Primer grup d'indígenes de la comunitat nukak que se suma a la recerca dels nens desapareguts (EFE)

Continuen buscant els 4 germans desapareguts a la selva de Colòmbia fa tres setmanes

Els menors, que són germans, anaven en un avió que es va estavellar fa tres setmanes a la selva del Caquetá i on només es van trobar els cossos dels 3 adults que els acompanyaven

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

A Colòmbia continua la recerca dels quatre nens desapareguts en un accident d'avió en plena selva fa tres setmanes. Els infants, que són germans, tenen 11 mesos, el més petit, i 4, 9 i 13 anys els altres. Dimecres, el president Gustavo Petro va anunciar que s'havien trobat els quatre menors, però després va rectificar i va desmentir l'anunci.

Als 150 soldats que participen en "l'operació esperança" i que els busquen a la selva del Caquetá, a l'Amazònia, s'hi han sumat un centenar d'indígenes de la comunitat nukak, originària d'aquesta zona de la selva amazònica, que coneixen bé el terreny i tenen experiència en la recerca de persones desaparegudes. L'objectiu és sumar esforços i unir la màxima tecnologia que utilitza l'exèrcit en la recerca amb els coneixements ancestrals de les comunitats indígenes.

Els equips d'emergència asseguren haver trobat proves que els quatre germans, fills d'un líder indígena i acostumats a estar a la selva, haurien sobreviscut al xoc de l'1 de maig passat. 

A l'avió hi van trobar els cossos dels 3 adults, però no els dels infants (Reuters/ Exèrcit de Colòmbia)

A l'aeronau, un avió Cessna 206 que va caure a l'Amazònia quan feia el trajecte entre Araracuara i San José del Guaviare, també hi viatjaven tres adults que van morir en l'accident: la mare dels quatre menors, Magdalena Mukutuy, el líder indígena Hermán Mendoza i el pilot de l'aparell, Hernando Murcia. Els seus cossos es van trobar dins l'aparell i, en canvi, no se'n va trobar cap dels menors. Per això, els investigadors creuen que van poder sortir de l'aeronau i que es van endinsar a la selva per buscar ajuda. La mare i els quatre infants havien agafat aquest vol per retrobar-se amb el seu pare.

Equips d'emergència a la zona de l'accident, a la selva amazònica (Reuters/ Exèrcit de Colòmbia)

Patricia Tobón, directora de la Unitat de Víctimes de San José del Guaviare, des d'on es coordina la recerca, assegura que encara tenen esperances de trobar-los:

"La selva no es fàcil, no tothom hi pot viure, però els pobles indígenes tenen coneixements i això pot ajudar que l'operació de rescat sigui molt més efectiva." 

L'exèrcit els busca des de l'1 de maig passat (Reuters/ Exèrcit de Colòmbia)

El primer grup de 10 indígenes nukak que acompanya l'exèrcit s'ha sumat a la recerca aquest diumenge i han fet un ritual abans de pujar a l'helicòpter que els ha portat a la zona del sinistre, i uns 85 més s'hi sumaran les pròximes hores. Els indígenes aportaran els seus coneixements ancestrals del territori i poden mediar amb les comunitats que viuen en aquesta zona sense contacte amb ningú més.

El grup d'indígenes de la comunitat nukak ha fet una cerimònia abans de pujar a l'helicòpter (EFE)

"És un territori on hi ha pobles indígenes no contactats. Es tracta de la zona de conservació de Chiribiquete, on encara hi ha molta selva verge", ha explicat Tobón, que no descarta que els infants hagin pogut arribar a algun d'aquests pobles remots.

Els equips d'emergència asseguren haver trobat restes que confirmen que són vius (Reuters / Exèrcit de Colòmbia)

Els investigadors que s'han desplaçat a la zona encara no saben les causes de l'accident de l'aeronau, però descarten que l'aparell hagués estat manipulat. L'aeronau, de la companyia de vols privats Avianline Charter's, ja havia tingut un accident un cop quan feia d'avió ambulància, però els experts asseguren que el pilot va fer "una operació d'arboratge perfecta".

 

ARXIVAT A:
Colòmbia
Anar al contingut