De novembre del 2022 a octubre del 2023: els 12 mesos més càlids de la història

Les temperatures globals del planeta han establert un nou rècord en 12 mesos

RedaccióActualitzat

L'octubre del 2023 va tancar el període de 12 mesos consecutius més càlids mai registrats a nivell global a la Terra, amb una temperatura que s'ha situat 1,32 ºC per sobre dels nivells preindustrials, segons un estudi publicat per Climate Central. Un 99% de la humanitat ha estat exposada a un escalfament superior a la mitjana.
 


El període d'un any més càlid de la història registrada

L'estudi ha analitzat les temperatures mitjanes diàries, i també les onades de calor, de l'1 de novembre del 2022 al 31 d'octubre del 2023 en 175 països, 154 estats/províncies i 920 grans ciutats.

El titular és contundent: amb un escalfament mitjà d'1,32 °C, els últims 12 mesos han estat els més càlids mai registrats. En 170 països, les temperatures mitjanes durant el període van superar les mitjanes climàtiques de 30 anys. Només Islàndia i Lesotho han registrat temperatures més baixes del normal.

(Climate Central)


La contribució de l'escalfament global antropogènic

Climate Central utilitza un índex de canvi climàtic (CSI) per mesurar la contribució de l'escalfament global als valors registrats durant darrers 12 mesos. Per exemple, un CSI de 3 vol dir que una temperatura determinada ha sigut almenys 3 vegades més probable a causa del canvi climàtic derivat de l'escalfament global provocat per l'home.

Durant tot el període estudiat, el 90% per cent de la població (7.300 milions de persones) va experimentar almenys 10 dies de temperatures amb un índex CSI igual o superior a 3. A més a més, 5.800 milions de persones van experimentar aquestes temperatures fortament condicionades pel canvi climàtic durant més de 30 dies seguits.

Entre la població més afectada, gairebé tots els habitants del Japó, Indonèsia, les Filipines, el Vietnam, Bangladesh, l'Iran, Egipte, Etiòpia, Nigèria, Itàlia, França, Espanya, el Regne Unit, el Brasil, Mèxic, i totes les nacions del Carib i d'Amèrica Central.

A l'Índia, el 86% de la població va experimentar la mateixa situació. A la Xina, més de 500 milions de persones, el 35% de la població; i als Estats Units, el 26% de la població.


Onades de calor extrema

L'estudi també analitza l'exposició a temperatures extremes perilloses. S'ha trobat que 1 de cada 4 persones va experimentar una onada de calor de, com a mínim, cinc dies de temperatures extremes amb un índex CSI de 2 o més. Episodis, doncs, que l'escalfament global ha fet almenys dues vegades més probables.

Tot i que els països menys desenvolupats i les petites nacions insulars van patir una exposició a la calor més gran, es van produir onades de calor intenses, disparades pel canvi climàtic, als Estats Units, Europa, l'Índia i la Xina.

(Climate Central)

Cap gran ciutat de la Terra va igualar els 22 dies consecutius de calor extrema de Houston, registrats entre el 31 de juliol i el 21 d'agost. Nova Orleans i dues ciutats d'Indonèsia, Jakarta i Tangerang, van registrar 17 dies seguits de calor extrema. En cadascuna d'aquestes ciutats, l'escalfament global va fer almenys cinc vegades més probables les onades de calor.

El Niño encara escalfarà més l'any que ve

En totes aquestes dades, cal tenir en compte la contribució de l'actual episodi del fenomen climàtic natural del Niño. Però, segons els patrons històrics, la major part de la contribució del Niño es notarà l'any vinent.

Segons el doctor Andrew Pershing, vicepresident científic de Climate Central,

"Aquest rècord de 12 mesos és exactament el que esperem d'un clima global alimentat per la contaminació de carbonil. Els rècords seguiran caient l'any que ve, sobretot quan s'intensifiqui el Niño. Tot i que els impactes climàtics són més aguts als països en desenvolupament propers a l'Equador, veure onades de calor extrema (...) als Estats Units, l'Índia, el Japó i Europa subratlla que ningú no està al marge del canvi climàtic."


L'estudi avala la necessitat de reduir ràpidament les emissions de gasos d'efecte hivernacle per aturar la tendència a l'escalfament: mentre la humanitat continuï cremant carbó, petroli i gas natural, les temperatures augmentaran i els impactes s'acceleraran i s'estendran. Un resum de l'anàlisi, amb dades i gràfics complets, el podeu trobar en aquest enllaç.

Anar al contingut