Reunió de la mesa del Parlament
Reunió de la mesa del Parlament
Barcelona

Constituïdes les comissions d'investigació sobre l'operació Catalunya i el cas Vidal

La comissió sobre l'operació Catalunya comença amb picabaralla entre la seva presidenta, Alba Vergés, de JxSí, i el PPC

RedaccióActualitzat

Ja s'han constituït al Parlament les comissions d'investigació sobre l'operació Catalunya, pel presumpte espionatge a diferents polítics independentistes, i sobre els preparatius de la secessió arran de les declaracions de l'exjutge Santi Vidal, qui va assegurar que havia obtingut dades fiscals dels catalans. Totes dues s'han constituït sota la presidència de Carme Forcadell.

La comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, que presidirà la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, ja ha començat amb una picabaralla. Vergés ha afirmat que l'objectiu de la comissió és "posar llum a algunes pràctiques de les quals tan sols sabem la punta". En aquest sentit, ha assegurat que investigarà presumptes "muntatges policials, dossiers, invencions ....i qualsevol pràctica que no sigui pròpia en un estat de dret i que, per tant, es trobaria d'esquena a la llei". I ha afegit:

"La comissió ha de ser àgil i diligent per als ciutadans, perquè es pugui sortir de la foscor de les clavegueres (de l'Estat)."

Vergés també ha sentenciat que es vol "aclarir i exigir responsabilitats polítiques o fins i tot penals" i ha advertit:

"L'espionatge o la persecució d'idees polítiques seria un atac frontal a la democràcia."

Unes paraules que han obtingut la ràpida resposta de la diputada del PPC Esperanza García, que li ha demanat que no tregui conclusions per avançat:

"Això és una comissió d'investigació, no un míting polític. No tregui conclusions d'una comissió que no ha començat."

La comissió - feta a petició del grup parlamentari de Junts pel Sí amb el vot favorable del PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, mentre que Ciutadans es va abstenir i el PPC va votar-hi en contra- s'ha fixat de termini una setmana perquè els grups parlamentaris presentin les seves peticions de compareixença i les seves sol·licituds de documentació, que seran debatudes i votades el dijous 4 de maig.

El Parlament ja va aprovar, entre d'altres, la compareixença de Soraya Sáenz de Santamaría. Una vegada s'aprovin les compareixences, la comissió d'investigació elaborarà el seu pla de treball.

Constituïda la comissió d'investigació sobre el cas Vidal

D'altra banda, el Parlament també ha constituït la comissió d'investigació sobre el cas Vidal -proposada per Ciutadans, PSC i PPC- sota el nom de "comissió d'investigació sobre les actuacions del govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya". El seu president és el diputat de Ciutadans Jean Castel.

En aquesta sessió constitutiva, Castel ha destacat que les "línies fonamentals i objectius" d'aquesta comissió són promoure la "salvaguarda dels interessos comuns dels ciutadans i de les pròpies institucions públiques", així com el compliment de la llei "com a garantia última dels drets i les llibertats".

En aquest cas, els grups parlamentaris disposen fins al dimarts 2 de maig a les dotze del migdia per registrar les peticions de compareixença i les sol·licituds de documentació, que previsiblement es votaran en la primera reunió de treball de la comissió, el divendres 5 de maig a les 09.30 del matí.

Anar al contingut