Daniel Sancho, condemnat a cadena perpètua per l'assassinat d'Edwin Arrieta

El tribunal ha desestimat la pena de mort per la col·laboració que, segons el jutge, ha tingut amb la justícia

RedaccióActualitzat

Condemnat a cadena perpètua Daniel Sancho, per assassinar i esquarterar el cirurgià colombià Edwin Arrieta l'agost de l'any passat a la turística illa de Koh Phangan, al sud de Tailàndia. També haurà de pagar una indemnització d'uns 106.000 euros a la família de la víctima.

El tribunal ha condemnat Sancho per assassinat premeditat, però ha desestimat la pena de mort per la col·laboració que, segons el jutge, ha tingut amb la justícia.

La sentència s'ha fet pública durant la matinada d'aquest dijous després que hagi estat revisada per fins a cinc jutges donada la magnitud del cas.

A la lectura de la sentència, Sancho --de 30 anys-- ha pogut estar acompanyat del seu equip jurídic i de dues persones del seu entorn, els seus pares: l'actor Rodolfo Sancho i l'analista d'inversions Silvia Bronchalo.

La Fiscalia demanava pena de mort per a Daniel Sancho i l'acusava de tres delictes: assassinat premeditat, ocultació del cos i destrucció de documentació aliena, pel passaport de la víctima. Delictes tots ells pels quals se l'ha condemnat.

Per la seva part, l'objectiu de la defensa era aconseguir una condemna per homicidi imprudent, inferior a 8 anys. Petició que ha estat rebutjada.

El pagament de la indemnització és una condició sine qua non perquè, arribat el cas, Sancho pogués demanar el trasllat a Espanya, cosa que només és possible després d'almenys quatre anys de compliment de pena a Tailàndia. En tot cas, la pena ho fa molt difícil.

Els seus advocats ja han anunciat que presentaran recurs contra la sentència. Segons ha dit el jutge en la lectura, se'n poden presentar dos: un davant del Tribunal d'Apel·lació i un altre de posterior al Tribunal Suprem. "Hem d'esgotar les opcions", ha dit la lletrada de la defensa a les portes del tribunal.

 

Furgoneta en què ha estat traslladat Daniel Sancho
Daniel Sancho ha estat traslladat en aquesta furgoneta a la lectura de la sentència (EFE/Sitthipong Charoenjai)

 

Sancho ha demanat al jutge, sense èxit, poder-se quedar a la presó de Samui on ha estat l'últim any. El jutge ho ha rebutjat argumentant que la llei no ho permet i complirà condemna en un centre penitenciari tailandès d'alta seguretat, que acostumen a estar més massificats i són més perillosos. 
 

Un judici a porta tancada

El judici de Sancho, que es va fer a Tailàndia, va començar el 9 d'abril i va durar un mes, 12 sessions. Va ser un judici a porta tancada. El jutge va prohibir, des de la primera jornada, a tots els assistents informar del que passava durant el judici i va vetar l'accés a tots els periodistes, davant la gran expectació mediàtica que hi havia.

Durant el procés es van poder escoltar 35 testimonis, una desena de part de la defensa. Entre altres, hi van assistir el pare de Sancho, l'actor Rodolfo Sancho, i la mare, l'analista d'inversions Silvia Bronchalo.

La premsa concentrada a les portes dels jutjats de Tailàndia (Europapress)

En l'última intervenció del judici, el dia 2 d'agost, Sancho va insistir que va actuar en defensa pròpia després de l'intent de violació per part d'Arrieta i que la mort va ser deguda a un accident durant una baralla. A l'al·legat final també va demanar disculpes a la família de la víctima.

La Fiscalia, per la seva part, va intentar demostrar que l'acusat havia assassinat de manera premeditada Arrieta el 2 d'agost passat a la turística illa de Phangan, pròxima a Samui, on tots dos havien quedat aquell dia.

També se l'acusava d'esquarterar el cos i ocultar-lo escampant-ne les restes, i de destrucció de documentació aliena, pel passaport del colombià.


Canvis de versions i proves clau

La versió de Sancho va anar canviant des dels fets, l'estiu de 2023.  Primer va confessar el crim davant la Policia de Phangan, després es va declarar no culpable i durant el judici, el 9 d'abril passat, només va acceptar el càrrec d'ocultació del cadàver, mentre que es va declarar no culpable d'assassinat premeditat --que Tailàndia pot castigar amb la pena de mort-- i de destrucció de documentació aliena.

Tot i això, sí que va reconèixer haver esquarterat el cadàver i va escampar per diversos punts de l'illa, entre ells un abocador i, fins i tot, el mar.

Els seus advocats van negar cap canvi de versió. Volien demostrar que la mort d'Arrieta va ser accidental, en defensa pròpia. Sostenien que hi va haver una baralla i un intent d'agressió sexual, que ell es va defensar i que Arrieta va resultar mort.

Sancho ja va negar que tingués cap relació sentimental amb la víctima i va explicar que Arrieta l'havia enganyat i amenaçat, i que el cirurgià "estava obsessionat" amb ell.

Daniel Sancho custodiat per la policia tailandesa
Daniel Sancho, custodiat per la policia tailandesa (EFE)

Els advocats asseguraven que no es va traduir correctament la primera declaració de Sancho i que, a més, els agents van enganyar el seu client amb "una ordre de deportació que no existia" i li van prometre que tornaria a Espanya al cap de dos dies.

Entre les proves de l'acusació, hi havia informes forenses, proves d'ADN i la compra de ganivets, una serra, bosses de brossa i productes de neteja el dia abans de l'assassinat i esquarterament.

ARXIVAT A:
PolicialÀsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut