Rússia culpa els soldats que van usar el mòbil de les morts a Makíivka i ja n'admet 89

Les circumstàncies a l'atac ucraïnès contra centenars de soldats russos concentrats en un quarter ha estat qualificada d'imprudència per alguns polítics de la Duma i demanen investigacions exhaustives
Clara Barbal Mortés Actualitzat
TEMA:
Rússia

Els soldats russos tenien prohibit fer servir el mòbil, però aquella nit molts d'ells el van utilitzar. Això va ser, segons Moscou, la causa de l'atac de les forces ucraïneses contra les tropes russes a Makíivka (Donetsk) la nit de Cap d'Any. Rússia culpa els mateixos soldats d'un atac que va causar la mort, segons ha admès, a 89 soldats.

"És obvi que la raó principal del que va passar és l'encesa i ús massiu --contrari a la prohibició-- per part del personal de telèfons mòbils en zones a l'abast d'armes enemigues", va dir el Ministeri de Defensa en un comunicat. Això va permetre, diuen, "que l'enemic rastregés i determinés les coordenades de la localització dels soldats per a un atac amb míssils."

Rússia havia admès prèviament 63 baixes. Mentre al país s'homenatja els soldats morts, hi ha veus que critiquen l'estratègia militar utilitzada.


Polítics d'alt rang ho consideren una "imprudència"

En algunes localitats de Rússia hi ha hagut homenatges als caiguts. Per exemple, a la província russa de Samara, d'on eren alguns dels soldats desplegats a Makíivka, s'ha fet una cerimònia amb flors i banderes del partit governant Rússia Unida. Un sacerdot ortodox ha fet una pregària pels difunts, i s'han succeït parlaments per la victòria de l'exèrcit rus.

Algunes informacions apunten que no tots els soldats desplegats eren professionals, sinó reservistes de la mobilització parcial.

Tot i el reconeixement --gens habitual-- que va fer el Ministeri de Defensa rus de les seves baixes, dins del país han sortit veus que exigeixen responsabilitats al Kremlin.

Les circumstàncies de l'atac, en un quarter provisional rus sense reforçar, on hi podrien haver concentrats centenars de soldats i munició emmagatzemada, ha estat qualificada d'imprudència per alguns polítics d'alt rang de la Duma.

Flors pels 63 soldats russos que el Kremlin va admetre que van morir a Makíivka (Donetsk)

"Traïció o negligència criminal"

El líder del partit Rússia Justa, Serguei Mirónov, va ser un dels primers a demanar una investigació del que ha qualificat de "traïció o negligència criminal".

 

"El cas de Makíivka, on van morir desenes de reclutes russos, hauria de ser l'últim d'aquest tipus. La investigació determinarà si es tracta d'una traïció o negligència criminal. Hi haurà responsabilitats penals amb les lleis de la guerra per a tots els funcionaris implicats."


A més, Mirónov assegura que "ni la intel·ligència ni la contraintel·ligència van actuar com calia".

Griori Karasin, membre del Consell de la Federació russa i exviceministre d'Afers Exteriors, no només ha exigit venjança contra Ucraïna, sinó també una "anàlisi interna exigent" de les circumstàncies de l'atac.
 

"Als comandants militars no els importa res"

Les imatges que han circulat de l'atac mostren un edifici absolutament devastat, mentre els serveis d'emergència intentaven trobar restes humanes i de munició entre les runes de l'antiga escola convertida en caserna.

Imatges de la caserna destruïda a Makíivka, on van morir 63 soldats russos segons el Kremlin

Tant Ucraïna com alguns bloguers nacionalistes russos han xifrat els morts de Makíivka en centenars. Kíiv parla ara de 400 militars russos morts la nit de Cap d'Any, i 500 més en una ofensiva al sud, a Kherson. Però el Kremlin, que primer en reconeixia 63, ara apuja la xifra només fins a 89 morts el 31 de desembre.

Igor Girkin, excomandant dels separatistes prorussos al Donbass, assegura que els morts i ferits es podrien comptar a centenars en l'atac a Makíivka, i que el material militar allotjat a la caserna estava al descobert. Una imprudència "horrible", segons el bloguer militar Archangel Spetznaz Z:

"A qui se li va ocórrer la idea de col·locar un gran nombre de persones en un edifici, on fins i tot un ximple sap que encara que ataquin amb artilleria hi haurà molts ferits o morts? Als comandants militars no els importa res."


Zelenski: "Rússia aposta pel nostre esgotament"

Després de reunir-se amb la cúpula militar del país, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha advertit que Rússia planeja atacs prolongats amb drons iranians. "Probablement, està apostant per l'esgotament de la nostra gent, de les nostres defenses antiaèries, del nostre sector energètic."

Serien la resposta al cop dur a Makíivka, al qual el president Zelenski no s'ha referit perquè habitualment no reivindica els seus atacs en territori ucraïnès, encara que siguin àrees controlades per Rússia.

En la seva compareixença diària d'aquest dimarts, el portaveu de la Defensa russa, Ígor Konaixénkov, tampoc ha fet cap referència a l'atac de Makíivka. Però ha anunciat diverses ofensives a les parts de la regió de Donetsk que controla Ucraïna.

Soldats ucraïnesos a la línia de front de Donetsk (Reuters / Anna Kudriavtseva)

Atacs massius de Rússia

Els atacs massius que ha llençat el Kremlin des de principi d'any han afectat vuit regions a l'est, al sud i al nord del país, inclosa la capital, Kíiv. A Kherson, les tropes russes han fet 80 atacs simultanis en les àrees recuperades per Ucraïna. Aquest dimarts hi han mort dues persones.

També hi ha hagut atacs en àrees urbanes a Khàrkiv, Dnipropetrovsk i Zaporíjia.

Mentrestant, continuen els cruents combats a Bakhmut. Segons el cap del grup de mercenaris Wagner, Evgueni Prigozhin, l'avenç rus es veu dificultat per les fortificacions que hi ha aixecat l'exèrcit d'Ucraïna.

D'acord amb la intel·ligència britànica, en els darrers dies Ucraïna ha enviat nombrosos reforços a Bakhmut, mentre la intensitat dels atacs russos han disminuït respecte a mitjans de desembre. I afegeix que és poc probable que Rússia hi faci progressos significatius en les pròximes setmanes, on totes dues parts han patit pèrdues significatives.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut