La llei, que salvarà milions de gossos segons les entitats animalistes, no entrarà en vigor fins al 2027 (Reuters/Kim Hong-Ji)

Corea del Sud prohibeix la venda de carn de gos, amb 3 anys de període de gràcia

La llei, que entrarà en vigor el 2027, contempla penes de fins a tres anys de presó i multes de gairebé 21.000 euros a qui criï, vengui o sacrifici gossos per al seu consum

Virgínia Arqué Nueno

El Parlament de Corea del Sud ha aprovat una nova llei que prohibeix el comerç de carn de gos, una pràctica tradicional que els activistes pels drets dels animals consideren una vergonya per al país. El text, però, entrarà en vigor d'aquí tres anys.

La llei, aprovada amb 208 vots a favor, 2 abstencions i cap en contra, entrarà en vigor el 2027 i contempla multes i penes de presó per la cria, venda, distribució i sacrifici de gossos per consumir-ne la carn.

Les penes podrien arribar fins als tres anys de presó i multes de 30 milions de wons, uns 20.800 euros.

Cada cop hi ha més sud-coreans que consideren els gossos com a mascotes o animals de companyia, però encara hi ha qui en consumeix la carn, sobretot gent gran que manté un costum ancestral al país. De fet, segons una enquesta feta pública aquest dilluns, el 94% dels sud-coreans que hi van participar van assegurar que no havien menjat carn de gos en l'últim any i un 93% que no ho farien en un futur.

Fa dècades que els grups animalistes lluiten perquè es protegeixi aquests animals i es prohibeixi el consum de la seva carn. Denuncien que se'ls sacrifica penjant-los o electrocutant-los, uns mètodes molt cruels que alguns criadors neguen i asseguren que els sacrificis són, cada cop, "més humans".

Cada cop hi ha més sud-coreans que tenen gossos com a mascotes i que veuen impensable menjar-se'n la carn (Reuters/Kim Hong-Ji)

El president i la primera dama, principals impulsors de la llei

La prohibició del consum de la carn de gos s'ha aconseguit gràcies al suport del partit del president Yoon Suk-yeol, que és gran amant dels animals, juntament amb la seva esposa, la primera dama Kim Keon-hee. Tots dos han adoptat nombrosos gossos i gats abandonats al carrer i han estat els grans impulsors d'aquest canvi legislatiu.

Tots els esforços fets fins ara per aconseguir una llei com aquesta havien fracassat per les protestes de la indústria, a qui aquest projecte de llei preveu compensar perquè puguin canviar la seva activitat. Al novembre, un grup d'uns 200 criadors de gossos per al consum humà es va manifestar davant les oficines presidencials per intentar aturar el projecte.

El Ministeri d'Agricultura sud-coreà estima que, fa poc més d'un any --l'abril del 2022--, hi havia al país unes 1.100 granges on es criaven uns 570.000 gossos per ser servits en uns 1.600 restaurants del país que n'ofereixen la carn a la seva carta. 

Una xifra que la indústria ha doblat, en les seves estimacions. Segons l'Associació Coreana de Gossos Comestibles, una entitat formada per criadors i venedors d'aquests animals per al seu consum, la prohibició afectarà 3.500 granges que crien 1,5 milions de gossos i a 3.000 restaurants de tot el país.

Borami Seo, de l'entitat protectora d'animals Humane Society International Korea, defensa que la llei "salvarà milions de gossos d'aquesta cruel indústria".

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalConsumCorea del Sud
Anar al contingut