L'incendi no ha arribat als pobles, però ha generat una intensa fumera que ha obligat a demanar el confinament dels veïns (ACN/Anna Berga)

Extingit l'incendi de l'Urgell després d'afectar més de 270 hectàrees

Els Bombers han continuat repassant el perímetre i rematant els punts calents amb una trentena de dotacions aquest dijous

Redacció/AgènciesActualitzat

Els Bombers han donat per extingit aquest dijous al vespre l'incendi de l'Urgell, que ha afectat unes 273 hectàrees de terreny agrícola i forestal als municipis de Ciutadilla i Nalec. 

Durant aquest dijous el dispositiu desplegat sobre el terreny ha continuat repassant el perímetre de l'incendi i rematant els punts calents. Els Bombers hi han treballat amb una trentena de dotacions, que ja han retornat als parcs. 

Segons les dades dels Agents Rurals, l'incendi ha afectat un perímetre de 273 hectàrees. El 70% corresponen a terreny agrícola, sobretot camps de cereal, molts dels quals segats. La resta són zones de massa forestal.


Els Agents Rurals han apuntat que una guspira provocada per una màquina recol·lectora de cereal hauria originat el foc. Aquest dijous al matí, efectius del cos inspeccionaven la màquina.

L'agricultor complia tots els requisits i duia tots els mitjans de prevenció que s'exigeixen per poder treballar en una situació de Pla Alfa 3, com el que estava activat en el moment de l'incendi. L'home ha reconegut que no va poder fer res per evitar-ho.

Els bombers estan remullant la zona afectada per l'incendi de Ciutadilla (ACN/Anna Berga)

L'incendi ha revifat al migdia després de donar-lo per estabilitzat

El cap d'intervenció dels Bombers, Ricard Expósito, ha explicat que dimecres al matí havien donat l'incendi per estabilitzat quan havia afectat unes 6 hectàrees i mitja, però que cap a la una del migdia "una reproducció amagada de l'incendi" ha llançat focus secundaris que "l'han propagat amb molta intensitat i ha estat impossible tornar a confinar-lo".

Els Bombers han demanat als pagesos de la zona que llaurin els camps davant del cap de l'incendi, a uns 3 quilòmetres de Nalec. Aquesta maniobra, asseguren, ha aconseguit aturar la progressió.

Els pagesos de la zona han llaurat camps per evitar la propagació de les flames (ACN/Anna Berga)

Més de 80 dotacions dels Bombers

L'operatiu, format per 221 bombers, ha arribat a mobilitzar 66 dotacions terrestres i 16 d'aèries, que han estat treballant per impedir que s'obrin els dos flancs de l'incendi, sobretot l'esquerre.

El potencial de l'incendi superava les 1.500 hectàrees i els efectius s'han desplegat sobre una superfície de més de 200 hectàrees.

L'incendi ha estat evolucionant en direcció nord-oest, empès per un vent de marinada que bufa a uns 15 km/h, i pràcticament en paral·lel a la carretera C-14, que s'ha tallat al trànsit.

El terreny, un mosaic de camps de conreu, hauria d'haver facilitat la feina dels bombers, però els focus secundaris han empès l'incendi i les flames han saltat a les illes de vegetació forestal. A la zona hi han confluït una alta temperatura, de 38 graus, i una humitat baixa, del 17%.

L'incendi de Ciutadilla afecta sobretot terreny agrícola (3Cat/Àlex Oró)

Ordenen el confinament dels veïns

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha enviat una alerta de Protecció Civil als mòbils de Ciutadilla i Nalec informant de l'ordre de confinament. El Consell Comarcal de l'Urgell i l'alcaldessa de Verdú han informat que aquest municipi també s'ha confinat.

Protecció Civil ha demanat a la població que es reclogui a casa, amb les finestres i els aparells de climatització tancats. A més, ha demanat evitar desplaçaments per no entorpir les tasques dels equips d'emergències.

De fet, segons el cap d'intervenció dels Bombers, el confinament s'ha demanat sobretot per impedir que curiosos visitessin la zona de l'incendi. Tan bon punt l'incendi ha quedat estabilitzat cap a les vuit del vespre, també s'ha aixecat l'ordre de confinament. 

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut