Cop a les estafes telefòniques a gent gran: 54 detinguts per robar 2,5 milions d'euros

Una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judiciària Portuguesa, coordinats amb l'Europol, permet desmantellar una organització criminal comandada des de Portugal que operava a Catalunya i a Andalusia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

Un operatiu format per agents de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional i de la Policia Judicial portuguesa, coordinats amb l'Europol, han desmantellat una organització criminal que es dedicava a estafar gent gran, alguns dels quals d'edat molt avançada, a través de trucades telefòniques.

La investigació dels cossos policials va començar a principis de l'any passat i ha conduït a la detenció de 54 persones i a constatar que hi ha 84 víctimes, totes persones grans, i un botí de més de 2,5 milions d'euros

Els caps de la banda, explica la policia, residien a Portugal, des d'on feien les trucades a les víctimes, i els executors del frau es trobaven a Catalunya i Andalusia. Tot plegat ho ha explicat la policia catalana aquest dimarts, en una roda de premsa. 


Investigació d'un any i mig

A començaments del 2023, els investigadors van detectar un augment de delictes comesos amb un mateix patró: persones d'edat avançada  que rebien una trucada d'un suposat treballador del departament de seguretat del banc, en què se'ls alertava que un grup criminal els estava observant per robar-los diners. Les trucades, que atemorien els ancians, es repetien durant uns quants dies. Finalment, els caps enviaven, als domicilis dels estafats, membres de la banda que residien a Catalunya i Andalusia. 

Fent-se passar per policies o per treballadors del banc, els estafadors accedien a casa de les víctimes, on s'apropiaven de les targetes bancàries, els pins de seguretat i fins i tot joies, diners en efectiu i dispositius electrònics. Un botí que obtenien després d'intimidar els ancians i, en alguna ocasió que s'hi van trobar resistència, fent servir la violència.

La investigació, coordinada pel jutjat d'instrucció número 3 de Reus, va culminar amb les detencions el 4 de juny, després de fer una vintena d'entrades a Tarragona, Sevilla i Faro (Portugal). Als registres s'hi van trobar joies, més de 20.000 euros en efectiu, equips informàtics i documentació que vinculava els detinguts amb els fraus. Els acusats van passar a disposició judicial el 6 de juny.


Dormint amb el lladre

La investigació ha permès saber que, en un dels casos, el lladre es va fer passar per policia i va dormir a casa de la víctima, una dona de 74 anys. Això li va permetre obrir la caixa forta amb una radial i endur-se'n les joies. 

A una altra de les víctimes la van assetjar diverses vegades per treure'n el màxim profit econòmic. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra quantifiquen en 400.000 euros el que els lladres podrien haver estafat.
 

Trucades massives en una mateixa localitat

Els agents relaten que les trucades es feien, sobretot, a telèfons fixos i mantenen la hipòtesi que les feien de manera massiva en una localitat concreta. Després d'obtenir els diners, els membres del grup se'ls repartien. Sovint els transportaven físicament a Portugal, tot i que també utilitzaven agències d'enviament de diners per fer-los arribar als caps de la banda. 

Per blanquejar el que havien obtingut amb les estafes, compraven i venien productes electrònics d'alta gamma o lingots d'or. 


Estafes amb el mètode del vishing 

El vishing o voice phishing és una estafa que s'inicia amb una trucada d'algú que es fa passar per personal autoritzat d'una empresa de transport, energètica, correus o, en el cas que ens ocupa, d'una entitat bancària. Aquesta trucada pot tenir per objectiu obtenir dades personals, però també aconseguir credencials d'accés al compte corrent. 

Aquest tipus d'estafa és cada cop més freqüent. Els Mossos xifren en 3.000 el nombre de fraus fets via vishing durant tot el 2023. 

 

ARXIVAT A:
Policial Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut