Biden i Trump en el debat electoral a Atlanta, al juny (Reuters/Brian Snyder)

Creix la pressió sobre Biden perquè plegui mentre Trump se'n mofa i diu que és curt i dèbil

Desenes d'exfuncionaris d'alt nivell s'afegeixen als congressistes i senadors demòcrates que han demanat al president que no es presenti a la reelecció

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Donald Trump, de 78 anys, ha estat rebut amb un nou bany de masses en una convenció d'investidura republicana a Grand Rapids, a Michigan, una setmana després d'haver sobreviscut a un intent d'assassinat en un míting a Pensilvània, on una bala li va fregar l'orella. Trump ha promès als seus fidels "un tsunami republicà monumental" en les pròximes eleccions del 5 de novembre.

Ho ha fet davant de 12.000 persones, vantant-se del suport massiu que té al partit, dels seus aliats internacionals, com "el brillant" Xi Jinping --ha dit-- i de la força que assegura que li ha donat haver patit un atemptat.

"Una bala que he entomat per la democràcia", ha afegit, en un discurs on s'ha mofat de Joe Biden, el seu oponent demòcrata als comicis, almenys de moment.

El míting de Trump s'ha celebrat en un recinte tancat i amb fortes mesures de seguretat (Reuters/Tom Brenner)

Trump ha titllat Biden de "dèbil" i "malalt" i ha insinuat que és curt de gambals, dient que té un coeficient intel·lectual de "50, 60 o 70", en un míting on ha tornat a endurir el to i ha refermat les seves promeses més extremistes, com que pensa fer "la deportació més gran d'immigrants" de la història dels Estats Units si torna a la Casa Blanca.

També ha carregat contra les demòcrates Kamala Harris i Nancy Pelosi, a qui ha titllat de "boges". Trump ha acusat l'expresidenta de la Cambra de Representants d'haver venut Biden per haver-li demanat la renúncia a la reelecció.

"L'anomeno 'La Kamala que riu'. L'heu vist mai riure? Està boja. No tant com la Nancy Pelosi. Heu vist la Nancy Pelosi venent el Biden? Ja ho veieu. S'ha girat contra ell com un gos. Bé, no sé si hauria de continuar..."

Trump ha recuperat el seu to més enèrgic, burleta i radical en un dels estats clau on es decidiran les eleccions a la presidència dels Estats Units, en un míting fet en un recinte tancat per més de seguretat.

Donald Trump ha aparegut a l'escenari amb una tireta a l'orella, en comptes de l'aparatós pegat que va lluir els quatre dies que va durar la Convenció Nacional Republicana. Des de l'atemptat fallit de fa una setmana, portar l'orella dreta embenada s'ha convertit en el look que exemplifica l'adhesió total dels republicans al líder del partit.

Trump ha endurit el seu discurs en el míting a Michigan d'aquest dissabte (Reuters/Tom Brenner)

Donald Trump ha justificat els seus atacs al cap d'estat del país dient que "mai parlaria així d'un president" però que, en aquest cas, es tracta d'algú "que ha convertit la justícia en una arma" en contra seva.

Trump també ha aprofitat per tornar a denunciar les seves sospites de frau en les anteriors eleccions en un míting conjunt amb el seu número dos, J. D. Vance, que ha mantingut un perfil baix durant l'acte.

Vance, el número dos de la candidatura de Trump, s'ha mantingut en segon terme (Reuters/Tom Brenner)

Després, però, Vance ha fet una piulada al seu compte d'"X" on ha demanat a Biden que dimiteixi. Segons el senador republicà, si Biden no és apte per presentar-se com a candidat tampoc ho és per dirigir el país:

 

Creix la pressió sobre Biden, a punt de tornar a estar en campanya

En contrast, Joe Biden, de 81 anys, aïllat per covid a la segona residència que té a Delaware, continua rebent pressions dins del seu partit perquè no es presenti a la reelecció.

Biden ha assegurat que té moltes ganes de tornar a la campanya, la setmana vinent (Reuters/Kevin Lamarque)

Més congressistes i senadors s'han afegit als 38 càrrecs electes que ja li havien demanat fer un pas al costat en favor d'algú més jove com, per exemple, el congressista de Califòrnia Mark Takano o la senadora Elisabeth Warren. Tots dos aposten per Kamala Harris com a candidata.

Warren ha dit que Biden té "una decisió a prendre" i ha lloat l'experiència com a fiscal de l'actual vicepresidenta per enfrontar-se al "delinqüent condemnat" que és Donald Trump.

A més, mig centenar d'exfuncionaris d'alt nivell de diverses administracions públiques, incloent-hi càrrecs de política exterior i seguretat nacional, han enviat una carta a la Casa Blanca demanant que Biden cedeixi el lideratge a una altra persona.

Entre les grans figures del partit que han demanat a Biden que reconsideri la seva candidatura també hi ha l'expresident Barack Obama i l'expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi.

Fins i tot un dels seus principals avaladors, l'empresari i filantrop Michael Moritz, ha aturat les seves donacions al partit fins que Biden no es retiri. Moritz ha dit que el temps de Biden s'ha acabat i que "el president ha de triar entre la vanitat o la virtut". També altres líders de Silicon Valley, com el cofundador de Netflix Reed Hastings o el de Zynga, Mark Pincus, han demanat a Biden que ho deixi córrer.

Kamala Harris ha recaptat dos milions de dòlars, aquest dissabte, en un acte amb famosos i líders de partits (Reuters/Nathan Howard)

Biden, però, assegura que té "ganes de tornar a la campanya" i que la setmana que ve reprendrà els actes electorals, tot i que no ha concretat quan. De moment, el president dels Estats Units fa cas omís de les pressions que ha rebut des de dins del seu mateix partit perquè abandoni la cursa per la Casa Blanca, arran dels diversos lapsus que ha tingut en campanya i la seva pobra actuació al debat electoral amb Trump, al juny.

En un vídeo penjat al compte presidencial d''"X" --antic Twitter--, Biden ha defensat la "saviesa" que li ha aportat l'edat que té:

"Per sort, amb l'edat he demostrat una mica de saviesa. Sé com dir la veritat. Sé què està bé i què està malament. Sé com fer aquesta feina."

 

Kamala Harris intenta frenar la pèrdua de donants

Mentrestant, Kamala Harris, que podria ser la seva potencial successora si al final Biden cedís, ha passat el dissabte en un acte de recaptació de fons a Massachusetts, amb càrrecs electes i celebritats, on ha recollit dos milions de dòlars per al partit per aquesta campanya. Harris ha defensat el binomi que formen amb Biden i ha assegurat que guanyaran, tot i reconèixer que "no serà fàcil".

Kamala Harris, amb les seves nebodes, a la nova gelateria de l'actriu i model Tyra Banks, a Washington (Reuters/Nathan Howard)

Divendres, Kamala Harris va participar en una conferència amb altres donants de Silicon Valley promoguda pel cofundador de LinkedIn Reid Hoffman per calmar els ànims entre els grans benefactors del partit, davant la caiguda de fons que estarien tenint els demòcrates.

També va portar les seves nebodes a la nova gelateria de l'actriu i model Tyra Banks, el dia de la seva inauguració.

 

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut