Cremen esglésies catòliques després de la descoberta de cadàvers indígenes al Canadà

Ubicades en terres natives, els incendis succeeixen pocs dies després de la localització de 1.000 tombes en antics internats catòlics on s'assimilava culturalment els infants indígenes

RedaccióActualitzat

Quatres esglésies han cremat aquesta setmana al Canadà després del descobriment de 1.000 tombes sense identificar en internats catòlics a la Colúmbia britànica.

La policia federal investiga els fets, de moment sense càrrecs ni detinguts, després que els centres de culte hagin quedat destruïts.

La matinada de dissabte, l'església de St. Ann i l'església de Chopaka van cremar amb una hora de diferència. Ubicades en terres natives, l'incendi succeeix dos dies després de la localització de 750 tombes anònimes a la finca de l'antiga Marieval Indian Residential School
 

La policia muntada considera "sospitosos" els incendis de dissabte i intenten verificar si estan relacionats amb els focs de dilluns 21 en dues altres esglésies.

Al maig, la identificació de les restes de 215 nens prop d'una altra residència catòlica va colpejar el país, il·lustrant l'assimilació forçosa durant dècades sobre els infants i joves nadius en escoles dirigides per l'Església catòlica.

Les troballes de les tombes van reactivar el trauma experimentat per uns 150.000 nens amerindis, metis i inuits, apartats de les seves famílies, de la seva llengua i de la seva cultura i inscrits a la força fins als anys noranta a 139 d'aquestes escoles residencials del Canadà.

Molts d'ells van ser sotmesos a maltractaments o abusos sexuals i més de 4.000 no van tornar mai a casa. En aquests internats van morir per la insalubritat i la manca d'atenció sanitària, segons la Comissió de la Veritat i la Reconciliació, que va concloure que s'havia executat un veritable "genocidi cultural" contra els pobles originaris en nom del Canadà.

Treballs de localització de les tombes per part de la Primera Nació Cowessess (Reuters/Federation of Sovereign Indigenous Natio)

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va demanar perdó pel seu país divendres, i va demanar al papa Francesc que fes el mateix i no va descartar una investigació criminal. Mentrestant, els representants de les comunitats indígenes demanen una prospecció arreu del país per exhumar les restes mortals que falten.

En assabentar-se del succés, el cap dels indis Similkameen, Keith Crow, es va desmarcar dels fets i va dir a l'emissora pública CBC que no veia cap resultat positiu i que seria dur. A més, va apuntar que molts membres de la seva comunitat són catòlics.

ARXIVAT A:
Canadà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut