El president del govern d'Astúries rebutja que Catalunya abandoni el règim comú (EFE/Paco Paredes)

Creixen les federacions del PSOE que reclamen discutir el preacord amb ERC

Les bases dels republicans decideixen aquest divendres si avalen el preacord amb els socialistes, que planteja sortir del règim de finançament comú

RedaccióActualitzat

En plena votació telemàtica de les bases d'Esquerra Republicana per avalar o no el preacord d'investidura, comencen a ressonar amb força les veus crítiques dels barons del PSOE, que amenacen de convocar un Comitè Polític Federal, el màxim òrgan del partit per debatre el preacord.

Dijous, el dirigent extremeny Miguel Ángel Gallardo va obrir la porta a reunir-lo, i de seguida van afegir-s'hi els líders del partit a l'Aragó i a Castella-La Manxa. De fet, dimecres, Emiliano García-Page, una de les veus internes més crítiques del PSOE, ja va qualificar el preacord de "vergonyós".

"Aquest plantejament no té possibilitats de prosperar al Congrés dels Diputats. Seria una patada al puzle constitucional"

I aquest divendres ha estat el president del govern d'Astúries, Adrián Barbón, que també s'ha oposat als punts d'entesa entre republicans i socialistes i ja ha avisat que Astúries sempre està "en contra de la sortida de qualsevol comunitat autònoma del règim comú".

Considera, però, que només és un preacord i no descarta recórrer als tribunals, si és necessari.

Tot i així, Barbón ha desestimat adherir-se a la petició de Gallardo i demana un debat intern, per una banda, i entre les comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera, per l'altra. "És més complicat que resoldre un sudoku", ha dit.

Veus crítiques al preacord des del PP

Des del PP també han criticat que les bases d'ERC, "una minoria dels catalans", decideixin si Catalunya surt del règim de finançament comú.

Adverteixen que un canvi del model territorial espanyol s'hauria de fer a través d'una reforma constitucional o una consulta nacional. En aquest sentit, demanen saber en què consisteix el pla B que Marta Rovira, secretària general d'ERC, diu tenir pactat amb el PSOE.

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut