Crisi reial a Jordània: el príncep Hamza denuncia que es troba en arrest domiciliari

Mentre les forces armades ho neguen, el germanastre del rei Abdullah també ha denunciat la detenció d'una vintena d'alts càrrecs com a part d'una estratègia per fer callar les veus crítiques

RedaccióActualitzat

Confusió a Jordània sobre el possible arrest del príncep Hamza, antic hereu al tron i germanastre de l'actual rei Abdallah.

En un vídeo difós aquest dissabte a la BBC, afirma que es troba en arrest domiciliari i que no es pot comunicar amb l'exterior ni reunir-se amb ningú. Una ordre que, assegura, ve del cap de la policia i de l'exèrcit. L'enregistrament l'hauria facilitat el seu advocat a la televisió pública britànica.

El príncep Hamza també ha denunciat la detenció d'una vintena d'alts càrrecs com a part d'una estratègia per fer callar les veus crítiques: des d'un membre de la família reial fins a un exassessor del monarca i exministre de Finances.

Hamza, al seu torn, ha negat que formi part de "cap conspiració ni agenda externa", si bé critica "els errors del govern, la corrupció i incompetència" dels últims anys.
 

 

Jordània nega la detenció

Les forces armades jordanes neguen que es trobi detingut, però l'acusen d'intentar un cop d'estat i li exigeixen que deixi d'amenaçar l'estabilitat del país.

La confusió ara mateix regna sobre Jordània. No hi ha prou indicis que realment s'hagi intentat un cop d'estat contra el rei Abdullah ni se sap quantes persones han estat arrestades.

Segons l'agència oficial jordana, Petra, entre els detinguts hi ha Basem Awadallah, exministre de Finances i cap del gabinet reial entre 2007 i 2008. Va dimitir de la cort arran de les seves crítiques sobre els plans de privatització del país.

Tambe han arrestat Sherif Hasan i Sherif Hasan bin Zaid, pròxims a la família reial de Jordània, "per motius de seguretat".

La confusió regna sobre Jordània, una peça clau en l'estabilitat del Pròxim Orient (REUTERS/Alaa Al Sukhni)

Aquest soroll de ganivets al tron dels haiximites intranquil·litza el país, però també els seus aliats exteriors.

Per això els Estats Units, el Marroc o l'Aràbia Saudita -per a qui Jordània és clau en l'estabilitat del Pròxim Orient- s'han afanyat a mostrar suport al rei Abdullah II.

Igualment, els líders de les dues cambres legislatives han expressat la seva lleialtat al monarca: "Refusem qualsevol mà traïdora que atempti contra l'estabilitat del nostre país i el lideratge haiximita", ha dit el president del Senat, Faisal al Fayez.

L'exreina consort i mare del príncep Hamza, Noor Al Hussein, ha expressat en una piulada que "la justícia prevaldrà" sobre el que considera una "calúmnia perversa" sobre el seu fill.

 

La qüestió de la successió

A la mort del rei Hussein, el febrer del 1999, el seu fill primogènit Abdullah va pujar al tron.

El mateix dia, en compliment del desig del seu pare, el rei Abdullah II va decretar que no seria succeït per un fill propi sinó pel seu germanastre, el príncep Hamzah, al qual se li va concedir el títol d'hereu.

El príncep Hamzah i el rei Abdullah II, el tercer i quart per l'esquerra respectivament

No obstant, el novembre del 2004, Abdullah II va canviar d'opinió i en el lloc d'hereu hi va posar el seu fill, el príncep Husein bin Abdullah, el 2 de juliol del 2009.

L'article 28 de la constitució de Jordània estableix que el fill gran del rei passa automàticament a la corona després de la mort del monarca, tret que el rei hagi designat un dels seus germans per heretar el tron ​​com a príncep hereu.

Des de llavors, el príncep Hamzah ha servit en diverses missions internacionals de Jordània, ha exercit com a regent en nombroses ocasions i actualment presideix organismes governamentals.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut