Imatge del Museu Nacional del Romanticisme
Les peces inventariades provenen de nou museus estatals, com ara el Museu Nacional del Romanticisme (Ministeri de Cultura)

Cultura obre la porta a retornar més de 5.000 obres d'art requisades durant la Guerra Civil

El govern espanyol ha publicat en obert un inventari amb les peces confiscades que es troben en museus estatals, cosa que permet que els seus hereus en reclamin la devolució

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Cultura ha publicat un inventari amb béns requisats durant la Guerra Civil i el franquisme. Es tracta d'un arxiu de 5.126 obres d'art que el govern de la República va confiscar temporalment per protegir els béns artístics i que la dictadura mai va retornar.

L'inventari ja es pot consultar a la web del ministeri i conté peces, com ara vaixelles, joies, ceràmiques, ornaments litúrgics, quadres, escultures o peces de roba i mobiliari. Des del departament s'ha especificat que hi ha obres valuoses com una aquarel·la de Joaquín Sorolla, que es troba al museu del pintor, o peces conegudes de la col·lecció Weissberger, del Museu d'Arts Decoratives.

Les peces inventariades procedeixen de nou museus estatals, entre els quals el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Nacional del Romanticisme, el Museu d'Amèrica, el Museu Nacional d'Antropologia o el Museu Nacional d'Escultura de Valladolid.

El quadre 'Las velas', un cartró a l'oli de Joaquín Sorolla, és una de les peces inventariades
El quadre "Las velas", un cartró a l'oli de Joaquín Sorolla, és una de les peces inventariades (Ministeri de Cultura)

Obre la porta a la possibilitat que els hereus en reclamin la devolució

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, s'ha mostrat "orgullós" i ha explicat que el projecte s'ha pogut articular gràcies a un informe de l'Advocacia de l'Estat, que permetrà que els familiars i hereus de les obres, que puguin documentar-ne la propietat, reclamin la seva devolució.

"Estem molt contents. No només tenim aquest inventari publicat perquè qualsevol ciutadà el pugui consultar per veure si hi ha algun bé que els pertany, sinó que hem habilitat un mecanisme perquè en pugui sol·licitar la devolució."

El seu departament és el primer ministeri que publica l'inventari i compleix amb el requeriment de la llei de memòria democràtica.

A partir d'aquest dijous, totes les persones que vulguin localitzar un bé i vulguin reclamar-lo podran presentar una sol·licitud al registre del Ministeri de Cultura, que estudiarà les peticions cas per cas.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica ArtMuseusGuerra Civil espanyola
Anar al contingut