipi del Pallars Jussà que amb prou feines supera els 180 habitants i on les eleccions municipals es fan amb llistes obertes.


Una invitació per correu

La petició, explica Miquel López, la van fer arribar des de l'Ajuntament al correu electrònic de l'oficina presidencial, tal com han fet els últims anys cop que hi ha hagut canvis al capdavant de les conselleries amb assumptes pendents de resoldre al poble.

De fet, està sorprès que el seu ajuntament hagi estat el primer de demanar cita, perquè considera que és el que haurien de fer tots.

López explica al 324.cat que es trobarà amb Illa al Castell de Mur, "un referent de l'art romànic català", i allà li farà entrega d'un llibre sobre la història del conjunt.

Ja els han advertit que el president tindrà poc temps, però l'alcalde d'aquest municipi format per vuit nuclis de població avança que el rebrà amb ganes de parlar sobre la realitat del poble i de la comarca.

I la realitat, a Castell de Mur, és que tot just 14 veïns van votar la candidatura socialista, mentre que 37 van fer-ho per Junts, i 23 per ERC, el partit de l'alcalde. Tot i això, López té clar que rebre Salvador Illa no té res a veure amb les dinàmiques de partit:

"Hi representaré els meus veïns, és una invitació institucional que hauria adreçat al president que fos."

De fet, assegura que ni tan sols va votar en la consulta dels republicans per decidir si donaven suport a la investidura del candidat socialista. "Estava força ocupat", reconeix.

Entre altres, aquest dissabte l'alcalde tindrà l'oportunitat de parlar amb el president sobre la despoblació del Pirineu, la inversió que hi ha en marxa al poble per millorar la xarxa d'aigua i acabar amb els problemes generats per la calç, o bé l'afectació que tindria per a Castell de Mur la construcció de la MAT que pretén travessar la comarca.

El conjunt del Castell de Mur és la joia de la corona del municipi (iStock/Santirf)

Trobant-se amb els batlles de Barcelona i Castell de Mur, Illa posarà fil a l'agulla per omplir una agenda pública que ha estat escassa des que va estrenar-se en el càrrec, el 10 d'agost, seguint la tònica general del mes d'agost.

L'única visita institucional fins ara ha estat a la seu central dels Mossos, on va anar per donar suport al cos, i també va assistir dimarts al minut de silenci a Rubí pel doble crim masclista del Vallès Occidental.
 

El precedent de Puigdemont

Aquesta no és la primera vegada que un president decideix estrenar-se amb el primer alcalde que li havia demanat consulta.

L'any 2016, tot just unes hores després de prendre possessió, Carles Puigdemont va citar a Palau l'aleshores alcalde d'Artesa de Lleida, Pere Puiggròs, que a la sortida va explicar que havien parlat "de tot i de res".

El batlle també va detallar que s'havia trobat amb un president "amb ganes de treballar, com tothom qui comença". Aquell dia, no feia ni 48 hores que Puigdemont havia renunciat a l'alcaldia de Girona.

La trobada va durar uns quaranta minuts i era la primera en l'agenda del nou president (Generalitat de Catalunya)
ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut