Pablo Hasél, detingut pels Mossos aquest dimarts a la UdL (ACN/Oriol Bosch)

Confirmada una altra condemna de presó a Hasél, ara per amenaçar un testimoni

A presó provisional un dels detinguts en els aldarulls en les protestes a Barcelona contra l'empresonament del raper lleidatà

RedaccióActualitzat

​L'Audiència ha confirmat la condemna de 2 anys i mig de presó contra Pablo Hasél, imposada el 5 de març de l'any passat per un jutjat penal de Lleida, per haver amenaçat el testimoni d'un judici per una presumpta agressió d'un guàrdia urbà a un menor, en què l'agent va ser absolt.

En concret, se'l condemna a un any i 9 mesos de presó per un delicte d'obstrucció a la justícia i 9 mesos per amenaces.

Hasél ha emès un comunicat a través del canal de Telegram del seu grup de suport en el qual assegura que es tracta d'un "muntatge policial" i una "operació d'Estat".

Si es rebutgés el recurs de cassació que es pot presentar, la pena s'afegiria a les dues ja fermes de l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme, que pugen a 2 anys i 9 mesos i també a un altre any de presó per no haver pagat les multes imposades en diverses sentències. Per tant, en total, Hasél acumularia uns 6 anys i mig de presó.

​Segons la sentència confirmada per l'Audiència, ha quedat provat que el 16 d'octubre del 2012, Hasél va escriure a les xarxes socials que "la Guàrdia Urbana de Lleida va comprar aquest testimoni fals per declarar contra un company a qui van donar una brutal pallissa. Han estat absolts". Al tuit hi adjuntava una fotografia del declarant.

Aquest dijous al vespre la Plataforma Llibertat Pablo Hasel ha penjat a diferents xarxes socials el comunicat que el raper ha fet arribar a la seva advocada davant de la nova condemna.

Assegura que se l'ha condemnat "sense proves en un clar muntatge policial per denunciar un fals testimoni que va ajudar la Guàrdia Urbana de Lleida a donar una pallissa a un company per enganxar cartells".

També diu que "aquest mateix 'testimoni' va amenaçar amb una pistola en ple carrer a dos solidaris després de recriminar-li la seva actitud de fals testimoni".

Hasél atribueix aquesta ratificació de comdemna a una operació d'estat.

 

 


Amenaça i insult

El 18 d'octubre del 2017, Hasél es va dirigir al testimoni, que estava assegut en una cafeteria del centre de Lleida, i li va recriminar la declaració. A més, segons la setència, també li va intentar donar una puntada de peu, a banda d'amenaçar-lo de mort i d'insultar-lo.

Hasél, acompanyat d'un gos, es va dirigir a aquest testimoni i li va etzibar: "Tu ets amic dels urbans? Has vist el que has fet!" Després va intentar donar-li una puntada que no el va tocar. Diverses persones van intervenir per apartar l'acusat, que, segons la sentència, va advertir al testimoni: "Et mataré, fill de puta, ja t'agafaré."

El tribunal ha confirmat les penes de presó que el jutjat penal número 3 de Lleida va imposar a Hasél pels delictes d'obstrucció a la justícia i amenaces, en una sentència notificada dos dies després que el raper ingressés a la presó per complir una condemna de nou mesos per enaltiment al terrorisme que l'Audiència Nacional va descartar suspendre'l.

Pablo Hasél suma dues condemnes més, fermes i dictades el 2018, per violació de local i resistència i desobediència a l'autoritat, i una altra pendent de recurs per agredir a un càmera de TV3 que cobria un tancada d'estudiants a la Universitat de Lleida.
 

Presó per a un dels detinguts en els aldarulls

L'empresonament del raper ha originat una onada de protestes que, en els dos últims dies, han desembocat en greus disturbis en diverses poblacions catalanes i que s'han estès, també, a Madrid.

El jutge ha enviat a la presó un dels set detinguts aquest dimecres a Barcelona, majors d'edat, pels aldarulls al carrer arran de l'empresonament de Hasél. N'ha decretat presó provisional sense fiança.

Uns manifestants arrosseguen un contenidor en la manifestació de protesta per la detenció de Hasél a Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

​Els altres sis han quedat en llibertat amb càrrecs. Se'ls investiga per desordres públics, atemptat i lesions, i tenen l'obligació de presentar-se cada 15 dies al jutjat.

​A Lleida, el jutge de guàrdia ha deixat en llibertat amb càrrecs els set detinguts de dimarts i a Vic ha passat el mateix amb els tres detinguts pels fets de dimarts.

Concentració de suport als detinguts a Girona davant dels jutjats (ACN/Marina López)

El jutjat d'instrucció 2 de Girona també ha deixat en llibertat provisional tres dels cinc detinguts pels aldarulls de dimecres durant la segona nit de mobilitzacions. La causa està oberta per delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, lesions lleus o danys, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Pels altres no es demanava presó.
 

Aquest matí hi ha hagut concentracions de suport als arrestats a diverses localitats catalanes. A Vic, els Mossos han detingut una de les persones concentrades per desobediència, per no allunyar-se del cordó policial.

La concentració més gran, que ha aplegat un centenar de persones, s'ha fet davant dels jutjats de Lleida.

A Madrid, el jutge ha deixat en llibertat 13 detinguts aquest dimecres en les protestes contra l'empresonament de Hasél que seran investigats per un delictes d'atemptat a l'autoritat. Aquí també hi ha hagut una concentració en suport dels detinguts.

 

ARXIVAT A:
Pablo HasélLlibertat d'expressió
Anar al contingut