Un dels blocs de pisos de protecció oficial ocupats a la Mina
Un dels blocs de pisos de protecció oficial ocupats a la Mina

Crèdit europeu per construir 4.300 pisos de protecció oficial de lloguer a Catalunya

L'ha acordat l'Institut Català de Finances amb el Banc Europeu d'Inversions, puja a 490 milions d'euros i es calcula que beneficiarà a unes 10.000 persones

L'Institut Català de Finances, l'ICF, ha signat el primer tram d'un crèdit amb el Banc Europeu d'Inversions, el BEI, per construir 4.300 habitatges de protecció oficial de lloguer a Catalunya des d'ara fins al 2028.

La signatura d'aquest primer tram, que s'ha comunicat aquest dilluns, correspon als primers 163 milions d'euros, l'operació total pujarà a 490 milions i es calcula que se'n beneficiaran unes 10.000 persones.

És un préstec que es fa en el marc del programa InvestEU de la Unió Europea per destinar fons públics i privats a polítiques públiques dels països membres.


"El préstec de més valor del BEI al ICF"

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha qualificat la signatura d'"operació històrica", per la quantitat i també per la naturalesa de l'objectiu:

"Aquesta és una operació històrica, d'una banda, perquè és el préstec de més valor que ha concedit el BEI a l'ICF i, de l'altra, perquè aborda un problema molt important que hem de resoldre, com és l'accés a l'habitatge."

En aquest sentit, és una mesura pensada per pal·liar un dels dèficits més sagnants del país: la gairebé inexistència d'habitatge social de lloguer, que només és un 1,7% del total del mercat de lloguer.

Habitatges energèticament eficients

D'una banda, la intenció és que els lloguers d'aquests pisos siguin assequibles, i, d'altra banda, que es construeixin amb "alts estàndards d'eficiència energètica", per sostenibilitat i per reduir la factura energètica.

Segons Gilles Badot, director d'Operacions per Espanya i Portugal del BEI, aquest programa s'alinea amb les prioritats estratègiques d'aquest banc públic europeu, creat el 1958 i amb seu a Luxemburg:

"L'accés a un habitatge a preus assequibles i respectuosa amb el medi ambient s'ha convertit en una primera necessitat en moltes regions europees i és una de les prioritats estratègiques del BEI."

Per la seva banda, Vanessa Servera, consellera delegada de l'ICF, ha afirmat que l'Agència Catalana de l'Habitatge bonificarà els costos financers de l'operació, i que això permetrà finançar més projectes similars.

Els responsables han calculat que aquest projecte generarà l'equivalent a gairebé 7.000 llocs de treball mentre es construeixin els més de 4.000 habitatges que inclou.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut