Cop a la conciliació: el permís retribuït no entra en vigor, tal com exigia Europa

El govern espanyol tenia fins al 2 d'agost per implementar el permís remunerat de 4 de les 8 setmanes per a cura de fills menors de 8 anys, i ara Europa la podria sancionar

Laia de la RivaActualitzat

Amb el final de curs i l'arribada de l'estiu, la conciliació familiar es complica. Colònies, casals d'estiu o els avis són les opcions de moltes famílies per passar les setmanes fins que tota la família té vacances. Molts pensaven que aquest any seria diferent gràcies al permís de 8 setmanes per a cura de fills menors de 8 anys. El govern espanyol havia anunciat que 4 d'aquestes 8 setmanes serien retribuïdes a partir d'aquest estiu, però això no ha passat.    

Llei a mitges

La Llei de Famílies es va aprovar l'any passat, però no se'n va desenvolupar el reglament, en part, per l'avançament electoral. Això va fer que el permís estigués aprovat, però no es va desenvolupar el reglament que hauria de permetre que, de les vuit setmanes, quatre estiguessin retribuïdes.  

Multa per incompliment  

La llei és una transposició d'una directiva europea del 2019. Espanya tenia fins al 2 d'agost per aplicar-la. Però, arribats a aquesta data, això no serà així, i ara Europa podria multar l'estat espanyol. En concret, amb 9.760 euros per cada dia de retard en el compliment de la norma.  

Divergència de prioritats entre socis de govern

En els acords de govern entre Sumar i el PSOE es recollia l'entrada en vigor d'aquest permís, amb quatre setmanes retribuïdes, com també allargar la baixa per naixement d'un fill fins a les 20 setmanes.  

Ministres com el de Drets Socials o la de Treball així ho han expressat. Primer semblava que es podrien aplicar les setmanes retribuïdes gràcies a un decret llei. Però passat el límit que imposava Europa, ja s'està negociant perquè els pressupostos de l'any vinent incloguin una partida per fer-hi front. Uns pressupostos, però, que s'estan començant a elaborar, tot i no superar el primer tràmit del Congrés.

Mare i filla
La Llei de Famílies es va aprovar l'any passat, però no se'n va desenvolupar el reglament (iStock)

Fonts del Ministeri de Treball asseguren que la seva voluntat és implementar-ho com més aviat millor, perquè així va quedar recollit a l'acord de govern. El desllorigador és saber d'on sortiran els recursos per afrontar el cost de la mesura. I, fins ara, ministeris com els de Seguretat Social, Hisenda o Economia no s'han pronunciat.  

 

 

Permís amb "remuneració suficient"

Encara hi ha un altre element que caldrà aclarir. La directiva europea diu que la retribució de les setmanes pagades ha de ser una "remuneració suficient", i això podria voler dir que no caldria pagar tot el salari al treballador que demani el permís.  

Tant empreses com treballadors estaven pendents de l'aprovació de la mesura aquest agost, però un cop superat el termini que va posar Europa, fonts del Ministeri de Treball asseguren que no estarà en marxa abans del 2025, si és que finalment els pressupostos ho inclouen.  

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut