El president del Marroc, Saadedin Otmani, en una reunió amb el rei Felip VI el 14 de febrer del 2019 (Europa Press)

Conflicte diplomàtic entre Espanya i el Marroc per la sobirania de Ceuta i Melilla

El líder de l'oposició considera aquest desafiament producte de la divisió interna i Exteriors demana explicacions a l'ambaixada marroquina

AgènciesActualitzat

El president del govern marroquí, Saadedin Otmani, va afirmar en una entrevista que després de resoldre el conflicte del Sàhara Occidental tractarà amb Espanya el tema de les ciutats de Ceuta i Melilla, la sobirania de les quals reivindica el país magrebí. "Arribarà un dia en què reobrirem l'afer de Ceuta i Melilla, territoris marroquins com el Sàhara", va dir el mandatari.

Otmani va fer aquestes declaracions durant una entrevista amb el canal egipci Acharq aquest cap de setmana i van ser recollides per diversos mitjans marroquins.

La resposta del govern espanyol no ha trigat a arribar. Aquest dilluns mateix, la secretària d'estat d'Afers Exteriors, Cristina Gallach, ha convocat d'urgència l'ambaixadora del Marroc a Espanya i li ha demanat aclariments sobre les declaracions del president Otmani respecte a les ciutats de Ceuta i Melilla.


"Statu quo" de Ceuta i Melilla

El president del govern marroquí va assenyalar que, de moment, Rabat no planteja la qüestió de Ceuta i Melilla, que, segons va apuntar, està des de fa molt de temps en un "statu quo" favorable a Espanya. A més, va subratllar que l'actual prioritat del seu país és resoldre el conflicte del Sàhara Occidental.

Davant les insistents preguntes del periodista sobre si Rabat considera Ceuta i Melilla un tema prioritari, Otmani ho va confirmar, al mateix temps que afegia que algun dia Rabat obrirà aquest expedient amb Espanya.

Així mateix, Otmani va elogiar les relacions bilaterals entre Espanya i el Marroc, que va qualificar d'èxit a tots els nivells.

D'altra banda, el president del govern marroquí va posar l'accent sobre la postura d'Espanya al voltant del Sàhara i va afegir que "ara, els espanyols entenen més" la postura de Rabat en aquest conflicte.

La política exterior del Marroc és domini exclusiu del rei Mohamed VI, i en els últims anys la diplomàcia marroquina no tenia entre les seves prioritats la reclamació de la sobirania de les ciutats espanyoles, encara que el tema sorgeix de manera esporàdica a instàncies d'alguns partits polítics nacionalistes.
 

L'ambaixadora marroquina, cridada a consultes

En un comunicat remès a EFE per l'Oficina d'Informació Diplomàtica del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol s'informa que la secretària d'estat ha traslladat a l'ambaixadora marroquina, Karima Benyaich, que Espanya espera de tots els seus socis respecte a la seva sobirania i la seva integritat territorial.
 

Crítiques de Casado a la "debilitat internacional" de l'executiu

El president del PP, Pablo Casado, ha atribuït a la "divisió interna" de la coalició de govern entre PSOE i Podem i a la "debilitat internacional" de l'executiu la reivindicació del Marroc sobre la sobirania de Ceuta i Melilla.

"La divisió interna i la debilitat internacional del govern PSOE-Podem costen massa cares", ha afirmat el líder de l'oposició en un missatge al seu compte oficial de Twitter.


A més, Casado ha exigit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respongui "immediatament" a les declaracions del primer ministre marroquí.

"La sobirania espanyola de Ceuta i Melilla i la integritat territorial nacional són irrenunciables", ha escrit el president del PP.

ARXIVAT A:
MarrocSàhara Occidental
Anar al contingut