El president veneçolà, Nicolás Maduro, en una reunió del seu gabinet

Creix la pressió internacional: 22 països demanen a Veneçuela que publiqui les actes electorals

Vint-i-dos països, entre els quals Espanya, i la Unió Europea avisen que els resultats oficials del triomf de Maduro estaran en qüestió si no hi ha una verificació

Augmenta la pressió internacional perquè Veneçuela publiqui amb transparència les actes originals de les eleccions del 28 de juliol que, segons el Consell Nacional Electoral, van donar el triomf a Nicolás Maduro, mentre l'oposició denuncia frau.

Vint-i-dos països --entre els quals Espanya-- i la Unió Europea han signat una declaració conjunta des de Santo Domingo aquest divendres, on sol·liciten la verificació imparcial i independent dels resultats de les eleccions.

La declaració diu que, mentre no es faci aquesta verificació, els resultats oficials estaran en qüestió. "Tota demora en aquesta verificació posa en qüestió els resultats publicats oficialment el 2 d'agost", indica l'escrit.

Per tot això, fan una crida al diàleg entre totes les parts, i que es respectin els principis democràtics i els drets humans a Veneçuela: "És un moment crucial per al país i la regió, tots els actors socials i polítics han d'exercir la màxima mesura en les seves actuacions públiques", assenyala el text.

També denuncien la repressió als manifestants opositors i demanen a les autoritats que posin fi a la violència, a més de permetre el retorn de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans --de qui Nicolás Maduro va decretar l'expulsió el febrer passat--.

El president veneçolà, Nicolás Maduro, en una reunió del seu gabinet (EFE/Govern de Veneçuela)

Els països signants de la declaració són: Argentina, Canadà, Xile, República Txeca, Costa Rica, Equador, Espanya, Estats Units, El Salvador, Guatemala, Guaiana, Itàlia, Marroc, Països Baixos, Panamà, Paraguai, Perú, Regne Unit, Surinam, República Dominicana, Uruguai i Unió Europea.

En la mateixa línia, l'Organització dels Estats Americans ha aprovat aquest divendres una resolució per la qual exigeix la publicació de les actes electorals del 28 de juliol.

El text, debatut en el si del consell permanent, demana la publicació de "forma expedita" dels resultats al Consell Nacional Electoral de Veneçuela i una verificació imparcial del procés electoral.

En un intent de trobar una sortida negociada a la crisi, el Brasil i Colòmbia han demanat que es repeteixin els comicis, però tant l'oficialisme com l'oposició ho rebutgen.

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut