Confirmen que una tortuga trobada a les Galápagos és d'una espècie que es creia extingida
Imatge d'arxiu de la Fernanda, d'una espècie que es pensava extingida

Confirmen que una tortuga trobada a les Galápagos és d'una espècie que es creia extingida

S'han comparat l'ADN de l'exemplar, descobert fa dos anys a l'illa Fernandina, d'on l'espècie és endèmica, amb el d'un mascle trobat el 1906

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El Parc Nacional de les Illes Galápagos ha confirmat que una tortuga descoberta fa dos anys pertany a una espècie que es creia extingida des de feia més d'un segle. Es tracta d'un exemplar de l'espècie "Chelonoidis phantasticus", una tortuga gegant que es va trobar el 2019 a l'illa de Fernandina.

L'espècie s'ha pogut confirmar amb les proves d'ADN de la Fernanda --com es diu la tortuga--, comparades amb les mostres d'un exemplar trobat el 1906. Aquest fet, segons el director del parc, Danny Rueda, obre la possibilitat de recuperar la població aquestes tortugues.

Última oportunitat de salvar l'espècie

L'expert en tortugues de la Universitat Estatal de Nova York James Gibbs i vicepresident de l'ONG Ciència i Conservació, que va participar en l'expedició que va trobar la Fernanda el 2019, diu que és urgent actuar perquè aquesta és potser l'última oportunitat de salvar aquesta espècie.

"Un dels més grans misteris de les Galápagos ha estat la tortuga gegant de l'illa Fernandina. El redescobriment d'aquesta espècie perduda pot haver passat just a temps per salvar-la."

Per això, aquest any es farà una nova expedició per intentar trobar-ne altres exemplars a l'Illa Fernandina, explica Rueda.

"Estem planificant una gran expedició per al segon semestre d'aquest any a l'illa Fernandina, on s'han trobat mostres d'excrements de tortugues, fet que ens dona esperança de trobar altres individus d'aquesta espècie."  

En cas de trobar altres individus, primer caldria confirmar-ne l'espècie, com s'ha fet amb la Fernanda, i en cas de ser compatible es plantejarà un programa de cria en captiveri per repoblar la colònia de tortugues a Fernandina, l'illa d'origen de l'espècie. A les illes Galápagos hi ha 15 espècies de tortuga gegant, de les quals dues estan extingides, però la "Chelonoidis phantasticus" és endèmica i única d'aquesta illa, la més occidental de l'arxipèlag.

 

 

Trobada el 2019

Una femella adulta de tortuga gegant es dissimulava entre la vegetació que creix entre les colades de lava petrificada del volcà La Cumbre, un dels més actius del planeta, quan la van trobar, el 2019, en aquesta illa deshabitada de 638 km2.

La tortuga quan la van trobar, el 2019, a l'illa Fernandina (Parc Nacional de les Galápagos)

La Fernanda fa poc més de mig metre de longitud, no és una femella gaire grossa, segons explica Washington Tapia, director de Galapagos Conservancy:

"Fa uns 54 centímetres de closca, que és una mida petita en comparació amb les més grosses, que poden arribar a fer més d'un metre i mig."

Quan l'expedició d'investigadors del parc i l'ONG Ciència i Conservació la van trobar, fa dos anys, al seu hàbitat de Fernandina, aquesta femella adulta pesava poc. Va ser traslladada al Centre de Criança de Tortugues Gegants, a l'Illa de Santa Cruz, al centre de l'arxipèlag, i en aquests dos anys, diu Tapia, l'animal "ha guanyat pes i ha millorat la seva salut".

La Fernanda és una tortuga vella, d'uns 60, 80 o "cent anys, potser", diu Tapia, "ja que és molt difícil calcular l'edat d'un queloni".

La Universitat de Yale s'ha encarregat de l'estudi genètic de l'animal i de la comparació d'ADN amb les mostres que es conserven d'un exemplar mascle que el 1906 va trobar a l'illa una expedició de l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia, on ara es guarda com a peça de museu.

Ara, la Fernanda és clau per recuperar la seva espècie, que es creia extingida (EFE Parc Nacional Galápagos)


Espècie extingida

Aquesta espècie endèmica de Fernandina es donava per extingida fa més de 100 anys. Però no només aquesta espècie. Les poblacions de tortugues gegants de les illes Galápagos van ser devastades durant el segle XIX per l'explotació de balleners i bucaners, però també per les erupcions volcàniques.

L'espècie "Chelonoidis spp", endèmica de l'Illa Santa Fe, i l'espècie "Chelonoidis abingdoni", de l'illa Pinta, també estan extingides a l'arxipèlag. D'aquesta última, la tortuga George, un mascle, va ser l'últim exemplar. Va morir el 2012 sense descendència, després d'haver fracassat els intents d'acoplar-lo amb femelles d'espècies similars. Anomenat George el solitari, s'havia convertit en l'emblema de les Galápagos.

Es calcula que les tortugues gegants van aparèixer fa entre 3 o 4 milions d'anys a les Illes Galápagos, un arxipèlag situat a 1.000 quilòmetres de les costes de l'Equador, cèlebre per la fauna i la flora, úniques al món. Els corrents marins haurien afavorit la dispersió dels individus i haurien donat peu al desenvolupament de les 15 espècies diferents que se'n coneixen.

 

Precisament, les Galápagos deuen el seu nom a les tortugues gegants. Aquestes illes, declarades el 1978 patrimoni natural de la humanitat per la Unesco, per la seva riquesa de biodiversitat d'espècies terrestres i marines úniques al món, van permetre al naturalista anglès Charles Darwin desenvolupar la seva teoria sobre l'evolució i la selecció natural de les espècies.

L'arxipèlag, format per 13 illes grans, 6 de petites i 42 illots, va sorgir enmig de l'oceà Pacífic per l'activitat volcànica. Actualment encara és una de les zones volcàniques més actives del món.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut