Moment en què un home apunta la vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner, abans de disparar

Cristina Fernández de Kirchner surt il·lesa d'un intent d'assassinat a l'Argentina

Un home li ha intentat disparar a boca de canó a les portes de casa seva, però l'arma no ha funcionat quan ha premut el gallet

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La Policia Federal Argentina ha detingut aquest dijous un home després que hagi apuntat amb una arma la vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner, i li hagi disparat, a boca de canó.

Tot i que a l'arma hi havia cinc bales, segons la Policia, no n'ha sortit cap quan ha premut el gallet.

La vicepresidenta argentina era al davant de casa seva, a Buenos Aires, saludant centenars de militants aplegats per donar-li suport, quan l'home se li ha plantat al davant amb una pistola, ha apuntat al cap i ha premut el gallet.

Cristina Fernández de Kirchner s'ha ajupit de seguida, però l'home ja havia disparat quan els escortes han reaccionat i l'han reduït.

Alguns testimonis han enregistrat el moment de l'atac. Així és com han anat els fets:


El president del país, Alberto Fernández, ha fet un discurs al país que s'ha penjat a les xarxes socials, condemnant l'atemptat, que ha qualificat "d'una gravetat institucional i humana extrema".


Alberto Fernández ha rebutjat "qualsevol forma de violència", ha demanat "erradicar la violencia i l'odi del discurs polític i mediàtic i de la vida en societat" i ha decretat un dia festiu al país, aquest divendres, perquè tothom pugui mostrar la seva solidaritat amb la vicepresidenta:

"Avui, un home ha atemptat contra la vida de l'actual vicepresidenta de la nació i dos cops presidenta constitucional, Cristina Fernández de Kirchner. Aquest fet és d'una enorme gravetat. El més greu des que hem recuperat la democràcia."


"La pau social ha estat alterada"

El president argentí ha demanat "el més enèrgic repudi de tota la societat i tots els sectors polítics, de tots els homes i dones de la república, perquè aquests fets afecten la nostra democràcia" i ha fet una crida a recuperar la convivència al país:"

"Estem obligats a recuperar la convivència democràtica, trencada pel discurs de l'odi que s'ha escampat des de diferents espais polítics, judicials i mediàtics de la societat argentina."

"Podem dissentir", ha conclòs Alberto Fernández, "però els discursos de l'odi no tenen lloc, perquè engendren violència".

L'incident s'emmarca en un clima de tensió política a l'Argentina, després que el 22 d'agost un fiscal demanés una condemna de 12 anys de presó contra Cristina Fernández, en un judici oral per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obres públiques durant el seu govern, entre els anys 2007 i 2015.

Dispositiu de seguretat a l'exterior del domicili de Cristina Fernández de Kirchner, després de l'atemptat (Reuters/Agustín Marcarian)

El president ha decretat aquest divendres dia festiu al país "perquè, en pau i harmonia, el poble argentí pugui expressar-se en defensa de la vida, de la democràcia i en solidaritat amb la vicepresidenta" i ha convocat tothom "a rebutjar qualsevol forma de violència" i "les paraules desqualificadores, estigmatitzants i ofensives que només ens divideixen i enfronten".

Alberto Fernández ha fet, finalment, una crida a la unitat i a recuperar la "convivència democràtica" al país.

"Que la commoció, l'horror i el repudi que ens genera aquest fet es converteixi en un compromís permanent per erradicar l'odi i la violència de la vida en democràcia."

El president també ha dit que ha demanat a la justícia la màxima celeritat en la investigació dels fets i també que protegeixi la vida del detingut.


Condemna unànime

La condemna de l'atac a la vicepresidenta argentina ha estat unànime, tant a dins com a fora del país. El seu rival polític, l'expresident Mauricio Macri, ho ha considerat un "fet gravíssim".


També a escala internacional, nombrosos caps d'estat i de govern han fet costat a Kirchner i alguns presidents ho han expressat públicament a Twitter, començant pel president del govern espanyol Pedro Sánchez:


El veneçolà Nicolás Maduro ha dit en un tuit que "aquesta acció busca desestabilitzar la pau a l'Argentina" i el xilè Gabriel Boric ha defensat el diàleg.

També han condemnat l'atac i han mostrat la seva solidaritat amb Cristina Fernández de Kirchner, entre d'altres, el president peruà, Pedro Castillo i l'expresident del Brasil, Ignacio Lula Da Silva.

ARXIVAT A:
Argentina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut