aire condicionat
Amb les onades de calor, els aires condicionats poden ser de gran ajuda, però un mal ús d'aquests pot encarir la factura de la llum un 30% (Europa Press)

Consells per treure tot el profit al teu aire condicionat i estalviar energia i diners

Amb l'estiu i les altes temperatures, els climatitzadors d'aire poden ser grans aliats, però convé saber-ne treure el màxim profit perquè la factura de la llum no s'enfili i millorar el confort

Enllaç a altres textos de l'autor

Carme Montero

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Un mal ús de l'aire condicionat pot encarir la factura de la llum fins a un 30%. Amb les onades de calor, aquests aparells són cada vegada més necessaris, però la gran majoria dels usuaris no els sap treure el màxim rendiment. L'error més habitual és posar-lo a baixa temperatura i, precisament, és quan gasta més. 

Per evitar que es dispari la nostra factura de la llum aquest estiu, hem parlat amb el tècnic instal·lador de Biofred Manolo Baquedano, perquè ens faci algunes recomanacions.
 

La temperatura de confort, de 24 a 27 graus

És un consell ben sabut, però l'expert insisteix a no posar la temperatura per sobre o sota d'aquest llindar. Segons Baquedano, el millor és posar l'aparell un grau per sota de la temperatura de l'exterior o que hi ha a la cambra.

"L'aparell treurà aire per la boca, sempre que estigui un grau per sota de la temperatura ambient. Si el pis està a 28 graus i el sintonitzes a 27, li treuràs el màxim rendiment. Si el poses directament a 21 graus, l'electricitat es dispara."


Cal tenir en compte la velocitat del ventilador

A l'hora de calibrar l'aparell per obtenir una temperatura ideal, no només cal tenir en compte els graus, sinó també convé no oblidar la funció del ventilador.

Baquedano recomana posar el ventilador "a màxima velocitat", perquè obtindràs la temperatura desitjada molt abans i no caldrà abaixar tant la temperatura.

"Molta gent em diu: 'És que ho poso a 18 graus i no em refreda'. Doncs, s'estan equivocant perquè això només indica la temperatura a la qual l'aparell s'ha d'aturar. Si li poses 19 graus, és difícil que s'arribi a aquesta temperatura en un domicili particular. Per tant, el consum serà excessiu, perquè mai pararà."


La temperatura s'ha d'anar adaptant progressivament de forma decreixent

Un error freqüent, assegura Baquedano, és que molta gent quan engega l'aparell el posa a un valor molt baix, per aconseguir una temperatura òptima més ràpid. Però el que passa, si ho fem d'aquesta manera, és que el nostre cos no s'acostuma correctament a la temperatura que li hem demanat.

"Sempre cal començar a 26 graus i anar baixant poc a poc. Perquè si comences a 21 graus i després puges, el cos no s'aclimata. I això és el gran error de la gent."

Aparell d'aire condicionat en un establiment de Barcelona
Aparell d'aire condicionat en un establiment de Barcelona (Europa Press/Lorena Sopêna)

Portes obertes o tancades, segons el tipus d'aparell

Durant unes hores al matí o la nit hem de ventilar i refrescar l'espai. Si tenim un aparell de bomba de calor per conductes, amb reixetes a cada habitació, tant és com deixem les portes. Però, si tenim un aparell d'aire condicionat climatitzador --tipus split, que és l'aparell més habitual-- és preferible deixar-les obertes.

"Si tens un pis de 70m2 i un aparell climatitzador, obre les portes. Perquè es crea un corrent d'aire que permet treure la humitat de totes les estances, que també és un factor molt important."


Deixar tot el dia l'aparell engegat, és convenient?

Dependrà del tipus d'aparell. Si és del tipus ON/OFF no convé deixar-lo tot el dia perquè consumeix molt. En el cas dels aparells climatitzadors, és preferible mantenir una temperatura un pèl més alta més que engegar i aturar tota l'estona.

I si hem de ser fora de casa una estona llarga, la temperatura es pot programar de manera eficient i acabarem estalviant energia i guanyant comoditat.

"En aquests casos, podem deixar l'aparell encès, sobre els 26 o 27 graus. Així, quan arribem a casa, si encara necessitem abaixar la temperatura una mica, de seguida ho tindrem. I així i tot, d'aquesta manera l'aparell consumeix molt menys que no pas si arribem a casa i triga dues hores a màxima potència a obtenir la temperatura desitjada."


És important fer revisions periòdiques de l'aparell

Per aconseguir més durabilitat i eficiència. En el cas del sistema de conductes, la revisió l'ha de fer un tècnic quan sigui necessari. Però en el cas dels climatitzadors, els mateixos usuaris poden netejar els filtres fàcilment.

Baquedano recomana com a molt fer-ho cada mes, i durant els primers cinc anys de vida de l'aparell. Això és per evitar que els filtres s'obstrueixin per culpa d'elements com la pols, àcars, contaminació o fum de tabac.

"Si s'obstrueix el filtre, el compressor treballa molt més forçat, no ens dona la mateixa qualitat d'aire i a més consumim molta més electricitat."

Però si l'aparell té més de set anys, recomana avisar un tècnic per revisar els compressors perquè amb els anys el gas va perdent qualitats i això també el fa menys eficient.  
 

 

ARXIVAT A:
Onada de calor
Anar al contingut