Una noia es pentina els cabells mullats davant del mar
L'aigua del mar i de les piscines deshidrata els cabells (iStock)

Consells per cuidar els cabells a l'estiu: com protegir-los del sol, el mar i el clor

La sal, el clor i la radiació solar deshidraten els cabells, cosa que provoca que perdin flexibilitat, es tornin menys brillants, perdin color i, fins i tot, es trenquin

RedaccióActualitzat

El sol, la sal del mar i el clor de les piscines malmeten els cabells, bàsicament perquè els deshidraten. La part més superficial es torna més porosa i se n'altera l'estructura. Com a conseqüència, els cabells perden brillantor i flexibilitat i s'encrespen. També poden aclarir-se i arribar a trencar-se, sobretot a les puntes, perquè és la part més vella dels cabells i la primera que pateix tots aquests efectes.

T'expliquem com tenir-ne cura per evitar i reduir els efectes d'aquestes agressions, força inevitables a l'estiu, amb el doctor Joan Ferrando, dermatòleg i professor de la Universitat de Barcelona, entrevistat al "Tot es mou", i la dermatòloga Anna López, de l'Hospital Sant Pau.

Prepara el cabell abans d'anar a la platja

Hi ha productes --màscares, olis o sèrums-- que serveixen específicament per preparar els cabells per a l'exposició al sol, a la sal i al clor. Hi creen una capa protectora, de vegades a partir de queratina, i redueixen la porositat dels cabells.

Hi ha tractaments que es poden fer a casa i d'altres que requereixen les mans de professionals. "Alguns tractaments que ofereixen les perruqueries fan una mena de segellat de la cutícula del cabell i això els protegeix", diu la doctora López.

Com el doctor Ferrando, també recomana aplicar-se màscares a casa per nodrir i hidratar els cabells amb més freqüència que a l'hivern, entre dos i tres cops per setmana.

Aquests tractaments, recorden, s'han d'aplicar a les puntes i, mentre esperem que facin efecte, podem aprofitar per pentinar-nos, millor amb una pinta o raspall amb les pues separades.

Una dona amb barret observa el mar des de la platja
Una protecció física, com un barret o una gorra, protegeix els cabells del sol (iStock)

Protegeix-te del sol

Un cop a la platja o a la piscina, no podem evitar que els cabells es mullin --si no és que no ens banyem--, però sí que podem reduir l'exposició al sol. A banda dels productes específics, els dermatòlegs aconsellen afegir una barrera física. És a dir, una gorra o un barret.

Això és especialment important per a les persones que tenen pocs cabells perquè han de protegir el cuir cabellut de la radiació, també amb cremes solars. "Les persones grans o calbes s'han de posar protecció tot l'any, perquè el sol els pot provocar malalties a la pell i fer que hi apareguin taques", explica Joan Ferrando, expert en tricologia, que és l'especialitat dins la dermatologia que es dedica als cabells.

Ensabona't els cabells després de banyar-te

Després del bany, els dos doctors recomanen el mateix: rentar-se els cabells amb sabó. Si no ho fem, assegura la dermatòloga Anna López, "les restes de sal i clor els continuaran assecant". Per això, cal una bona ensabonada. De fet, Ferrando fins i tot apunta a posar-se el xampú dues vegades.

La creença que ensabonar-se els cabells cada dia no és bo és un mite, asseguren tots dos. "Si no t'has banyat, no cal que ho facis", diu López, "però en cas que sí, és millor fer-ho". Per tant, tampoc recomana anar a dormir amb la sal.

De la mateixa manera, és millor no anar a dormir amb els cabells mullats. De fet, recollir-los quan encara estan humits, amb una cua o un monyo, no és l'ideal.

Per què els cabells perden color?

Un altre dels efectes del sol, el mar i l'aigua de les piscines sobre els cabells és que els fa perdre color. La deshidratació els aclareix. "És com el blat, que també es torna més groc, per exemple", explica la dermatòloga López.

"Igual que a la pell, en què que el sol estimula els melanòcits i fa que s'enfosqueixi, en el cas dels cabells, com que els melanòcits són a tres o quatre mil·límetres de la superfície i allà no arriba el sol, no els pigmenta, sinó que els asseca", explica el doctor Ferrando.

Si ens banyem a la piscina, a més, pot passar una altra cosa: els cabells més clars poden adquirir tons verdosos i els més foscos, tons ataronjats. Això, segons el dermatòleg, és per la presència del coure de les canonades a l'aigua.

Un home observa els cabells al mirall amb cara de fàstic
Després de l'estiu, es recomana fer una posada a punt dels cabells per reparar-los de les agressions (iStock)


És pitjor la sal o el clor?

Tots dos professionals responen el mateix: la sal del mar deshidrata i, per tant, malmet més els cabells que el clor de les piscines.

Prepara't per a la tardor

Passat l'estiu i els dies de sol i platja, és recomanable reparar els cabells de les agressions que ha rebut, novament amb tractaments específics i amb una tallada de puntes.

Això, però, no evitarà que els cabells caiguin a la tardor. "Els cabells tenen una fase de creixement, de tres o quatre anys, i una fase de recanvi, que són uns tres mesos. I sol ser a la tardor, i a vegades també a la primavera, que es fa aquest recanvi", explica el doctor Ferrando, que afegeix que això és inevitable.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut