De "ballar amb Janssen" a tancar discoteques: el govern holandès demana perdó pel rebrot
El primer ministre holandès, Mark Rutte

De "ballar amb Janssen" a tancar discoteques: el govern holandès demana perdó pel rebrot

L'endemà de rebre la vacuna monodosi, els joves obtenien un certificat Covid-19 que els permetia sortir de festa sense restriccions

Jordi Brescó MontserratActualitzat

El primer ministre holandès, Mark Rutte, torna a ser a l'ull de l'huracà. Després de l'escàndol a l'hora de repartir ajudes socials que el va fer dimitir el gener passat, i de guanyar una altra vegada les eleccions, Rutte ha sortit en roda de premsa a demanar disculpes públiques.

El motiu és l'explosió de contagis que hi ha hagut als Països Baixos des que es van aixecar bona part de les restriccions, el 26 de juny. Aleshores, hi havia 552 contagis diaris; ahir la xifra pujava a 9.300.

"Allò que vam pensar que era possible va resultar ser incorrecte en la pràctica. Vam cometre un error de càlcul, estem decebuts i ens disculpem."

La indignació dels holandesos està lligada, en bona part, a la campanya #DansenMetJanssen ("Balla amb Janssen"), promocionada pel ministre de Sanitat, Hugo de Jonge. El govern va reservar la vacuna monodosi per a la població més jove i, per fer-la encara més atractiva, va decidir donar un certificat Covid-19 l'endemà de rebre la vacunació.

De Jonge i Rutte van decidir tirar pel dret, tot i que Janssen alerta que són necessàries dues setmanes de marge per assegurar que la seva vacuna funcioni. Amb aquest certificat, els joves podien obviar la distància de seguretat dins les discoteques; la mascareta ja no era obligatòria, tampoc en interiors.  

El govern holandès ha explicat que, des d'aleshores, aproximadament tres de cada quatre contagis han estat entre la població jove, i que la gran majoria han tingut lloc en l'àmbit de l'oci nocturn i en festes privades. "A vegades cal pecar de cautelosos", ha reconegut de Jonge.


Una dinàmica similar a la resta d'Europa

Quan els Països Baixos van aixecar la majoria de restriccions, es trobaven en una situació avantatjosa respecte dels seus veïns del nord d'Europa. Calculaven, a més, que tothom que ho volgués ja hauria rebut almenys una dosi a mitjans de juliol. De moment, un 38,8% de la seva població ja té la pauta completa i, com es mostra al mapa, les seves dades de contagis són semblants a les d'Irlanda, Dinamarca i Polònia.

 

Tot i aquest pas enrere en la lluita contra la pandèmia, els Països Baixos tenen una incidència de 60 casos per cada 100.000 habitants; una dada molt llunyana respecte dels casos d'Espanya i Portugal, on la incidència és superior als 200 casos per cada 100.000 habitants.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut