Captura del vídeo dels policies cridant "A por ellos" en un autocar
Captura del vídeo dels policies cridant "A por ellos" en un autocar
Madrid

De l'"A por ellos" a Cuixart obrint pas a la policia el 20S, últims vídeos al Suprem

El Suprem acaba de veure els vídeos de les defenses amb més imatges de càrregues policials i discursos del 20 i 21 de setembre

Irene VaquéActualitzat

El crit d'"A por ellos" ha sonat al Suprem amb el visionat dels vídeos de la defensa. Ha passat aquest dimecres a la tarda, en el torn de l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, que ha mostrat el vídeo en què es veuen agents dins d'un autocar fent aquest càntic. Roig l'ha presentat com un "vídeo de Policia Nacional", sense ubicar-lo:
 

 

Entre les gravacions que s'han emès a petició de la defensa del president d'Òmnium hi ha hagut imatges de càrregues en diversos punts de votació de l'1-O, des de Barcelona, amb l'Escola Ramon Llull, l'Estel i la Mediterrània, fins a l'ús de gasos lacrimògens a Mont-roig del Camp, els trets de salves al Col·legi Verd de Girona o la Guàrdia Civil irrompent a cops de mall al pavelló de Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont. També de l'actuació policial a Ponts, a la Noguera, a la qual corresponen aquestes imatges:
 

 

A part de l'actuació policial, també s'ha exhibit un vídeo del matí del 20S, en què es veia algú caminant entre la gent concentrada davant d'Economia. L'home aconseguia arribar a les portes d'Economia i allà li demanaven el DNI per entrar al Departament, on treballava. L'ambient durant el trajecte que feia era tranquil.

A banda, el tribunal ha vist l'ambient festiu de la concentració, amb actuacions musicals i gent del públic cantant, i també el reivindicatiu, cridant consignes com "independència" o "no passaran" i fent repicar claus. 

Bona part dels vídeos emesos han estat d'intervencions de Jordi Cuixart, sobretot del 20S. Per exemple quan, entrevistada per la periodista de TV3 Raquel Sans, definia la concentració d'aquell dia com un acte de "resistència pacífica, festiva, però també serena i contundent".

També un discurs del mateix dia 20, però a les 8 del vespre, en què va instar a mobilitzar-se davant el "cop d'estat en tota regla" contra les institucions catalanes:

"Davant la suspensió de l'autonomia de Catalunya, d'aquest trencament del pacte constitucional, serenor, coratge i al carrer, a la lluita. Ho deien els carrers de Barcelona l'any 36. No passaran!

En aquest mateix discurs, Cuixart va demanar aïllar qualsevol actitud violenta que es veiés:

"Ens intentaran provocar. Us demanem una cosa. Si detecteu algú que actua de manera violenta o provocativa, intentant atacar els cossos de seguretat o els Mossos, no ho permeteu, aïlleu-lo, detecteu-lo i desemmascareu-lo. Són els enemics del poble de Catalunya. Ens volen violents i nosaltres no en som. Som un poble pacífic, de pau."

I, ja a la nit, davant el desplegament de la BRIMO, la Brigada Mòbil dels Mossos, Cuixart va reclamar que es deixés sortir la comitiva judicial:

"Deixeu que la nostra policia faci la seva feina. És la comitiva judicial. No en fem res, nosaltres. La comitiva judicial no la podem parar."

 


També s'ha vist com anunciava que a la concentració quedaria desconvocada a la mitjanit, entre alguns xiulets, i cridava a tornar al carrer l'endemà, 21S, davant del TSJC.

Domènech i Dante Fachín, últims vídeos

Precisament, els últims vídeos que ha vist la sala segona del Suprem han estat d'aquesta protesta, a petició de la defensa de Carme Forcadell.

Com que el discurs de l'expresidenta del Parlament ja s'havia projectat en la sessió anterior, la seva advocada, Olga Arderiu, ha demanat que es visionessin els de Xavier Domènech, que alertava a Rajoy, en castellà, "ens veiem l'1 d'octubre, vostè no sobreviurà la força d'un poble unit i combatiu", i Albano Dante Fachín, que pronosticava que l'1-O "a les 7.48 del matí sortirà el sol, sortirà la gent i s'expressaran, els del sí, els del no i el dels blanc."

La Fiscalia manté intactes les acusacions

Després d'acabar la fase documental, ha arribat l'hora de confirmar o no els delictes que s'imputen als encausats. La Fiscalia ha confirmat les acusacions de rebel·lió i malversació de fons contra els líders independentistes i ha demanat que no puguin sortir de la presó fins a complir la meitat de la condemna.

L'Advocacia de l'Estat també ha mantingut els delictes que atribueix als acusats, mentre que l'extrema dreta de Vox, que és l'acusació popular, només l'ha modificat per a l'exconseller Santi Vila, al qual ha retirat l'acusació d'organització criminal i malversació.

Les defenses han mantingut les peticions d'absolució.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut