Fer correr l'aire en una habitació ens pot ajudar a dormir una mica millor (iStock/Nattrass)
Fer córrer l'aire en una habitació ens pot ajudar a dormir una mica millor (iStock/Nattrass)

Consells per fer front a les nits tòrrides i per poder dormir amb tanta calor

Quines són les claus per aconseguir dormir bé quan la temperatura no baixa dels 25º C durant tota la nit

RedaccióActualitzat

La crisi climàtica està provocant que cada vegada hi hagi més nits tòrrides, aquelles en què la temperatura no baixa dels 25ºC.

Quan supera els 30 graus parlem de nits roents. Aquestes, sortosament, s'han produït de manera molt puntual.

Dormir bé i poder descansar correctament en aquestes condicions és força complicat. Per això els experts recomanen una sèrie d'accions amb l'objectiu d'aconseguir rebaixar la temperatura, tant com es pugui, en l'espai on dormim.


Quina temperatura hem d'aconseguir?

Odile Romero és doctora en fisiologia clínica i coordinadora de la Unitat del Son a l'Hospital de la Vall d'Hebron, i ens explica que la clau és mantenir l'habitació a uns 20 o 22ºC.

Quan se supera aquesta temperatura, es produeix una afectació al nostre cos: "Hi ha una vasodilatació perifèrica i un increment de la sudoració que produeixen una fragmentació de son molt important".

Romero explica que en aquestes condicions "costa molt més dormir i també ens despertem molt més sovint".

La solució? "Climatitzar l'espai on es dorm és fonamental".


Com aconseguim climatitzar l'espai on dormim?  

L'aire condicionat és l'eina més adequada, tot i que no tothom hi té accés.

La doctora Romero reconeix que abans desaconsellava tenir-lo encès durant la nit perquè "resseca les mucoses, i això també pot fragmentar la son". Ara, però, i per fer front a aquestes nits tant caloroses, aconsella als seus pacients que, si en tenen, el deixin tota la nit a una temperatura d'entre 24 i 25ºC.

O això, o tenir-lo encès durant la tarda, fins a l'hora d'anar a dormir perquè "quan arribis, l'habitació estigui climatitzada".

Però per als qui no tenen l'opció de l'aire condicionat, la doctora recomana els ventiladors, com més silenciosos millor.

També ens pot ajudar obrir les finestres per generar corrent d'aire, tot i que aconsella abaixar una mica les persianes per mantenir tanta foscor com sigui possible.

 

Com puc abaixar la temperatura del cos?

La doctora Romero també ens recorda que es poden fer accions sobre el cos que ens ajudaran a millorar la situació.

Fer-se una dutxa d'aigua tèbia --no freda-- abans d'anar a dormir, o fins i tot una o dues hores abans, de ben segur que ens refrescarà.

Remullar-nos canells, turmells, front o clatell amb tovalloles humides amb l'objectiu de mantenir una temperatura corporal el més agradable possible.

També ens pot ajudar mullar-nos amb un vaporitzador, de tant en tant, un cop siguem al llit.

Aquests últims consells ens poden ser molt útils si ens despertem durant la nit i la nostra habitació i el nostre cos han perdut la frescor que havíem aconseguit. Per tornar a agafar el son és millor si ho fem amb la llum apagada
 

Canvis en els hàbits socials

Altres consells passen per tenir en compte diversos hàbits, que també ens ajudaran a fer front a la calor nocturna, com per exemple anar a dormir ben hidratats i no fer un sopar fort just abans de ficar-nos al llit.

Tot i així, Odile Romero ens recorda que a l'estiu, per ser època de vacances, no és només la calor el que afecta la qualitat del nostre son, sinó que també l'afecten els nostres hàbits socials:

"Són dies de més llum, són dies de més activitat social, són dies que trenquem més els horaris, que anem a dormir més tard..."

És per això que, independentment de la calor, la doctora ens recorda que el més important per dormir bé és tenir una regularitat amb els horaris.

 

ARXIVAT A:
SalutCrisi climàtica
Anar al contingut