Els demòcrates tenen poc més de tres mesos per plantejar una alternativa a Trump, i Kamala Harris sembla la més ben posicionada (Reuters/Tom Brenner)

Construint la candidata Harris: pugen les donacions mentre el partit li aplana el camí

L'opció d'una convenció oberta per triar el relleu de Biden es va esvaint i Kamala Harris té el repte d'acabar d'agrupar els demòcrates i ser proclamada com a candidata oficial

Actualitzat

És un repte majúscul, digne de ser portat al cinema per Steven Spielberg: els demòcrates tenen poc més de tres mesos per construir la candidata ideal per enfrontar-se a Trump a les eleccions. Una missió èpica que apunta a Kamala Harris de protagonista. La vicepresidenta de Joe Biden és la més ben posicionada per prendre-li el relleu i intentar derrotar el republicà, disparat a les enquestes després d'un intent d'assassinat que també sembla obra del millor guionista de Hollywood.

No ho tindrà fàcil, perquè durant quatre anys Harris s'ha esforçat a no fer ombra a Joe Biden. Ni com a política ni com a vicepresidenta, ha aconseguit les simpaties de la majoria de nord-americans i, si vol tenir opcions al novembre, haurà de convèncer els qui la veuen difusa, poc autèntica i difícil de classificar.

Abans, però, haurà de superar encara un primer escull, agrupar els demòcrates i ser proclamada com a candidata oficial. Haurà de convèncer els més de 4.600 delegats de la convenció nacional que es farà a mitjans d'agost a Chicago perquè la nominin.

Kamala Harris té el repte de convertir-se en candidata oficial demòcrata (Reuters/Evelyn Hockstein)

En la primera compareixença després de la retirada de Biden, Harris s'ha assegurat de lloar la figura del president, de qui ha dit que evoluciona favorablement de la covid. 

"El llegat de Joe Biden durant els darrers tres anys és inigualable en la història moderna", ha dit en un esdeveniment de la Casa Blanca per homenatjar atletes universitaris.

"Cada dia, el nostre president, Joe Biden, lluita pel poble nord-americà i estem profundament agraïts pel seu servei a la nostra nació", ha afegit.
 

L'opció d'una "open convention" es va tancant

Una de les primeres victòries de la vicepresidenta nord-americana és que, a mesura que passen les hores, es va allunyant l'opció d'una convenció oberta --una "open convention"-- en què els demòcrates escullin el relleu de Biden entre diferents candidats. L'opció va aflorar quan, després que Biden assenyalés la seva mà dreta com a successora, van evitar beneir Harris pesos pesants del partit com l'expresident Obama o Nancy Pelosi --que sí que ho ha fet finalment aquest dilluns.

Seria la primera convenció oberta dels demòcrates des de 1968, quan la renúncia de l'aleshores president Lyndon B. Johnson a presentar-se a la reelecció va acabar com el rosari de l'aurora per al partit. En aquella ocasió les diferents ànimes i interessos dels demòcrates van acabar enfrontant-se encarnades en diferents candidats, que després tampoc van poder derrotar el candidat republicà, Richard Nixon, a les urnes. En definitiva, un mal precedent.

Però els dubtes s'han anat esvaint quan alguns dels noms que havien aparegut a totes les travesses per a la successió han tancat files amb Harris. Ho han fet el governador de Califòrnia, Gavin Newson, o el de Pensilvània, Josh Shapiro.

A més, les delegacions demòcrates de Carolina del Sud i del Nord ja han compromès el vot a Harris, i Harris ja ha parlat amb els governadors de Carolina del Nord i Kentucky, que es consideren ben situats per optar a la vicepresidència i esdevenir la seva dupla electoral.


Buscant el suport de l'establishment

Des de l'anunci de Biden, la vicepresidenta, que ha dit que treballarà per guanyar-se la nominació, ha aixecat el telèfon per buscar el suport de l'establishment demòcrata: els líders al congrés i dels diferents estats.

Així, les últimes hores Harris ha vist com figures prominents de diferents sensibilitats al partit s'han arrenglerat darrere seu, com el flanc més progressista, encarnat en les congressistes Alexandria Ocasio-Cortez o Ilhan Omar.

Igualment, ha sumat suports importants dins del sector més institucional del partit, com el de Bill i Hillary Clinton.

