Consellers sense escó i altres sorpreses de les llistes electorals del 12M

ERC deixa fora la major part dels membres del govern, mentre que el PSC presenta una candidatura de continuïtat

Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sánchez Ugart

Periodista de la secció de política de TV3

@DaniSUgart
Actualitzat

La majoria dels consellers del govern han quedat fora de les llistes electorals d'ERC de cara a les eleccions del 12 de maig. El termini per presentar-les s'ha obert aquest dimecres i es tancarà dilluns, però els republicans no han volgut esperar i han publicat les llistes completes de les quatre demarcacions. I la majoria dels membres de l'executiu no hi tenen lloc.

Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball i expresident del Parlament del 2018 al 2021 és l'absència més destacada d'unes llistes en què tampoc figuren Natàlia Mas Guix (Economia), David Mascort (Acció Climàtica), Anna Simó (Educació), Meritxell Serret (Exteriors) ni Natàlia Garriga (Cultura). La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que és independent, tampoc hi apareix.

Per ser conseller no cal ser diputat, per tant, sobre el paper, tots aquests polítics podrien continuar tenint un paper rellevant en un eventual futur executiu amb participació republicana. De fet, fonts del partit interpreten que no anar a llistes "en cap cas suposa que no es compti amb ells o que no es valori la seva feina".

Tot i així, sí que hi ha altres consellers que figuren entre els candidats dels republicans a les llistes, alguns dels quals en llocs molt destacats. És el cas de Laura Vilagrà, vicepresidenta del govern, que serà la número dos de la llista per Barcelona, flanquejant Pere Aragonès.

També hi són altres membres de l'executiu amb perfil polític i carnet del partit, com Joan Ignasi Elena (Interior), Ester Capella (Territori), Tània Verge (Feminismes). I fins tot, l'independent Carles Campuzano (Drets Socials). Tots ells apareixen en llocs de sortida de la llista per Barcelona, mentre que Joaquim Nadal, conseller d'Universitats, tanca la de Girona.

Pere Aragonès en un acte de precampanya d

Laura Vilagrà serà la número dos de la llista encapçalada per Aragonès (Europa Press/Lorena Sopena)

Més enllà dels consellers, ERC ha impulsat encausats pel Procés com Ruben Wagensberg o Josep Maria Jové en places de sortida, mentre que noms destacats de la formació republicana com l'exconsellera i actual vicepresidenta del Parlament Alba Vergés també són baixa.

Les llistes republicanes per a la resta demarcacions les encapçalen Marta Vilalta (Lleida), Raquel Sans (Tarragona) i Laia Cañigueral (Girona).
 

Continuïtat al PSC

La sacsejada a la llista republicana contrasta amb l'estabilitat en la candidatura del PSC respecte a les eleccions del 2021. Els socialistes han renovat un terç de les seves llistes i han decidit mantenir intactes els candidats de les quatre demarcacions, que són Salvador Illa (Barcelona), Óscar Ordeig (Lleida), Rosa Maria Ibarra (Tarragona) i Sílvia Paneque (Girona).

A Illa --per Barcelona-- l'acompanyarà Alícia Romero com a número dos, un ascens des del sisè lloc que va ocupar en els anteriors comicis i que la consolida com a mà dreta del líder del partit. En tercera posició hi apareix Ramon Espadaler, en virtut de l'acord electoral que mantenen els socialistes amb Units per Avançar.

Alícia Romero parla amb Salvador Illa al Parlament

Alícia Romero serà la número 2 del PSC a Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

També l'especialista en temes d'ensenyament, Ester Niubó, ha vist reconeguda la seva feina, passant del 10è al 4t lloc de la llista per Barcelona, on també destaca l'ascens de Rocio Garcia, que ocupa ara la sisena posició.

Però també hi ha dues notables absències en la llista de Barcelona. La primera, Assumpta Escarp, fins ara vicepresidenta segona del Parlament, deixa la primera línia política després d'haver entrat a l'Ajuntament de Barcelona com a regidora l'any 2003 de la mà de Joan Clos. El 2015 va ser elegida diputada al Parlament i durant tots aquests anys ha estat una referència del socialisme català.

Tampoc repeteixen l'històric diputat per Granollers, Jordi Terrades, que deixa la llista socialista després de 25 anys consecutius ocupant un escó al Parlament de Catalunya, i Gemma Lienas; declarada simpatitzant d'Iniciativa per Catalunya, va fer el salt al PSC com a fitxatge estrella de Salvador Illa el 2021.
 

Puigdemont manté la incògnita

Mentre que alguns partits s'han afanyat a fer públiques les llistes completes de candidats, Junts+ Puigdemont per Catalunya es reserva les cartes per a dissabte. De moment, la candidatura de l'expresident ha fet oficial el fitxatge de l'empresària Anna Navarro, que serà la número dos per Barcelona.

Carles Puigdemont ha deixat clar que vol que la seva llista transcendeixi les sigles de Junts. Per tant, s'espera la incorporació de persones alienes a l'òrbita del partit i, fins i tot, de les set forces polítiques --a banda de Junts-- que li donen suport.

Carles Puigdemont parla en l

Puigdemont vol que la seva llista transcendeixi les sigles de Junts (Europa Press/Glòria Sánchez)


Comuns sense Podem

Pel que fa a la candidatura de Comuns Sumar, que en aquests comicis es presentarà sense coalició amb Podem, tampoc han publicat les llistes completes, però sí que se saben alguns dels noms que acompanyaran Jéssica Albiach per Barcelona.

Són l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, que ocuparà el número dos, i l'advocat expert en migracions Andrés García Berrio, de tres.

L

L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, serà el número 2 dels Comuns (ACN/Gemma Sánchez)

Alguns diputats, com Joan Carles Gallego, perden pes a la llista: Gallego passa de segon a tancar la de Barcelona, juntament amb Ada Colau i l'exministre Joan Subirats. Els comuns també recuperen l'exconseller Salvador Milà.
 

Alejandro Fernández amb Manu Reyes de prop

El PP, que en aquestes eleccions aspira a tenir "la clau" de la governabilitat, segons ha dit aquest dimecres el candidat per Barcelona Alejandro Fernández, tampoc ha detallat les llistes per al 12 de maig.

Després del fracàs de les negociacions per a una candidatura conjunta amb Ciutadans, els populars sí que han explicat que Manu Reyes, alcalde de Castelldefels, serà el número dos de Fernández, mentre que la número tres serà Àngels Esteller.

Alejandro Fernández encaixant de mans amb Alberto Núñez-Feijóo

Alejandro Fernández repeteix com a cap de llista del PP (Europa Press/David Zorrakino)


Tiquet electoral de les dues aspirants a la CUP

La CUP, que va triar per primàries Laia Estrada com a candidata per Barcelona, ha decidit incorporar com a número dos la seva rival en el procés intern, Laure Vega, també diputada.

A la resta de demarcacions, Sergi Saladié --per Tarragona--, Dani Cornellà --per Girona-- i Bernat Lavaquiol --per Lleida-- són els caps de llista.

També repeteixen diputats com Xavier Pellicer, de número quatre per Barcelona, o Mar Ampurdanès. En canvi, cauen de la llista perfils com Carles Riera o Basha Changue, candidata del partit a les municipals per Barcelona, que no va aconseguir entrar a l'Ajuntament.

Laia Estrada, en acte de presentació llistes CUP

La CUP ja ha presentat les seves llistes a les quatre circumscripcions electorals (Europa Press/David Zorrakino)

 

Vox manté tots els diputats

Vox ha confirmat que els 11 diputats de la formació d'extrema dreta al Parlament repetiran com a candidats. Ignacio Garriga serà el cap de llista per Barcelona.

A la candidatura s'incorporaran algunes cares noves, com regidors de les últimes eleccions municipals o l'exlíder de la formació estudiantil S'ha Acabat, Júlia Calvet.

Júlia Calvet, expresidenta de S

Vox incorpora Júlia Calvet, expresidenta de S'ha Acabat (Europa Press/Lorena Sopêna)

Ciutadans fa canvis a Girona i Lleida

Carlos Carrizosa intentarà mantenir un lloc al Parlament acompanyat de la ja diputada Marina Bravo, que repeteix com a número dos per Barcelona. A continuació hi haurà Noemí de la Calle i el regidor José María Cano.

Carlos Carrizosa, proclamat candidat de Ciutadans per al 12M
Carrizosa torna a encapçalar la llista de Cs a Barcelona (ACN/Arnau Martínez)

També hi haurà continuïtat a Tarragona, amb Matías Alonso com a cap de llista, mentre que la formació taronja canvia els candidats per Girona i Lleida, amb Héctor Amelló i Isaac Caballero com a números u.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut