La Fundació Arrels parla de la situació econòmica de l'entitat en una roda de premsa a la seva seu a Barcelona (ACN / Eli Don)

Crida urgent d'Arrels per poder garantir els programes d'atenció a persones sense llar

La inflació escanya l'entitat, que demana a l'administració i als ciutadans que aportin diners abans que acabi l'any
Yolanda Marzabal Actualitzat
TEMA:
Pobresa

L'actual context de preus disparats, des dels energètics fins als de l'alimentació, estan afectant en especial i de forma greu la població més vulnerable, i també les entitats que els donen suport, com ara la Fundació Arrels, que fa 35 anys que ajuda persones sense llar a Barcelona.

Des de començaments d'any, Arrels ja ha atès més persones sense llar que en tot l'any passat. De fet, els 2.169 usuaris atesos aquest any, ja sigui al carrer o en els diferents serveis de l'entitat, és una xifra que suposa un augment del 70% respecte dels que ajudaven fa una dècada.

Arrels ha anat augmentat any rere any els serveis que ofereix. Té una llar per a persones amb la salut molt delicada, un pis zero de baixa exigència, i un centre obert on les persones que dormen al carrer poden passar part del dia a cobert, dutxar-se, guardar les seves coses o canviar-se de roba. I, el més important, Arrels ha aconseguit allotjar aquest any 250 persones en una xarxa de més de 120 pisos.

L'entitat no es vol aturar aquí. Té previst abans que acabi l'any ampliar l'horari del centre obert i que pugui obrir tots els dies de l'any, i inaugurar un nou equipament a la ciutat. I tots aquests projectes suposen un cost elevat.

Arrels ja calculava tancar l'any amb un dèficit de 325.000 euros, però la inflació actual i la crisi econòmica han afegit als comptes d'enguany un dèficit sobrevingut de 430.000 euros.

I és que només en despeses de subministraments la factura ha crescut aquest any un 56%, 100.000 euros més que l'any 2021. De fet, la mitjana de manteniment de cada pis de l'entitat ha augmentat 400 euros l'any.


"Necessitem anar molt més enllà i atendre més persones"

Un desajust que posa en risc la viabilitat futura de l'entitat. Sobretot perquè en paral·lel han baixat els ingressos d'Arrels, que en el 70% provenen del sector privat. De fet, els donatius han baixat 130.000 euros.

Davant d'aquest panorama, Arrels ha fet una crida urgent a la societat. El director, Ferran Busquets, ha reiterat que la seva prioritat són els usuaris, a qui no poden deixar enrere:

"La nostra activitat és la que és perquè la societat confia en nosaltres, per això demanen suport, per no parar màquines sinó tot el contrari, perquè necessitem anar molt més enllà i atendre més persones."


Busquets s'ha mostrat confiat en la resposta dels ciutadans ara que s'apropa Nadal. "Sempre que hem fet aquestes crides la resposta ens ha desbordat. A la nostra entitat, la majoria d'aportacions sempre arriben en aquestes dates", assegura.


Crida també a l'administració

Arrels, però, també ha fet una crida a l'administració. "Estem fent un servei que ells no fan i fins a cert punt és la seva obligació ser-ne conscients", ha dit. I ha afegit:

"I, a més, estem pendents de l'aprovació d'uns pressupostos que preveuen una partida social de 3.000 milions d'euros, que en part hi podria contribuir."


Tot i la preocupació del missatge, els responsables d'Arrels han insistit que sigui com sigui no pensen tancar cap programa ni servei: "Les persones que atenem i que ja estan allotjades ens necessiten i no poden fer passos enrere quan ja han sortit de l'infern que suposa estar al carrer."

Ara bé, admeten que el futur és incert si ara no reben més ingressos i que el que més els amoïna és no poder atendre nous usuaris.

ARXIVAT A:
Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut