Batet ha comparegut poc abans de les 12 de la nit (Congrés dels Diputats)

Corts i govern espanyol acaten la decisió "insòlita" del TC però carreguen contra el tribunal

La presidenta del Congrés, el del Senat i el ministre de la Presidència critiquen durament que es qüestioni la capacitat legislativa i parlen "d'instrumentalització" del tribunal

RedaccióActualitzat

La presidenta del Congrés, el president del Senat i el ministre de la Presidència han comparegut aquest dilluns a la nit per valorar que el Tribunal Constitucional hagi acordat impedir la votació al Senat per la reforma que permetria substituir els mateixos magistrats.

Meritxell Batet, Ander Gil i Félix Bolaños han assegurat que respecten i acaten la decisió, però també critiquen durament, en tres compareixences des de les respectives seus parlamentàries i de govern, la decisió que han pres els magistrats.

Per part del govern espanyol, Félix Bolaños ha assegurat que la decisió és d'una "gravetat màxima", que "afecta els fonaments de la separació de poders", que s'ha pres de pressa i amb una majoria molt ajustada i que no ha passat mai a la història democràtica d'Espanya ni a cap estat de l'entorn.

El ministre de la Presidència ha comparegut des de La Moncloa

Referint-se al PP, Bolaños ha assegurat que aquest "no és un conflicte entre partits, sinó entre els que complim la Constitució i els que la incompleixen des de fa quatre anys".

Batet ha denunciat que la suspensió d'un procediment legislatiu en curs "no té precedents" en democràcia i que obre la porta que un sol diputat pugui interrompre l'activitat de les Corts "interposant un recurs d'empara", cosa que causa una "profunda preocupació des del punt de vista del correcte funcionament del poder legislatiu i l'exercici de les seves facultats constitucionals".

La socialista ha recordat que aquest episodi arriba en un context de bloqueig de les institucions "que entranya el perill d'una potencial deslegitimació del sistema democràtic". Així mateix, ha demanat que el tribunal escolti la veu de les cambres "com més aviat millor".

En aquest sentit, Ander Gil ha qualificat els fets d'"insòlits" per a la democràcia i ha remarcat que la decisió s'ha pres sense escoltar les Corts. "Un trist punt d'inflexió", considera, perquè mai en quaranta anys de democràcia s'havia desposseït les Corts espanyoles de la capacitat per legislar.

Ander Gil ha estat el segon de pronunciar-se, just després de Meritxell Batet

Gil ha anunciat que una vegada se sàpiga l'abast de les mesures "s'estudiaran les vies per preservar l'autonomia parlamentària", i ha recordat que la Constitució assenyala la garantia d'inviolabilitat de les cambres.

El president del Senat també ha acusat el PP de la "utilització tacticista" del tribunal per aconseguir allà el que no pot aconseguir a les cambres, i ha fet una crida a la calma i la serenitat perquè "la democràcia sempre s'obre camí".
 

Alegria a PP i Ciutadans, indignació a les esquerres

Minuts després de saber-se la decisió del Constitucional, representants de diferents espais polítics han reaccionat a la paralització de la tramitació del debat al Senat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha escrit que es va "fer servir Catalunya de banc de proves" i, ara, s'aplica el mateix full de ruta "arreu". Aragonès ha acusat "la dreta espanyolista" de segrestar les institucions:


Per la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, amb el gest del Constitucional, "la dreta política, mediàtica i judicial consuma un cop sense precedents a la democràcia":

Un dels principals impulsors de la reforma, el portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, creu que la decisió "serà la vergonya per a tot Europa" i ha insistit que "la sobirania resideix i emana del poble":

Des del PSOE, la portaveu al Senat, Eva Granados, ha qualificat la situació d'"extremadament greu".

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit que la decisió del TC es pot revertir amb una proposició de llei del govern espanyol, però "el pitjor és el precedent" que es crea. "Quants plens més poden suspendre aquests jutges recusats?", s'ha preguntat:

Des de Junts per Catalunya, Jordi Turull ha proclamat que, "a Espanya, la política la marca les togues i no les urnes" i ha conclòs que "no hi ha divisió de poders, hi ha creuament de poders". Per la seva banda, Laura Borràs ha dit que "en lloc de separació de poders hi ha profanació de poders", i ha considerat que la decisió de l'alt tribunal és "una raó més per construir una república democràtica i independent".

El cap de files de Més País, Íñigo Errejón, ha fet una crida a "defensar la democràcia" davant d'uns "magistrats que se salten la llei i emmordassen les Corts escollides per vot popular":

Errejón ha anunciat que aquest mateix dilluns a la nit el seu grup ha registrat una proposició de llei per reformar la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional.

En canvi, des del PP s'ha celebrat que el Constitucional "no s'ha deixat influir per les pressions del govern". Fonts del partit han assegurat que, amb la seva decisió, el tribunal "ha defensat tots els espanyols i el nostre Estat de Dret de la deriva autoritària i antidemocràtica de Sánchez".

El president del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha remarcat que la democràcia en surt "enfortida" i ha assenyalat que "en un estat de dret, tots els poders estan sotmesos a la llei":


"Guanya l'Estat de Dret. Guanya Espanya", ha piulat en la mateixa línia l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ho considera "una gran notícia" i ha assegurat que, amb les cautelaríssimes de TC, "guanya la democràcia i perd Sánchez".

Des de Vox, Santiago Abascal ha alertat que, tot i la paralització de la votació al Senat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "és capaç de no fer cas al Constitucional" perquè manté "el pla de perpetuar-se".

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Constitucional Congrés dels Diputats
Anar al contingut