També, el de l'octogenari líder espiritual de la comunitat demòcrata afroamericana, el congressista Jim Clyburn, una veu respectadíssima, que, si bé admet el risc de canviar el candidat a aquestes alçades, sosté que Harris està preparada per al repte:

"No saps mai del cert què faran els votants en cap circumstància, però sí que sé del cert que no ho sabràs fins que no concorris a la presidència, i crec que ara mateix ella és la millor candidata. Crec que els nord-americans ho veuran en ella". 

Precisament, la mobilització del vot afroamericà pot ser un factor clau en la disputa electoral.

Biden ha cedit el testimoni a Harris (Reuters/Elizabeth Frantz)

Acollida amb entusiasme per les bases

També l'han rebut amb optimisme les bases del Partit Demòcrata. Ho demostra el fet que la plataforma de recaptació ActBlue, vinculada a la formació, ha ingressat gairebé 50 milions de dòlars (uns 45 milions d'euros) en petites donacions en les sis hores posteriors a l'anunci de Biden.

De fet, aquest diumenge ha estat "el dia de recaptació de fons més gran del cicle 2024", segons apunten des de la plataforma.

"Els petits donants estan entusiasmats", han reconegut.

Les bases demòcrates han rebut Kamala Harris amb una pluja de donacions (Reuters/Rebecca Cook)

Harris tramita oficialment la seva candidatura

Les darreres hores també s'ha sabut que el comitè de campanya de la dupla electoral Biden-Harris ja ha modificat formalment els documents davant la Comissió Federal Electoral per confirmar oficialment la retirada de Biden de la cursa cap a la Casa Blanca en favor de Harris.

"La vicepresidenta Harris ara és candidata a la presidència dels EUA de cara a les eleccions del 2024, i a partir d'ara desenvoluparà activitats de campanya en aquest sentit", afirma el document, segons la cadena de televisió nord-americana CNN.

Cal destacar que els fons de la campanya que havia recaptat fins ara la candidatura amb Biden al capdavant compten amb 95,9 milions de dòlars (uns 88 milions d'euros). Uns diners que només podran continuar en mans demòcrates si Harris aconsegueix la nominació del partit d'acord amb les normes de la Comissió Electoral.

En aquest cas, es permetria a Harris fer-los servir perquè compartia comitè de campanya amb el mandatari.


Compte amb els girs de guió

Tanmateix, la candidatura de Harris encara no està segellada, perquè qualsevol aspirant que reuneixi 300 firmes de delegats tindria dret a competir per la nominació.

En aquest cas, els candidats se sotmetrien a una primera ronda de votació dels delegats del partit, que representen els 50 estats del país. Una majoria simple de 1.976 vots seria suficient per triar el rival de Trump. En cas d'empat --fet improbable, perquè no ha passat en 72 anys ni en convencions republicanes ni en demòcrates-- se celebraria una segona ronda.

I cal estar pendents perquè ja hi ha qui ha flirtejat amb presentar-se i disputar la candidatura a Harris, com el senador ara independent i abans demòcrata per Virginia de l'Oest Joe Manchin. Ara estaria considerant si tornar als demòcrates per poder-ho fer.

A tot plegat, cal sumar-hi el factor Obama. Per què l'expresident no s'ha posicionat clarament a favor de Harris? Hi ha qui veu la possibilitat que la seva dona Michelle faci el pas i es presenti de candidata, una opció que, segons els indicadors, estaria ben posicionada enfront de Trump.

Ho reforça el fet que la carta de lloança de Barack Obama al llegat de Biden vagi acompanyada d'una menció a Michelle --un fet habitual en tots els missatges de l'exlíder nord-americà. "La Michelle i jo només volem expressar el nostre amor i gratitud", recalca la missiva. És una fórmula per posar-la al primer pla un cop més?

El cert és que, ara per ara, sembla més una elucubració digna de ficció que una realitat tangible, però en una campanya plena de girs de guió com la que estem vivint, no s'hauria de descartar cap possibilitat.

Fins i tot hi ha experts en la matèria --la cinematogràfica-- que proposen triar un republicà de candidat demòcrata. És el cas del creador de la mítica sèrie "The west wing", Aaron Sorkin, que, en un article al New York Times planteja apostar per Mitt Romney, un republicà però antitrumpista, com a cop d'efecte.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenEleccions Estats UnitsKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut