Confirmen el primer cas de llengua blava entre la fauna salvatge de l'Alta Garrotxa

Un mufló mort a Sadernes, únic cas confirmat pel Departament d'Acció Climàtica, tot i que se n'estan investigant d'altres

Redacció/ACNActualitzat

El Departament d'Acció Climàtica ha confirmat el primer cas de llengua blava en fauna salvatge. Una necròpsia l'ha confirmat en un mufló mort a Sadernes, a la zona de l'Alta Garrotxa. De moment, aquest és l'únic cas confirmat en animals salvatges tot i que s'estan investigant altres possibles casos.

I és que els caçadors alerten d'animals salvatges afectats de llengua blava en aquesta zona de l'Alta Garrotxa. De fet, els caçadors gironins han fet arribar un comunicat a les colles de la demarcació demanant col·laboració i que avisin els agents rurals davant de qualsevol sospita.

Setanta-un focus confirmats

En la darrera actualització, el Departament d'Acció Climàtica va informar de 25 nous focus de llengua blava a Catalunya, dels quals 13 són a explotacions d'oví, 11 de boví i una amb ambdues espècies afectades.

Així, ja són 71 els focus confirmats oficialment pel Laboratori Nacional de Referència d'Algete.

Fins ara les comarques amb afectació són l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa, el Moianès, la Cerdanya i el Berguedà.

campanya de vacunació llengua blava a Prats de Lluçanès
Campanya de vacunació de la llengua blava a Prats de Lluçanès (ACN/Mar Martí)

 

Llengua blava a la fauna silvestre

Els caçadors assenyalen que, des del mes de juny, quan se n'havien detectat casos en explotacions ramaderes, la Generalitat ha fet campanyes de vacunació i control dels ramats, però, òbviament, la vacunació no és possible entre la fauna silvestre.

"Per aquesta raó, si us trobeu un ungulat malalt o mort que pugui ser susceptible d'haver estat infectat, cal avisar els Agents Rurals perquè en facin el seguiment", indiquen les colles de caçadors de la demarcació.

A més, remarquen que els animals infectats actuen més lentament i com si estiguessin atordits, uns comportaments que "han de fer estar alerta".

A banda del mufló mort a Sadernes, el Departament d'Acció Climàtica remarca que no s'ha confirmat cap altre cas en la fauna silvestre de la zona. En col·laboració amb els Agents Rurals i els caçadors, s'estan investigant altres possibles casos.

 

ARXIVAT A:
Llengua blava
Anar al contingut