Centenars de joves es van concentrar al setembre en un polígon de Rubí per veure cotxes derrapant (Ràdio Rubí)
Catalunya al dia

Cotxes tunejats, velocitat i molta gent: les curses il·legals fan patir els alcaldes

A comarques com la Selva, el Gironès i el Vallès hi ha preocupació pel risc que aquestes carreres provoquin accidents, i alguns alcaldes ja estudien mesures per impedir-les

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

A Catalunya ja fa temps que es fan curses il·legals de cotxes. Durant la pandèmia es van disparar, però tot i la pressió policial que s'ha fet els últims anys per acabar amb aquest fenomen, se'n continuen fent. Sense anar més lluny, fa un parell de setmanes, els Mossos van frustrar una d'aquestes carreres clandestines a l'Arboç, al Baix Penedès, però sovint també n'hi ha al Vallès i a les comarques gironines de la Selva i el Gironès.

Segons dades facilitades pels Mossos a Catalunya Ràdio, l'any passat la policia va haver d'intervenir en prop de 25 curses il·legals organitzades en un sol municipi: Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva.

Des de començament d'any, ja han hagut d'actuar en dues ocasions. Sant Feliu de Buixalleu és una població petita amb un polígon industrial molt pla, un escenari idoni per a aquesta mena de carreres. L'alcalde, Xavier Santos, explica que fa anys que pateixen aquestes curses de cotxes tunejats, i es mostra preocupat:

"Hi pot haver algun accident perquè hi ha molta gent, cotxes i velocitat. S'ajunten tots els factors que fan que pugui passar alguna desgràcia."

Xavier Santos assegura que en aquestes curses s'hi poden concentrar fins a 300 persones. Al ser un municipi petit, no tenen policia local i han de recórrer als Mossos d'Esquadra quan les detecten. Per fer-hi front, ja estan pensant a col·locar ressalts i blocs de formigó estratègicament col·locats perquè els cotxes no puguin córrer. L'alcalde, però, recorda que "tot això té un pressupost i cal mirar si ho pot assumir un ajuntament com Sant Feliu."

Sense moure'ns de les comarques gironines, Fornells de la Selva és un altre dels municipis que atrau aquesta mena de curses. A finals del 2023, els Mossos hi van actuar sis vegades i van detectar que hi havia gairebé 90 vehicles participant en carreres il·legals.

En aquest cas, les curses les fan a la carretera del polígon, que té 4 carrils, i que connecta amb el municipi veí de Vilablareix. Al tractar-se d'una carretera de pas, la situació encara és més perillosa, com subratlla l'alcaldessa, Sònia Gràcia:

"Per aquesta carretera pot passar algun conductor que no sàpiga que s'està fent una cursa i pot ser perillós."

En aquest municipi, les dificultats per impedir aquestes carreres són més grans, perquè la carretera on es fan no es pot tallar precisament perquè és de pas.

Però el fenomen està més estès. Al Vallès s'hi van detectar curses com aquesta al setembre a Rubí.

Aglomeració en un polígon de Rubí per veure cotxes deparrant
A les carreres més multitudinàries es frega el miler de persones concentrades al voltant dels cotxes (Ràdio Rubí)

Els Mossos comparteixen la preocupació dels alcaldes

El cap de la comissaria de Santa Coloma de Farners, Daniel López, reconeix que també estan amoïnats pels problemes d'inseguretat que provoquen les curses de cotxes tunejats.

Assegura que els preocupa perquè són un doble risc per a les persones: tant per als participants en les carreres, perquè posen els seus vehicles a gran velocitat, com sobretot per al públic que s'acumula al voltant dels vehicles.

Segons els Mossos, les curses il·legals de cotxes les acostumen a convocar grups d'homes que es coordinen a través de les xarxes socials, en xats privats de Whatsapp i Telegram.

En aquest reportatge del Telenotícies Comarques del mes de gener, es pot sentir alguns dels participants en aquestes curses:

 

 

ARXIVAT A:
Notícies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut