Les matriculacions de Filologia Catalana han crescut en l'últim any
Les matriculacions de Filologia Catalana han crescut en l'últim any (iStock)

Beques de 500 euros al mes per promoure els estudis de Filologia Catalana

La Generalitat posa en marxa un programa pilot per a estudiants de llengua i literatura catalanes que començarà amb 25 beques el curs vinent

RedaccióActualitzat

El curs que ve, el 2025-2026, fins a 25 estudiants de Filologia Catalana podran beneficiar-se d'una beca d'uns 500 euros mensuals. La iniciativa, posada en marxa per la Generalitat, vol promoure els estudis de llengua i literatura catalanes entre els futurs estudiants universitaris.

Emmarcat en la campanya "Tria Filologia Catalana", engegada l'any passat, el programa de beques és una prova pilot amb voluntat de continuïtat i que podria ampliar-se en funció dels resultats.

El programa, l'han presentat aquest dissabte al Saló de l'Ensenyament, visitat per molts estudiants de secundària que volen conèixer sortides professionals. De moment, es posa en marxa amb un pressupost de més de 100.000 euros.

Els criteris per atorgar aquestes beques inclouran els resultats acadèmics, la situació econòmica i els coneixements de llengües dels aspirants.

 

A qui es destinaran les beques?

Fins a 18 de les 25 beques disponibles seran de convocatòria general, obertes a tothom; cinc es reservaran per a estudiants amb coneixements de llengües vinculades a la immigració, i dues més seran per a estudiants interessats a cursar estudis d'aranès.  


Estudis amb molta demanda

Més enllà de les noves beques, aquest any la campanya "Tria Filologia Catalana" posa l'accent en l'alta demanda que tenen i tindran els estudis de llengua i literatura catalanes, per diversos motius.

Per una banda, perquè durant els pròxims anys es preveuen nombroses jubilacions, que coincidiran amb un augment de la demanda en instituts de secundària, escoles d'adults i aules d'acollida.

A banda de la docència, des de la Generalitat també s'apunta que hi haurà una situació semblant a l'administració pública, on caldrà renovar i ampliar els equips de planificació lingüística.

A més, el sector públic també necessita, de manera creixent, graduats en Filologia Catalana per a sectors com l'editorial i de les tecnologies lingüístiques.

En aquest sentit, la Generalitat remarca que, segons les dades recollides per l'Agència de Qualitat Universitària, el 97% dels estudiants de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona estan treballant, majoritàriament en feines del seu sector.


Pel que fa al nombre de matriculacions, es dona la circumstància que, durant el curs passat i l'actual les matrícules de Filologia Catalana han crescut un 21%, fins a recuperar les 351 del curs 20-21, el nivell més alt dels últims anys.

ARXIVAT A:
UniversitatCatalà
Anar al contingut