Margarita Robles a la comissió de Defensa, aquest dimecres
Margarita Robles a la comissió de Defensa, aquest dimecres (Europa Press/Marta Fernández)

Creix la pressió contra Robles, que defensa el CNI però no es mulla per la directora

La ministra ha defensat, en la Comissió de Defensa del Congrés, que qualsevol responsabilitat l'ha de determinar la justícia

RedaccióActualitzat

Margarita Robles ha defensat l'actuació del Centre Nacional d'Intel·ligència, però ha evitat respondre si la seva directora, Paz Esteban, ha de dimitir arran de l'espionatge amb Pegasus al seu propi mòbil i al de Pedro Sánchez.

La ministra ha comparegut aquest dimecres a la Comissió de Defensa del Congrés. Malgrat que l'únic punt de l'ordre del dia era informar de l'estratègia de defensa de la Unió Europea, l'escàndol d'espionatge ha estat present dins i fora de la sala.

Així, abans d'entrar, els periodistes han preguntat a Robles per la màxima responsable del CNI: "Esteban ha de dimitir?" La ministra ha mantingut el silenci.

Minuts després, Robles ha acabat la seva intervenció inicial fent referència al servei d'intel·ligència, de qui diu sentir-se orgullosa

"Em sento particularment orgullosa dels 3.000 homes i dones del Centre Nacional d'Intel·ligència, que aquest any celebra el seu 20è aniversari."


Robles es remet a la justícia

També ha dit sentir orgull "de l'estat de dret i de l'administració de justícia" espanyola. I l'endemà que el Congrés va tancar la porta a una comissió d'investigació pel Catalangate, ha afegit: "En una societat democràtica, els fets delictius només els persegueixen els homes i dones del ministeri fiscal i de l'administració de justícia."

Robles ha defensat que el seu govern "serà el primer a acudir als tribunals de justícia", perquè "no hi ha res a amagar". I ha declarat: "Els nostres aliats saben que Espanya és un país seriós amb unes institucions fiables."

Aquest és el moment:

 

Més pressió cap a la ministra

En el torn de preguntes, Pegasus també ha sorgit en les intervencions de tots els grups. S'hi han referit sobiranistes i Unides Podem per reclamar responsabilitats, o el PP per criticar que, als seus ulls, el govern espanyol vol fer servir el CNI com a cap de turc.

Això malgrat els intents sense èxit del president de la comissió, el popular José Antonio Bermúdez de Castro, per evitar sortir de l'únic punt de l'ordre del dia. Ho ha recordat reiteradament en començar --quan ha pres la paraula la diputada de la CUP Mireia Vehí-- i quan Margarita Robles es disposava a contestar.

La directora del CNI, Paz Esteban, compareixerà aquest dijous a la comissió del Congrés
La directora del CNI, Paz Esteban, compareixerà aquest dijous a la comissió del Congrés ( Europa Press/R.Rubio)

En tot cas, la ministra de Defensa ha tornat a referir-se a l'escàndol per tornar a lloar el CNI: "No toleraré que es facin acusacions a qui no es pot defensar." I per reiterar el mateix: "En democràcia, només els jutges diuen les responsabilitats." 

"Des del punt de vista d'un estat de dret, l'única veritat és la que dicten els tribunals."

Robles s'ha remès a la Comissió de Secrets Oficials, prevista per a aquest dijous a les 9 del matí i en què ha de comparèixer la directora del CNI, Paz Esteban.

La setmana passada, la ministra de Defensa va justificar l'espionatge massiu a polítics independentistes. Una llista a què aquest dimecres s'han afegit els consellers del govern de Quim Torra Meritxell Budó i Damià Calvet, segons ha explicat el vicepresident Jordi Puigneró a "El Matí de Catalunya Ràdio".
 

El mòbil de Sánchez es va revisar arran del Catalangate

També aquest divendres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha admès que van examinar els mòbils del president espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa després de conèixer la investigació de Citizen Lab i el Catalangate.

En una entrevista a Onda Cero, preguntada sobre si l'examen dels dispositius mòbils es va fer a conseqüència de l'escàndol o, simplement, va coincidir, Rodríguez ha respost:

"Els darrers dies, com a conseqüència d'aquesta investigació interna."

La portaveu també ha assegurat que compleixen els protocols de ciberseguretat i que ho haurien detectat. "No s'ha incomplert el protocol. S'han produït errors, l'atac existeix", ha apuntat. 

Isabel Rodríguez ha afegit que per ara el seu executiu no té constància de cap altre cas d'espionatge tret dels que ja s'han fet públics. L'Audiència Nacional ha decretat el secret de sumari del cas.

ARXIVAT A:
CatalangateEspionatge
Anar al contingut